A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Csodás cukrászati termékek és sütemények várnak a GRoby online kínálatában. A hagyományos és ismert rétesek, piték mellett sós falatok és édes teasütemények széles választéka közül válogathatsz! Sajtos rudacska, pogácsa, sajtos pogácsa, zserbó szelet, kókuszos keksztekercs és még rengeteg finomság található a termékek között. Házibuliba, gyerekzsúrra, vendégvárónak, de egy kellemes teadélutánhoz is találhatsz megfelelő sós vagy édes falatokat, sőt akár torta szeleteket is. Nincs időd sütni, készülődni? Rendeld meg kedvenc finomságaidat a GRoby-tól és kezdődhet is a buli!
A klasszikus és ismertebb sütik között a rétes igen népszerű, hiszen olyan sokféle módon tölthetjük, sósan és édesen is, hogy a variációk száma szinte végtelen. A pite ugyanígy, hasonló módon megunhatatlan. Honnan származik a közkedvelt rétes?
A rétes története
Egyesek magyar eredetűnek tartják, de valójában a Habsburg Birodalomban vált igen népszerűvé ez a sütemény. A receptek egészen a 17. sz. végéig nyúlnak vissza, de a 18. századra vált a legismertebb és közkedvelt édességgé. Az osztrák konyhából származó finomság persze gyorsan elterjedt Közép-Kelet-Európában is. Állaga és tésztája egészen hasonló a közel-keleti süteményekhez, például a török baklavához.
A töltelék
Vannak ismer és kevésbé ismert töltelékek, amelyek jól passzolnak a réteshez. Az édes töltelékek közül a túrós, almás, almás-fahéjas, mákos, meggyes-mákos a legnépszerűbbek. A klasszikus meggyes vagy cseresznyés rétes is üdítő finomság. A túrós tölteléket megbolondíthatjuk egy kis reszelt citromhéjjal, az almához tehetünk fahéjat, de szintén ízesíthetjük citrommal is. Bizonyos régiókban a tejfölös rétes is nagyon gyakran készített étel. A gyümölcsös rétesek között a sárgabarackos és szilvás töltelék is ízletes. Ne feledkezzünk meg a sós verziókról sem! A rétes nagyon finom spenóttal, káposztával, sőt húsos töltelékkel is. Az úgynevezett „Lungenstrudel” például egy olyan rétesféle, amelyet hússal töltenek meg és elsősorban marhahúsleveshez fogyasztják. A töltelékek tárháza tehát igen széles, akár egy saját változatot is kitalálhatunk, mert a rétes tésztájához jól passzol a sós és édes variáció is.
A tészta
Az osztrák és közép-kelet-európai régióban ismert rétestészta különbözik a más régiókban használt tésztáktól. A nálunk használt tészták többnyire magas gluténtartalmú lisztből, vízből, sóból és olajból készülnek. Cukrot sem minden esetben tesznek hozzá, ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.
Az elkészítés során a tésztát erőteljesen megmunkálják és nagyon vékonyra nyújtják. Ez pedig igényel némi gyakorlatot. Sokszor a rutinos szakácsok is elrontják a tészta nyújtását, azaz keletkezhetnek lyukak a tésztán, ekkor a nyújtást újra kell kezdeni. Egy osztrák legenda szerint a császár egyik szigorú szakácsa azt mondta, hogy akkor jó a rétestészta, ha egy szerelmeslevelet is el lehet olvasni a vékonyra nyújtott tésztán keresztül.
Teasütemények
A teasütemények alapját képező kekszek ősei már a 7. században ismertek voltak. Állítólag először a perzsák sütöttek kekszhez hasonló sütiket gabonából és vízből. Az elkészítést praktikus szempontok inspirálták, ugyanis kellett egy olyan étel, amely az utazók, hajósok, katonák számára tápláló és nem romlik meg. Éppen ezért a római légióknak létfontosságú táplálékává vált ez a gabonás finomság, amely magas energiatartalommal rendelkezett.
A teasütemények az ipari forradalom környékén váltak igazán népszerűvé, a korai ebéd és a késői vacsora között kellett egy kis nasi, ami aztán a délutáni teázáshoz kapcsolódva vált teasüteménnyé. Ezek az apró finomságok különféle ízekben jelentek meg és idővel már nem csak keksz állaguk volt. Különféle töltelékkel, csoki és egyéb bevonatokkal variálták a teasüteményeket. Ma már komplett dobozokban is kapható teasütemény variációk tökéletesek bármilyen vendégségbe, ajándékba is.
A keksz
Az örök nasi, akár sós, akár édes és bármely napszakban jólesik. Teához, kávéhoz, kakaóhoz, de egy frissítő limonádéhoz is tökéletes kiegészítő. Ez a kisméretű péktermék különféle alapanyagokból készülhet. Manapság nagyon népszerűek a gabona kekszek, amelyek rostban gazdagabbak és felszívódásuk is lassabb, mint a hagyományos változatoknak. A keksz a világ minden táján ismert annyi a különbség, hogy az alapanyagok eltérőek lehetnek.
Érdekesség, hogy a középkorban az angol pékek a már kész megsült kenyeret édesítették, majd visszarakták a kemencébe, hogy keményebb legyen. Később különböző magvakat, aszalt gyümölcsöket, fűszereket tettek a kekszbe. A különlegesek kekszek fogyasztása leginkább a gazdagok kiváltsága volt ekkor, de később már az ötórai tea részeként szervírozták ezeket a finomságokat. Így váltak kultikus teasüteménnyé.
A szintén népszerű pite szeletek is különféle töltelékekkel kaphatók. Az omlós, puha tésztarétegek között vastag és kiadós töltelék adja meg a pite ízét. Legyen akár almás, túrós, meggyes, mákos, diós vagy bármilyen különleges ízvilágú a töltelék, ez az édesség is örök kedvencünk marad.
Kínálatunkban tortaszeletek és mignon féleségek is kaphatók. Csokitorta, puncstorta, krémes szelet, eperhabos tortaszelet, málnás torta és még sok más édes finomságból lehet választani.
A kész cukrászati termékek és sütemények nagy előnye, hogy nem kell órákig a konyhában tevékenykednünk, egyszerűen és gyorsan megrendelhetjük ezeket az édességeket. Ráadásul a különféle sütiválogatások többféle íz kóstolását is lehetővé teszik. A fogyasztásuk során figyeljünk arra, hogy mennyi cukrot, glutént vagy egyéb allergént tartalmaznak-e. Esetleges hátrányuk lehet a magas cukor- és zsírtartalom.
A cukrászati termékek, sütemények kategóriában megtalálsz minden olyan süteményt, amiből mindig jó ha van otthon egy-két csomaggal. Bármikor csemegézhetünk belőle, legyen szó filmnézésről, házibuliról, vendégségről vagy egy kellemes teadálutánról.