A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Amint beköszönt a jó idő, azonnal rohanunk a kertbe, hiszen nincs is jobb a grillezésnél, ami igazi közösségi tevékenység. Remek alkalom egy jókedvű, vidám összejövetelre, ahol mindenki kiveheti a részét az előkészítéstől kezdve egészen a sütésig, főzésig. Ma már nagyon divatos ételkészítési módszer a szabadban sütögetés, ráadásul sokszor kevesebb munkával jár, mint a konyhában sürgés-forgás órákon keresztül. Sokféle húst és zöldséget használhatunk hozzá, pácolva, pác nélkül, különféle szószokkal, finom köretekkel, a variációk száma szinte végtelen.
Annak ellenére, hogy nem olyan régen lett népszerű a grillezés, története az ókorba nyúlik vissza. Az egyiptomiak, ókori görögök, rómaiak is már előszeretettel sütötték a húsokat a tűz fölött, sőt olajozták és fűszerezték is. A későbbi utazók, hódítók aztán a világon mindenhol elterjesztették ezt a sajátos ízvilágot és módszert. A fűszerezés kultúránként változott éppen ezért a grillen sütés nagyon változatos volt már korábban is.
A grillen sütés modern változata Amerikából ered, innen vált népszerűvé a 20. században. Ekkor vált a családi, baráti összejövetelek, szülinapi partik és egyéb ünnepségek részévé. Azóta már szerte a világon igen népszerű. A pácolás, a különféle fűszerek használata miatt is szeretik a grill ételeket, hiszen egészen egyedi ízek és ízvilágok hozhatók létre a különféle módszerekkel és technikákkal.
Alapvetően háromféle grillezési technikát különböztetünk meg. A hagyományos grillezés során a hőforrás (fa, szén, gáz etc.) az alapanyagok alatt helyezkedik el és a hőforrásból származó forró levegő süti meg az ételeket. Talán ez a leginkább ismert és legelterjedtebb módszer. A broiling a felülről történő grillezést jelenti és leginkább Észak-Amerikában népszerű. Ehhez a technikához speciális eszközre (broiler) van szükség A legősibb változat a roasting avagy nyárson sütés. Már vadászó és vándorló őseink is gyakran alkalmazták ezt a módszert. A nyárs távolsága a tűztől határozza meg a sütés gyorsaságát vagy éppen lassúságát.
A faszenes grillek mellett ma már elektromos és gázos grillsütők is kaphatók, amelyek praktikus változatai lehetnek a hagyományos változatnak. Egyes grillezők hordozhatók is, így kirándulásra rövidebb kiruccanásra is magunkkal vihetjük ezeket a készülékeket.
Persze az sem mindegy, hogy mit grillezünk! Nézzük milyen húsokat hogyan készítsünk el! A sertéshús az egyik legjobb húsfajta, ha grillezni szeretnénk. Elég szaftos és zsíros, ezért akár pácolás nélkül sem lesz száraz. A csípős BBQ-sertésoldalas pedig az egyik legnépszerűbb változat, egy igazi amerikai recept. A setréshúst egy pikáns BBQ mártásban pácoljuk jó pár órán át, de akár egész éjszaka is a hűtőben hagyhatjuk. Lassan kell grillezni, hogy a belseje puha maradjon, viszont a külseje roppanósan a legfinomabb. A szósz a sütés alatt karamellizálódik a hús felületén és ez adja majd a különleges BBQ ízt. A sertéskaraj is szuper grillezési alap, mert nem kell hozzá túl sok fűszer és gyorsan elkészíthető.
Másik nagy kedvenc a csirke, ami már lehet szárazabb, de páccal sokat segíthetünk azon, hogy puhább, szaftosabb legyen a belseje. Készíthetjük citromos fűszerrel, friss citromlevet is tehetünk a pácba, így garantáltan ízletes lesz és nem szárad ki. A csirkeszárny szintén tipikus grill étel, pláne, ha BBQ szószban készítjük. A mézes-mustáros pác is jól megy a csirkeszárnyhoz, kellően pikáns, ugyanakkor kissé édeskés ízvilágú keverék.
A marhahús és a marha különböző részeinek sütése eredményezi talán a legfinomabb ételkombinációkat. A marhahús magában is nagyon ízletes, így nem szükséges fűszerezni csupán mértékkel sózni, borsozni, így lassan sütve szuper steak készíthető. A darált marhából összeállított hamburger hús is sülhet grillen, a füstös íz pedig jól harmonizál a hamburger egyéb hozzávalóival. Sokféle szószt zöldséget tehetünk hozzá.
A grillkolbászok is nagyon kedveltek, mert az ismertebb grillhúsokkal ellentétben már eleve fűszeresek, így nem is kell előkészíteni, pácolni, mehet is rögtön a tűzre. Szerencsére több fajtából választhatunk, így a csípősebb, fűszeresebb ízek kedvelői, de a natúrabb ízvilág rajongói is megtalálják számításukat a kolbászválasztékban. Ha pedig valamelyik vendégünk lemondja a bulit, a maradék kolbász mehet a fagyasztóba, hiszen később bármikor elővehetjük és kiolvaszthatjuk. Könnyen rámelegíthetünk, kisüthetjük serpenyőben és máskor is finom ebéde vagy vacsora lehet belőle. A grillkolbászok valódi előnye, hogy nem kell előre fűszerezni őket sütés előtt, ugyanakkor könnyen, praktikusan használhatjuk később is különféle ételekhez, egészben vagy szeletelve. Arra figyeljünk, hogy azért ne válasszunk túlzottan fűszeres változatokat, mivel szervezetünknek a mértéktartó fűszerezés az ideálisabb.
A grillezés során persze nemcsak húsokat használhatunk, hanem rengetegféle zöldséget is süthetünk. Paprikát, paradicsomot, padlizsánt, brokkolit, egész kukoricát tehetünk a húsok mellé, így egészséges és tápláló ételeket készíthetünk. A friss saláta ugyanígy remek választás!
Márkáink: Zádor Hús, Nádudvari