A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mindenki szereti és valósággal rajong érte, ki az édesebb, ki a feketébb változatért. A csokoládé igen régóta él velünk, népszerűsége töretlen és felhasználási formái is szinte végtelenek. Bevonatnak, tölteléknek, praliné formában, apróbb desszertnek és még sok más variációban fogyasztható. Ostyához, kekszhez, marcipánhoz és számos cukrászati termékhez jól passzol. Gyümölcsökhöz, de akár húsokhoz szószokba is remek alapanyag lehet. Ráadásul a minőségi csokoládé még egészséges is!
Válogass a GRoby online csokikínálatából és próbálj ki többféle finomságot!
Kevés olyan édesség létezik, amely akkora népszerűségnek örvend világszerte, mint a csokoládé. Legyen szó egy kocka étcsokoládéról, egy gőzölgő bögre forró kakaóról vagy egy szelet csokoládétortáról, a csokoládé szinte minden kultúrában jelen van, és generációk óta boldoggá teszi az embereket. De vajon honnan származik, miért ilyen közkedvelt, és hogyan használhatjuk a legjobban a sütés során?
Honnan származik a csokoládé?
A csokoládé alapanyagát, a kakaóbabot, a közép- és dél-amerikai őslakos népek már több ezer éve használták. A maják és az aztékok az „istenek italának” tartották a kakaót, amelyet fűszerekkel ízesítettek, és főként vallási szertartások vagy uralkodói lakomák során fogyasztottak. A mai csokoládé elnevezés is valószínűleg az azték nyelvből ered, és keserű, vizes italt jelent. Hiszen a csokoládé kezdetben egyáltalán nem volt édes.
A kakaóbabot a 16. században hozták be Európába a spanyol hódítók, és kezdetben szintén ital formájában fogyasztották, majd ekkor kezdték cukorral, fahéjjal és vaníliával ízesíteni. Az édesített csokoládé gyorsan népszerű lett az európai arisztokrácia körében, hiszen ekkor még igen borsos áron lehetett hozzájutni. Később pedig a technológiai fejlődésnek, a professzionálisabb gyártásnak köszönhetően a tömegek számára is elérhetővé vált.
Miért olyan népszerű ma is a csoki?
A csokoládé népszerűségének több oka is van. Először is a remek íz mindenképpen mellette szól. Az édes, kesernyés, krémes, komplex ízvilág sokak számára ellenállhatatlan. Másodszor a hangulatra gyakorolt hatása is jelentős. A csokoládé fogyasztása közben endorfin, szerotonin és dopamin szabadulhat fel szervezetünkben: ezek a „boldogsághormonok” javítják a kedélyállapotot. Ne feledkezzünk meg a csokoládé kulturális jelentőségéről sem. Ugyanis sok ünnep és jeles alkalom főszereplője, legyen szó szülinapról, ballagásról, Valentin-napról. A csoki népszerűsége mellett szól a változatosság is. Létezik tejcsokoládé, étcsokoládé, fehér csokoládé, fűszerezett, töltött, krémes, ropogós változat, így mindenki megtalálhatja a kedvencét.
A csokoládé fogyasztásának előnyei
Megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztva a csokoládé, különösen az étcsokoládé, több egészségügyi előnyt is kínál. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy gazdag antioxidánsokban. A kakaó flavonoidokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a sejtek oxidatív stressz elleni védelmében. Jó hatással lehet a szív-és érrendszerre. Egyes tanulmányok szerint a mértékkel fogyasztott étcsokoládé javíthatja a vérkeringést és csökkentheti a vérnyomást.
A csokoládéban található teobromin és feniletilamin élénkítő és enyhén antidepresszáns hatású lehet. Tehát jó hatással van hangulatunkra, kedélyállapotunkra. Szintén nem elhanyagolható előnye, hogy egyben ásványi anyagok forrása is. A csokoládé magnéziumot, vasat, rezet és mangánt is tartalmazhat.
Lehetnek a csokoládé fogyasztásának hátrányai?
Természetesen a csokoládéfogyasztásnak is vannak árnyoldalai, különösen akkor, ha túlzásba visszük, ezért tartsuk szem előtt, hogy a mérték ennél a terméknél is fontos. Egyrészt a csoki kalóriadús, azaz magas a cukor- és zsírtartalma, így túlzott fogyasztása elhízáshoz vezethet. A cukros csokoládék sajnos hozzájárulhatnak a fogszuvasodáshoz. Ugyanakkor kisebb mennyiségben bár, de tartalmaz koffeint, ami érzékenyebb személyeknél nyugtalanságot okozhat. A csokoládés termékekben gyakran találhatók allergének, ezért figyeljünk oda, ha bármilyen intoleranciában szenvedünk.
Hogyan használjuk sütéshez?
A csokoládé az egyik legsokoldalúbb alapanyag a cukrászatban. Íme néhány tipp és felhasználási forma:
Sütibe darabolva vagy reszelve: a csokoládépasztillák, csokidarabok (chocolate chips) vagy durvára vágott étcsokoládé nagyszerűen illik kekszekhez, muffinokhoz, banánkenyérhez.
Olvasztva tésztába vagy krémbe: a csokoládét vízgőz fölött vagy mikróban (alacsony fokozaton, gyakran megkeverve) olvaszthatjuk meg, így lesz szép a színe és az állaga is.
Keverhetjük tortatésztába, brownie alapba, vagy használhatjuk csokikrémet készítéséhez.
Ganache és különféle mázak: a csokoládét tejszínnel keverve sima, fényes ganache-t kapunk, amellyel bevonhatunk tortákat, vagy rétegezhetünk süteményeket.
Díszítéshez: a csokoládét temperálva (azaz precíz melegítési-hűtési eljárással) szilárd, fényes bevonatot kapunk, amit pralinék, bonbonok, vagy akár torták díszítéséhez is használhatunk.
Kakaópor formájában: a cukrozatlan kakaópor fontos alapanyag lehet piskótákhoz, csokoládékrémekhez, forró italokhoz. De szintén díszítésként is nagyon jól mutat különféle süteményeken, vagy pohárkrémeken.
A csokoládé nem csupán egy édesség – történelme, kultúrája és sokoldalúsága révén szinte univerzális nyelvet beszél. Akár élvezeti cikként, akár sütési alapanyagként használjuk, érdemes figyelni arra, hogy jó minőségű legyen és mértékkel fogyasszuk. Az étcsokoládé választása, a kevesebb, de jobb minőségű csokoládé fogyasztása segíthet abban, hogy egészséges módon élvezhessük ennek az istenektől származó finomságnak minden előnyét.
Főbb márkáink: Balaton, Sport, Snickers, Bounty, KitKat, Mikla, Kinder, Győri Édes, Twix, Tibi, Knoppers, Kinder, Boci