A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Édes élvezet, nassolás, apróbb bűnözés övezi a cukorkák világát. Sokan a megszállottjai ezeknek az édességeknek, hiszen nemcsak ízük, de csomagolásuk és formájuk is igen változatos. De valóban végtelen változatosság jellemzi a cukrokat és gumicukrokat egyaránt. Így minden választás izgalmas és szinte naponta ehetünk más-más terméket. Persze mértékkel!
Cukorkák és gumicukor – múlt és jelen
A cukorkák és a gumicukor gyermekkorunk megkerülhetetlen élményei közé tartoznak. Ki ne emlékezne az első színes, illatos cukorkára, vagy a puha, mókás formájú gumicukorra, amit szinte lehetetlen volt abbahagyni? Ezek az édességek nemcsak ízük, hanem történetük miatt is érdekesek.
A cukorka-sztori
A cukorka eredete egészen az ókorig nyúlik vissza, amikor az emberek mézzel vonták be a gyógynövényeket, hogy azok könnyebben fogyaszthatók legyenek, pontosabban, hogy kellemesebb ízük legyen. Ezek a korai „cukorkák” eredetileg gyógyászati célt szolgáltak, például torokfájás vagy emésztési panaszok ellen. Érdekesség egyébként, hogy megfázás, torokfájás esetén még ma is népszerűek a gyógynövényes változatok. A nádcukor elterjedésével a középkorban kezdődött meg az igazi cukorkagyártás, bár ekkor még csak a gazdagok kiváltsága volt a cukorka majszolása. A 19. századtól, az ipari forradalom hatására, a cukorka egyre szélesebb rétegek számára vált elérhetővé, és új ízek, színek, formák jelentek meg a piacon. Ez pedig izgalmasabbá és érdekessé tette a cukorka választékot.
A gumicukor forradalma
A gumicukor sokkal újabb találmány, mint a hagyományos cukorka. 1920-ban Németországban, a Haribo nevű cég alapítója, Hans Riegel megalkotta az első gumicukrot, azaz a ma is igen népszerű híres gumimackót. A zselatin alapú édesség rugalmas állaga, élénk színei és játékos formái azonnal elnyerték a gyerekek (és persze a felnőttek) tetszését. A gumicukor hamarosan világszerte elterjedt, és ma már szinte végtelen variációban kapható.
Kezdeti népszerűségük oka
A cukorka és a gumicukor is kezdetben különleges, ritka csemegének számított, ami luxust és örömöt jelentett a hétköznapokban. A gyerekek számára szinte varázslatos élmény volt, míg a felnőttek számára gyors energiapótlást és hangulatjavítást jelentett. Emellett az édességek sokáig gyógyszerként is szolgáltak – például mentolos cukorkák a torokfájásra –, ami tovább növelte elfogadottságukat. Miért népszerűek még ma is? A mai világban, ahol szinte minden azonnal elérhető, meglepő lehet, hogy a cukorka és a gumicukor népszerűsége töretlen. Ennek oka többek között a nosztalgia, az élvezeti érték, valamint a kreatív formák, színek és a csomagolás. A különleges ízek, az ünnepi kiadások és a gyűjthető figurák is hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek az édességek ma is gyakran landolnak a bevásárlókosárban.
Cukorkák, gumicukor előnyei
• Gyors energiapótlás: Magas cukortartalmuk miatt gyorsan emelik a vércukorszintet, ami fáradtság esetén hasznos lehet.
• Hosszú eltarthatóság: Csomagolva sokáig tárolhatók, így ideálisak utazáshoz vagy vendégváráshoz.
• Hangulatjavító hatás: Az édes ízek boldogsághormonokat szabadítanak fel, így javítják a közérzetet.
• Kreatív forma- és ízvilág: A változatosság miatt sosem unalmasak – mindig van valami újdonság.
Cukorkák, gumicukor hátrányai
• Magas cukortartalom: rendszeres fogyasztásuk hozzájárulhat az elhízáshoz, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, és más egészségügyi problémákhoz.
• Fogszuvasodás: a cukor és a ragadós állag különösen ártalmas a fogaknak, ha nem követi alapos fogmosás. • Adalékanyagok: sok gumicukor mesterséges színezékeket, aromákat és tartósítószereket tartalmhat.
• Nehéz abbahagyni: A cukorfüggőség valós jelenség – sokan nem tudnak megállni egy-két szemnél.
A gumicukor kreatív felhasználása
A gumicukor nemcsak nassolnivalóként használható, hanem meglepően sokoldalú alapanyag lehet a konyhában. Főleg, ha valaki kreatív akar lenni a sütésben vagy más édességek készítésében, azaz a nem megszokott vizuális, ízbeli hatásokat szeretné elérni. Íme néhány ötlet, hogyan használd különlegesen a gumicukrot:
Sütemények díszítéséhez
• Tortadíszítés: A gumicukrok színesek és formásak, ezért remekül mutatnak születésnapi tortákon, cupcake-eken vagy egyéb süteményeken. Például medvecukorral, savanyú gumicukorral lehet szórakoztató gyerekbarát dekorációt készíteni, amely színes, vonzó és szórakoztató is.
• Mini nyalókás sütikre is ráragaszthatók (cukormázzal vagy csokival) mint szemek, orrok, fülek, stb.
Sütibe „sütve”
• Kekszbe vagy muffinba süthető: Gumicukrot sütemények belsejébe is lehet rejteni – bár figyelni kell arra, hogy nem minden gumicukor bírja a hőt. Ha mégis beleteszed, például keksz közepébe, akkor sütés után kissé megolvad, nyúlós, karamellás állagot vehet fel.
• Olvasztva, tölteléknek: Egyes gumicukrok olvaszthatók (például mikróban vagy alacsony lángon), és ezt a masszát használhatod töltelékként például linzerekhez vagy croissant-hoz.
Kézműves édességekhez
• Gumicukor-nyárs: Fapálcára fűzve (mint egy nyárs) látványos partyfalat lehet belőlük, főleg gyerekzsúrokra. Esetleg programként is használhatjuk az elkészítést.
• Ehető ajándékok: Gumicukorral díszített házi csokoládé vagy ajándékcsomag egyedi meglepetés lehet.
Italokhoz, koktélokhoz
• Dekorációként: különféle színes gumicukrok használhatók koktélpohár szélére tűzve vagy jégkockába fagyasztva még különlegesebb lehet
Fagylaltba vagy zselébe
• Fagyi feltétként: Gumicukor kis darabokra vágva remek topping lehet házi fagylalton.
• Zselébe zárva: Gyümölcszselébe öntve vagy beleöntött zselatinba téve dekoratív, réteges édességet kapsz. Torta tetejére elkészített zselatinban is mutatós lehet.
A cukorkák és a gumicukor nem véletlenül népszerűek évszázadok óta. Édes ízük, játékos formáik és nosztalgikus hangulatuk sokak kedvencévé teszik őket. Ugyanakkor fontos tudatosan fogyasztani őket – mértékkel, alkalomszerűen, és lehetőleg jó minőségű, természetes alapanyagokat tartalmazó változatokat választva. Így továbbra is az édes öröm forrásai maradhatnak, méghozzá bűntudat nélkül.
Főbb márkáink: Győri Negro, Ricola, M&M’s, Bonbonetti, Haribo, Smarties, Werther’s, Halls, Mentos, Szerencsi, Pez