A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Ki ne ismerné a felvágottak, kolbászok, sonkák világát? Széles választékunkban mindent megtalálhatsz, amely ismert vagy kevésbé ismert húsféleség. Szendvicsekbe, sütéshez, de hidegkonyhai készítményekbe is kiválóan használhatóak ezek a finomságok. Mi tagadás örök kedvencek lehetnek, hiszen mindig kéznél vannak egy jó vacsorához vagy reggelihez. Egy finom kenyérrel, zsemlével, zöldségekkel igen laktató és kiadós falatok készülhetnek belőlük.
Mit érdemes tudni ezekről a termékekről?
Talán hazánkban a legnépszerűbbek a különféle húsok és felvágottak, hiszen szinte mindennapos vendégek asztalainknál. Érthető, mivel sokféle variációban, ízesítéssel és körettel párosíthatjuk kedvenceinket. Ezek a hústermékek rendkívül ízletesek, jól beilleszthetők a különféle étrendekbe. Ettől függetlenül nem árt tudni, hogy miből készülnek, milyen az összetételük. Illetve azt sem, hogy milyen előnyökkel, esetleges hátrányokkal járhat rendszeres fogyasztásuk.
Mit értünk csemegepultos hústermék alatt?
A csemegepultos (más néven vágottáru) hústermékek közé tartoznak azok a hőkezelt vagy nyers, fűszerezett, szeletelhető húsalapú termékek, amelyeket a boltok hentes- vagy csemegepultjában kilós kiszerelésben vagy szeletelve árulnak. Ide tartoznak például: felvágottak, sonkák, kolbászok, szalámik, pástétomok, kenős áruk. Ezek lehetnek főzöttek, füstöltek, érleltek vagy ezek különféle kombinációi.
A csemegepultos termékek legismertebb fajtái
Felvágottak
Az úgynevezett felvágottak talán a legáltalánosabb, legelterjedtebb termékek. A legtöbben szendvicsfeltétként fogyasztjuk ezeket a húsféléket.
Főbb típusaik lehetnek:
A párizsi, amely egy finomra szeletelt, enyhén fűszerezett, főtt húskészítmény. A virsli műbélbe töltött, főzött termék, amely tökéletes a hot doghoz, de bármilyen péksüteménnyel, ketchuppal, mustárral, tormával igen ízletes. A sertés-és baromfisonka egy préselt, formázott hús, szintén jó szendvicsekhez. Ide sorolhatók még a sertésszalámi jellegű enyhén füstölt, fűszeres termékek.
A felvágottak elsősorban szendvicsekbe, hidegtálra, tízóraira praktikus ételek. De egy gyors vacsorához, reggelihez is ideálisak.
Előnyük, hogy azonnal fogyaszthatók, tehát felhasználásuk kényelmes, viszont hosszabb ideig eltarthatók, mint a nyers húsok. Továbbá változatos ízvilágban kaphatók.
Fogyasztásuk hátránya lehet, hogy gyakran tartalmaznak adalékanyagokat (pl.: tartósítók, ízfokozók). Valamint a magas só-és zsírtartalom miatt oda kell figyelni arra is, hogy mekkora mennyiséget és milyen gyakran eszünk.
Sonkák
A sonkát egész darab húsból (combból vagy lapockából) készítik, általában füstölik, pácolják, főzik vagy érlelik. A sonkáknak is többféle típusát különböztetjük meg, a főtt sonkát sós vízben főzik meg és gyakran géppel formázzák. A füstölt sonka ennél egy szárazabb verzió, de létezik füstölt-főtt változat is
A serrano vagy pármai típusú sonkákat levegőn érlelik – ezek nyers sonkák. Az általunk is jól ismert házi parasztsonka pedig erősen sózott és hosszabban érlelt a többi változatnál.
A sonka kiváló ünnepi hidegtálakhoz, szendvicsbe, salátába, tojásos ételekbe, de panírozott húsok töltelékeként is ízletes.
Előnye a magas hústartalom, a gazdag, karakteres íz és az is, hogy sokféle ételben használható.
Hátránya, hogy prémium termékként drágább, mint a többi felvágott. További hátránya lehet a magas sótartalom. A nyers változatok nem ajánlottak kisgyermekeknek és várandós nőknek.
Kolbászok és szalámik
Többnyire darálthúsból készülnek, fűszeres töltelékkel. Általában füstöléssel, szárítással, érleléssel tartósítják őket. Talán a téliszalámi és a paprikás szalámi a legnépszerűbbek, hiszen sokáig elállnak, így kirándulásra, hosszabb utakra is jó megoldásnak bizonyulnak. A téliszalámi hosszú érlelésű, penészes kérgű és valamivel zsírosabb a többi szaláminál.
A klasszikus kolbász hazánkban nagy népszerűségnek örvend, hiszen meleg, magyaros ételekhez is felhasználjuk. Lecsóba, babgulyásba és még számos tradicionális magyar recepthez jól passzol és valóban különleges ízt ad az ételeknek. A kolbászok között van fűszeres (csípősebb, paprikásabb ízű) vagy csemege (kevésbé fűszeres), szárazabb és omlósabb, zsírosabb típus. A baromfikolbászok könnyebbek, alacsonyabb a zsírtartalmuk.
A kolbászok, szalámik szintén jó kiegészítői, alapanyagai a különféle hidegtálaknak, sajttálaknak, szuper ízviláguk miatt tökéletesek szendvicsekbe. De, mint említettük főtt ételekhez is remek ízt adnak.
Éppen az intenzív íz az egyik legnagyobb előnyük és az is, hogy hosszabban eltarthatók, nem romlanak meg hamar. Ez a bennük található alacsony víztartalomnak is köszönhető.
Hátrányuk a magas zsírtartalom, ez legfőképpen a sertésből származó termékekre jellemző. Szintén nem előnyös a magas só-és fűszertartalom. Előfordulhat, hogy erős, domináns ízük nem mindenkinek válik be.
Májasok, pástétomok
Darálthúsból, májból és egyéb összetevőkből készült, krémes állagú termékek. Többféle készül ezekből a csemegepultos termékekből is. Többnyire a sertés, csirke, liba, kacsa a legismertebb.
Természetesen májasokból is van fűszeres, fokhagymás, paprikás változat is. A pástétomok jóval drágábbak, a prémium kategóriába tartoznak a kacsamáj, libamájpástétomok.
Kenyérre, zsemlére reggelire vagy uzsonnára is tökéletesek. Zöldséggel, de egyes típusok lekvárral, chutneyval, gyümölcsökkel is remek ízharmóniát alkotnak. Előnyük, hogy könnyen kenhetők, gazdagok vas-és B-vitaminban. Hátrányuk a többi csemegepultos készítményhez képest, hogy rövidebb ideig eltarthatók. Gyakran magas zsírtartalmúak és előfordul, hogy tartalmaznak ízfokozókat, adalékanyagokat.
Mire figyeljünk, amikor csemegepultos hústerméket vásárolunk?
Először is fontos, hogy ellenőrizzük a hústartalmat, a magas hústartalom jó minőségű terméket jelez. Nézzük át alaposan az összetevőket, a só-és zsírtartalmat és persze az ár-érték arányt.
Egy szelet itt, egy falat ott – de mindezt mértékkel tegyük
A csemegepultos hústermékek minden bizonnyal kényelmes és változatos megoldást jelentenek a rohanós hétköznapokra. Azonban azt is fontos tudni, hogy nem minden felvágott egyforma minőségű. Érdemes elolvasni a címkét és az összetevőket, valamint törekedni arra, hogy a hús aránya domináljon, ne az adalékanyagok. A túlzott fogyasztás főleg alacsony minőségű termékek esetében hosszútávú egészségügyi problémákhoz vezethet.
Ugyanakkor, ha változatosan fogyasztjuk őket, minőségi szendvicsekhez, salátákhoz vagy vendégváró falatokhoz, akkor tökéletes elemei lehetnek egy kiegyensúlyozott étrendnek is.
Főbb márkáink: Zádor-Hús, Pick, Kométa, Pápai Hús
Ha készítenél reggelire vagy vacsorára szendvicseket, vagy éppen jönnének hozzád vendégségbe, de nem akarod túlzásba vinni a főzést és sütést, akkor jó ötlet, ha vásárolsz egy bagettet és elkészíted a szendvicseket belőle. Vagy ha este szeretnél egy finom szendvicset enni munka után és feldobnád az estédet, akkor mindenképpen jó ötlet lehet beszerezni egy kis felvágottat, tippünk hozzá, hogy egy finom bort, ami illik a felvágotthoz, mindenképpen szerezz be, hogy komplett legyen a vacsorád.