A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Számtalan elkészítési mód és szinte végtelen lehetőségek állnak rendelkezésre, ha sertéshúst sütünk. Tökéletes BBQ alap, hiszen kevésbé szárad ki, illetve jól pácolható, ízesíthető. Vannak zsíros és kevésbé zsíros részei, ezért azok is fogyaszthatják, akik diétáznak. Kellemes íze és az izgalmas elkészítési variációk miatt kedvelt hús hazánkban. Válassz sertéshús kínálatunkból és süssed, vagy főzd meg kedvencedet!
Annak ellenére, hogy a modern diéták, étkezési tanácsok sokszor a csirkét preferálják, mint minden egészséges ételnek, a vöröshúsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban. A sertéshús fogyasztása igazi gasztronómiai élmény, ráadásul tápanyagokban gazdag, fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk.
Melyek a lényegesebb vitaminok, ásványi anyagok, tápanyagok a sertéshúsban? A vöröshúsok (tehát a sertéshús is) a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb a vastartalma. A vasnak elsősorban a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában van kiemelkedő szerepe. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, az ideális mennyiséget nekünk kell bevinni a szervezetünkbe.
A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmaznak B-vitamint (B1, B2, niacin, B6, B12). A B-vitaminok segítségével valósul meg zsír és fehérje optimális anyagcseréje, valamint idegrendszerünk szempontjából is lényeges a megfelelő B-vitamin bevitel. A sertéshús kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, amit „agyserkentő” vitaminnak is neveznek.
A sertéshúsban található B12 vitamin pedig meghatározó építőköve a DNS-nek, az RNS-nek, valamint a hemoglobinnak. A sertéshús nátrium, kálium, kalcium, cink tartalma is jelentős. A hazai sertésállomány fajta összetétele és a megfelelő takarmányozás az alapja annak, hogy kiváló minőségű húsok kerülhessenek feldolgozásra.
Nézzük milyen ételt készíthetünk a sertés részeiből! Egy időben a sertéshús mindennapos volt az asztalokon, aztán jött a szárnyasok egyeduralma viszont manapság ismét nagy népszerűségnek örvend. Jóval izgalmasabb, mint a csirkehús, különböző részeit változatosan készíthetjük el, egyes részeket főzni, másokat sütni, vagy füstölni érdemes. A szalonna, a sertészsír számtalan étel alapja, a téli szezonban pedig megjelenik a kocsonya, a hurka és a kolbász.
A legtöbben a combot és a karajt vásárolják. Különlegesebb, ünnepi alkalmakra a szűzpecsenyét készítik el. A csülök, a köröm és a láb többnyire a kocsonyákba kerülnek. A karaj talán a legkeresettebb sertésrész, sokan ebből készítik a rántott húst, de bármilyen szeletelt sült húsnak vagy akár sovány darált húsnak is kitűnő. Barbeque-hoz is tökéletes, jól pácolható és süthető.
A hosszúkás formájú szűzpecsenyét tartják a sertés legnemesebb részének. Ez a sertésrész az ünnepi lakomák kedvelt finomsága, amely valóban rendkívül ízletes. Elsőrangú pecsenyeként szeletelve például baconbe tekerve, vagy egészben sütve fogyaszthatjuk, de mivel sovány hús, vigyázzunk, hogy nehogy kiszáradjon. Jó módszer erre, ha gyakran locsolgatjuk, vagy lassan sütjük lefedve. Grillezéshez, vagy lacipecsenyének a tarja a legjobb, mivel viszonylag zsírosabb rész.
Sokan választják a karajnál kicsit zsírosabb combot A combból sokféle főtt, sült és párolt étel készíthető. Egyben, szeletelve, darálva is rendkívül finom. A csülök szintén népszerű igazi kemencés finomság készíthető belőle, de pörköltnek, füstölt húsnak is szuper. A sertéshúshoz rengetegféle köretet használhatunk. A pörkölt alapú változatokhoz nokedli, rizs, krumpli, a sült húsokhoz friss saláta, párolt zöldség a legjobb! A csülökhöz a párolt káposzta megy a legjobban.
A darált sertéshús is sok finom étel alapja. Gyakran marhahússal keverve alkotja az ideális darált hús mixet. Tökéletes bolognaihoz, vagy a TexMex ételek kedvelői ízletes chilis babot készíthetnek belőle. Rakott káposztát, egyéb tepsiben sült ételt is darált sertéshúsból sütünk, de a töltött paprika, vagy töltött káposzta alapja is a darált sertés.
A sertéshús fogyasztásának számos előnye van. A vitamin, ásványianyag és fehérjeforrásként kiváló hús rendkívül sokféle módon elkészíthető. Sohasem unalmas és mindig izgalmas ételvariációkat főzhetünk belőle. Ráadásul választhatunk az ízvilágok közül is. Ázsiai ételekhez, de hagyományos magyaros fogásokhoz is tökéletes. Nagyon sokféle szósz, mártás megy hozzá, a klasszikus barnamártástól kezdve az édesebb gyümölcsösebb szószokig, chutney-kig minden jól meg y hozzá. Ahhoz viszont, hogy a legjobb ízek jöjjenek ki a húsból, ki kell választanunk a megfelelő részt.
A sertéshús fogyasztásának esetleges hátrányai lehetnek a zsírosabb részek fogyasztása, vagy túl zsíros alapon történő sütés. Mint minden állati eredetű élelmiszer, a húsok is tartalmaznak több-kevesebb mennyiségben koleszterint. Azt mindannyian tudjuk, hogy átlagos esetben nem káros a szervezetünkre. Akiknek viszont eleve magas a koleszterinszintje oda kell figyelnie a bevitt mennyiségre. Ha a sertéshúst kevés zsiradékkal vagy diétásan készítjük például párolva, esetleg sütőzacskóban sütve készítjük el, akkor nem igazán kell aggódnunk a zsírok rossz hatása miatt.
A sertéshúsok kategóriában megtalálsz minden olyan sertéshúst, amely szükséges ahhoz, hogy egy igazán laktató és finom ételt készíthess a családnak.
Találsz levesbevaló húst is, de akár egy pörköltet is készíthetsz!
Darálva, szeletelve, kockázva.