A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Átmeneti készlethiány
A kenyér a mai napig szinte legfontosabb táplálékunk. Főételekhez, tartalmas levesekhez, pörköltekhez kiváló kiegészítő, a szendvicskészítés főszereplője. Rengeteg formában, alapanyagból kapható és ma reneszánszát éli a kézműves pékáruk készítése, a kovászos kenyerek, félbarna, barna, teljeskiőrlésű és rozsos változatok. Manapság az egészségesebb rostban gazdag változatokat részesítjük előnyben. A GRoby online kínálatában is rendkívül sokféle kenyérből válogathatsz!
A különféle alapanyagokból készült kenyerekből érdemes többet is megkóstolni, mert valószínűleg több kedvencünk is lesz. Az egészséges változatokból is számos kenyérféle kapható. Nézzünk néhány egészségünk szempontjából fontos variációt! A csíráztatott teljes gabonából készült kenyér nevében is benne van, hogy teljeskiőrlésű gabonából készül. A gabonát csíráztatják, amely növeli a jótékony tápanyagok mennyiségét és könnyebb, hatékonyabb hasznosulását a szervezetben. Ez a módszer növeli a gabonafélék antioxidáns tartalmát is, valamint csökkenti a szénhidráttartalmat. A csíráztatás miatt ezek a gabonák csökkentik a vércukorszintet, magas a rost-és fehérjetartalma. Egyben lakatóbbak is, mint a finomított kenyerek.
A kovászos kenyér ízvilága igen különleges. A kovász elkészítése során a természetben előforduló élesztőket és baktériumokat használják fel. Az ilyen módon készült kenyerek emésztése könnyebb. Ezek a kenyerek nem gluténmentesek, csupán csökkentett a gluténtartalmuk (ez is a kovászolás miatt alakul így). A kovászos kenyér glikémiás indexe alacsony, tehát fogyasztása során és azt követően nem ugrik meg hirtelen a vércukorszint. A teljes kiőrlésű kovászban több rost van, míg a fehér lisztből készített változatban több a vas és a B-vitamin.
A teljes kiőrlésű gabonáknak számos egészségügyi előnye van: csökkentik a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. Arra azonban figyeljünk, hogy csakis a 100% teljes kiőrlésű búza- vagy teljes kiőrlésű liszt szerepeljen a csomagoláson. Ugyanis sok gyártó „teljes kiőrlésű” címkével látja el termékét, még akkor is, ha annak egy része finomított lisztet tartalmaz.
A zabkenyeret általában zab, teljes kiőrlésű liszt, élesztő, víz és só keverékéből készítik. A zab rengeteg rostot és több más hasznos tápanyagot tartalmaz, ilyen például a magnézium, B1-vitamin, vas, cink. Előnye, hogy csökkentheti a koleszterinszintet, segít a vércukorszint szabályozásában és a magas vérnyomásra is jótékonyan hat. A zabból készült kenyerek csomagolását, címkéjét is alaposan tanulmányozzuk át, mert a legjobb, ha az első összetevők között szerepel a zab és a teljes kiőrlésű liszt.
Talán kevesen hallottak róla, de létezik lenkenyér is. Ez a kenyértípus elsősorban különféle teljes kiőrlésű lisztfélékből és lenmagból készül. Viszont ez az egyik legegészségesebb kenyér, amit fogyaszthatunk. A lenmag nagyon tápláló, számos antioxidáns vegyületet tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy segíthet a daganatos betegségek megelőzésében, vagy legalábbis csökkentheti kialakulásuk esélyét. Ennek pontos feltérképezéséhez még további kutatások szükségesek.
A lenmagból készült kenyér segíti az emésztést. Lehetőleg olyan lenkenyeret keressünk, amely teljes kiőrlésű/csíráztatott teljes kiőrlésű lisztekből és lenmagból készült (élesztő, víz, só értelemszerűen lehet benne) 100%-os csíráztatott rozskenyér hasonlít a búzából készült kenyérre, de általában sötétebb és sűrűbb, masszívabb állagú. Az igazi, hagyományos rozskenyér kizárólag rozslisztből készül, nincs benne búzaliszt. A ma kapható modern rozskenyerek többsége a kettő kombinációjából készül. A rozskenyerekbe szoktak köménymagot is sütni. A rozstartalom miatt egyesek szerint ez a kenyér táplálóbb, mint a búzakenyér, azaz hosszabb távon biztosít teltség érzetet. Ugyanígy a vércukorszint szempontjából is ideális lehet, mert lassabban szívódik fel. Egyes kutatások is azt bizonyítják, hogy akik teljes kiőrlésű rozskenyeret esznek lényegesen kevesebb inzulint termelnek, mint azok, akik fehérkenyeret fogyasztanak. A rozs inzulinra gyakorolt pozitív hatását a magas oldható rosttartalomnak köszönheti. Az oldható rosttartalom lassítja a szénhidrátok emésztését, ez pedig csökkenti az inzulin felszabadulását. A rozskenyér esetében is elmondható, hogy a csíráztatott rozslisztből készült változat egészségesebb és magasabb rostot tartalmaz.
A gluténérzékenyeknek korábban feladta a leckét a kenyérvásárlás, ám ma már szerencsére számos gluténmentes kenyérváltozatból válogathatnak. Ezek a kenyerek többnyire különféle gluténmentes lisztek keverékéből készülnek. Ilyen lehet például a barna rizsből, kókuszból, mandulából, kukoricából készült liszt.
Az egészséges kenyerek fogyasztásának számos előnye van, ilyen például a magas rost és ásványianyag tartalom. Azonban a kenyérfogyasztást sem szabad túlzásba vinni. Egyes kutatások szerint megnövekedett hasi zsírt okozhat a túlzott kenyérfogyasztás, de az egészséges kenyerek esetében ez állítólag nem igaz. Számos pro kontra érvet lehet olvasni a kenyérfogyasztással kapcsolatban, ezért a legjobb az, ha mértékkel tesszük.
Mi alapján válasszunk egészséges kenyeret? Amennyiben tápanyagban gazdag kenyeret keresünk, akkor az a biztos, ha 100%-ban teljes kiőrlésű vagy csíráztatott lisztek szerepelnek elsőként az összetevők között. Bár nem biztos, hogy az adatok között feltüntetik, de jó, ha szeletenként legalább 3 gramm rostot és fehérjét tartalmaz és nincs benne hozzáadott cukor vagy édesítőszer.
Márkáink: Jókenyér, Brucker Pékség, Hel Pékség, Mestermacher, Roberto, Jaus, Quality Bakers, Lieken, Pantastico, Linzer és a Balviten termékei közül tudsz válogatni.