A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Szűrések

Sokféle kenyér, kenyérhelyettesítő, édes péksütemény és sós pékáru vár a GRoby választékában! Szénhidrát csökkentett, diétás, gluténmentes változatok széles termékpalettájából válogathatsz pékáru, kenyér kategóriánkban.

A gabonafélék gyakorlatilag már ősidők óta az emberi táplálkozás legfontosabb elemei közé tartoznak. Már a kelesztés felfedezése előtt is sokféle módon fogyasztották a gabonaféléket. A kenyér mai formája Egyiptomból ered, itt fedezték fel, hogy a kenyértésztában bizonyos idő után gáz képződik, melytől megkel, állaga laza, lyukacsos lesz. Érdekes módon a fehér kenyér egy időben státuszszimbólummá vált, hiszen ez a gazdagok eledele volt, míg a nép rozsból, árpából, tönkölybúzából, zabból vagy egyéb gabonafélékből készült, jóval egészségesebb változatot fogyasztotta.

Hazánkban a kenyérfogyasztás a mai napig a táplálkozás, mondhatni az étkezési kultúra fontos része. Magyarországon a szélesebb körű, rendszeres házi kenyérkészítés igen nagy múltja van, hiszen a 14. század közepétől vált gyakorivá. Nagyjából a 15. században a kenyér minőségének javítása érdekében már használták a kovászt. Már ekkor sokféle gabonafélét használtak a kenyér készítéséhez. Statisztikák szerint a második világháború után a kenyérfogyasztás Európában a felére esett vissza. Régen ez volt az egyetlen igazán fontos élelmiszer, mára ez megváltozott, miközben a termékek egyre szélesebb kínálatával találkozhat a fogyasztó. Emellett, a tömeggyártás következtében a kenyerek sokat vesztettek minőségükből is. Magyarországon az éves átlagfogyasztás 62,7 kg/fő, nem mindegy, hogy ez milyen fajtából történik.

Az igazán jó kenyér megfelelő íz- és aromaanyagainak eléréséhez megfelelő hosszúságú technológiai időre van szükség. A jó ízhez emellett hozzájárul a héjon található pörzsanyag is. Nem a nagy térfogat az egyetlen minőségi tényező, amire oda kell figyelnünk a kenyér vásárlásakor, sőt, a teljes őrlésű lisztből készült, rostanyagokban gazdag termékek kisebbek, tömörebbek.

A kenyér színe alapján történő választás esetén előfordulhat az, hogy a barna kenyérnek csak maláta tartalma adja színét, rosttartalmában nincs különbség a fehérkenyérhez képest. A pörkölt maláta használatára utalni kell a „színező maláta” kifejezéssel a kenyér csomagolásán.

A teljes őrlésű kenyerekbe a gabona külső rétege is belekerül, mely előfordulhat, hogy penésszel szennyezett. Táplálkozásbiológiai szempontból fontos a teljes őrlésű kenyerek fogyasztása, de élelmiszer-biztonsági tényezőket figyelembe véve előnyös, ha különböző típusok választunk.

Íme 5 olyan kenyértípus, melyet az egészségügyi problémákkal küszködők, valamint az elhízást kerülők is nyugodtan fogyaszthatnak:

A teljes kiőrlésű búzakenyeret vagy a fekete kenyeret régen a szegények eledelének tekintették. A teljes búzamag kiőrléséből nyert lisztből készül, mely igen gazdag rostokban, fehérjékben és vitaminokban. Magas rosttartalma gyors anyagcserét biztosít, mely segít különféle betegségek megelőzésében.

A rozskenyér a fehérkenyér helyett ajánlott, hiszen kevesebb glutént tartalmaz, viszont annál gazdagabb magnéziumban. Ez az ásványi anyag igen fontos az emberi szervezet számára, ugyanis elősegíti a glükóz és inzulinszekréció felhasználását az emberi szervezet által. A rozsliszt jelentős mennyiségű tápanyagot tartalmaz, ezért kimondottan ajánlott mindazok számára, akik fogyni szeretnének vagy egészséges táplálkozásra törekszenek. Ez a típusú kenyér segít a rák, diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A szénhidrátszegény kenyeret cukorbetegek, diétázó személyek és túlsúlyos emberek is fogyaszthatják. Egy egészséges kenyérről lévén szó, kiegyensúlyozott szénhidrát és élelmiszerrost tartalommal rendelkezik. Tartalmaz élelmiszerkorpát, mely a búzamag héjának külsőjét is tartalmazza és amely igen gazdag proteinekben.

A fitness kenyér az egyik legegészségesebb kenyértípus. Rozslisztet tartalmaz, melynek előnyeiről fentebb már beszéltünk, valamint többféle maggal van ellátva. A táplálkozási szakemberek szerint ez a típusú kenyér alacsony glikémiás mutatóval rendelkezik és bár tartalmaz kevés fehérlisztet, fokozatosan felszabaduló energiával látja el az emberi szervezetet.

A gluténmentes kenyér azon személyeknek ajánlott, akik gluténérzékenységgel, valamint cölikáliás megbetegedéssel küszködnek. Mindezek ellenére bárki fogyaszthatja a gluténmentes kenyeret, hiszen a liszt olyan gabonafélékből származik, mint a köles, rizs, hajdina, quinoa és kukorica, melyek nem tartalmaznak glutént, azonban gazdag proteintartalommal rendelkeznek és tápanyagdúsak.

A kenyereket leggyakrabban a felhasznált lisztek típusai alapján csoportosítjuk: búzakenyerek, rozskenyér, tartós kenyerek, különleges kenyerek

A különleges kenyerek közé tartozik a Graham-kenyér. Nagy rosttartalmú, energiaszegény, gliadinmentes kenyeret fejlesztettek ki a lisztérzékeny (coeliakia) fogyasztóknak, alapanyagát kukorica-, rizsliszt, szója-, burgonyapehely, illetve pszeudogabonafélék (ilyen pl. az amaránt, szentjánoskenyérfa-magliszt, hajdina) alkotják.

A búzakenyerek korpatartalmában és adalékanyagaikban van különbség. A fehérkenyerek csak búzalisztet tartalmaznak. A teljes őrlésű lisztből készített kenyerek héjrésztartalma nagyobb, mint a fehérkenyéré. Nagyobb a biológiai értékük (nagyobb korpatartalom – több rost, B-vitamin).

A tartós kenyerek hosszabb eltarthatósági ideje a rozsliszt, margarin és különböző adalékanyagok hozzáadásának köszönhető. Ezek a kenyerek tartósítószert is tartalmazhatnak, manapság gyakori a védőgázas kiszerelés is. A csomagolás védi a kenyeret az öregedéstől és kiszáradástól.

Természetesen a sós pékáru mellett, számos édes finomság közül is lehet választani! Rétesek, batyuk, különféle tekercsek találhatók a választékunkban. Gyors vacsorához, ebédhez, szuper lehet egy tortilla, vagy gofri is.

Ebben a kategóriában a helyben sütött friss pékárukat, a kenyereket, a tartós pékárukat, a kiflit, a zsemlét, a baguettet, a péksüteményeket, a kalácsokat, extrudált, puffasztott termékeket, kenyérhelyettesítőket találod.

Márkák tekintetében pedig a 7Days, Abonett, Benei, Cerbona, Fornetti, Mogyi, Tatár pékség, Jókenyér, Poco Loco, Ripsz-Ropsz, Roberto, Wasa, Chipicao, Bonita, 4U termékei közül válogathatsz.