A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
A sajt, a tojás és egyéb tejtermékek mindig is fontos részét képezték az egészséges táplálkozásnak. Ma már nagyon nagy a választék ezekből a tápanyagban és vitaminokban gazdag ételekből. A legjobb tulajdonságuk, hogy önmagukban is fogyaszthatók, ugyanakkor rendkívül jó alapanyagnak is számítanak, különféle ételekhez. Kétségkívül hozzájárulnak a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és szerves részei mindennapjainknak. Az egészséges táplálkozás legfőbb alapja és lényege, hogy szervezetünk számára minden működéshez szükséges tápanyagot biztosítsunk. Lehetőleg kerüljük a túlzott kalóriabevitelt és a feldolgozott élelmiszereket.
A tudatos és kiegyensúlyozott étrend az alábbi néhány tényezőn alapul: változatosság, arányosság, mértékletesség, frissesség. A változatos étrenddel elkerülhetjük az egyoldalú táplálkozást, amely igen sokszor tápanyag hiányhoz vezethet. A sokféleség segít abban, hogy minél több vitamin, ásványi anyag és antioxidáns jusson a szervezetünkbe. Ma már szinte alapkövetelmény a mindennapi táplálkozásban a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, valamint, hogy lehetőleg teljes értékű élelmiszerek kerüljenek asztalunkra.
Az is lényeges, hogy az étrendünkben megfelelő arányban szerepeljenek a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Ha erre figyelünk, akkor már nagyon sokat teszünk azért, hogy étrendünk megfelelő legyen. Fontos a mértékletesség! Még az egészségesnek számító ételekkel se essünk túlzásba! Ez azt jelenti, hogy ne együnk óriás adagokat, fókuszáljunk inkább a minőségi tápanyagtartalomra és a megfelelő fehérjebevitelre, így nem szükséges nagy adagokat fogyasztani. A jól összeállított ételek hosszabban eltelítenek.
A tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részei, mert köztudottan számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul komplex, összetett tápanyagforrásnak számítanak, így aki csökkenti a tejtermékek fogyasztását gondolnia kell arra, hogy ezeket az anyagokat honnan pótolja majd a későbbiekben.
Az ajánlások szerint napi fél liter tej vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják. A csontok egészségéhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű kalcium bevitel. Ezt a sajttal, tejjel és egyéb tejtermékekkel a legjobb biztosítani. Gondoljunk csak bele még a legmagasabb kalcium tartalmú brokkoliból is legalább 1 kg-ot kellene naponta megenni, ahhoz, hogy elérjük a kívánt napi kalcium mennyiséget. A kalcium mellett értékes aminosavak is találhatók ezekben a termékekben, ez pedig segíti az izomműködést és izomépülést. Ma már a laktózintoleranciában szenvedők nemcsak a növényi tejekből választhatnak, egyre több gyártó készít laktózmentes tejet is. Sőt laktózmentes túró, joghurt, sajt, tejföl és még sok más tejtermék kapható ebben a változatban.
A tojás és a sajt szerepét szintén nem kérdőjelezhetjük meg amikor a kiegyensúlyozott táplálkozás kerül szóba. A tojás rendkívül jó vitamin-, ásványianyag-, fehérjeforrás. Sokféleképpen készíthetjük ezért unalmas sem lehet! A sajtoknak fontos teljes értékű fehérje- és kalciumforrások. A széles választék miatt a sajt is megunhatatlan! Ízvilág, érlelés, keménység csupán néhány tényező azok közül, amelyek a sajt karakterét meghatározhatják. Saláták, szószok, öntetek alapanyaga is lehet, ám magában is ízletes tejtermék. Egyes sajtokhoz illenek bizonyos gyümölcsök, dzsemek, amelyek még jobban kiemelik a sajátos ízeket. A sajtokban azért zsír is található, amely többnyire telítetlen zsírt jelent. Amennyiben szeretnénk védeni szívünket és érrendszerünket, úgy lehetőleg inkább csökkentett zsírtartalmú sajtokat válasszunk. Természetesen néha kerülhet az asztalunkra egy-egy zsírosabb sajtféleség, ám nagyobb részt a kevesebb zsírtartalmú sajtok legyenek jelen étrendünkben.
Miért előnyös a tejtermék, sajt, tojás fogyasztása?
Sokszor ellentmondásos vélemények, tanácsok jelennek meg a tejtermékekkel kapcsolatban. Ez leginkább a laktóz, a zsírtartalom miatt van. A jelenlegi kutatások szerint azonban még mindig fontos a fogyasztásuk, mert rengeteg létfontosságú tápanyagot tartalmaznak. Egészségünk szempontjából kiemelt a jelentőségük. A fehérjetartalom, vitaminok, ásványi anyagok jelenléte ezekben a termékekben még mindig megkerülhetetlenné teszi fogyasztásukat. A kalcium, szelén, jód, foszfor mellett D-, B2-, B12-, K-vitamint és biotint tartalmaznak és tény, hogy protein tartalmuk kiemelkedő. Gyermek és időskorban pedig kiemelt jelentősége lehet a tejtermékek fogyasztásának, időseknél a csontok, izmok egészségének megőrzése miatt, kisgyermekeknél pedig a fejlődés szempontjából.
Felnőttkorban is javasolt a tej, tojás, sajt, joghurt, kefir és egyéb tejtermékek beépítése az étrendbe. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy minőségi termékeket válasszunk, lehetőleg mindig nézzük meg az összetevőket, gyártót a csomagoláson. Ezek a termékek tagadhatatlanul a hazai gasztronómia esszenciális alapanyagai, kiegészítői. Rendkívül sokféle ételhez használjuk fel a tojást, tejet, sajtot, kefirt, joghurtot, tejfölt is. Még ha csak a hagyományos magyar ételeket nézzük, a pörköltben ott a tejföl, főzelékeinkben a tej, joghurt, húsételeinkhez is sokszor használunk tejfölt, sajtot. A tojást magában is előszeretettel fogyasztjuk a mindennapokban. A hidegkonyhai készítmények között kedvelt a töltött vagy a kaszinótojás. A tojássaláta, tojáskrém is igen népszerű.
A sajtot szintén sokféle módon használjuk, hidegen szendvicsekhez, salátákhoz. Meleg ételként a rántott sajt a gyerekek nagy kedvence, de a bundáskenyérbe is csempészhetünk némi sajtot attól még ízletesebb lesz. Az élőflórás, savanyított tejtermékekről se feledkezzünk meg, hiszen szintén kiemelkedő helyet foglalnak el a magyar gasztronómiában. A joghurt, kefir, aludttej pedig már nomád őseink étkezésének is része volt.
Lehet-e hátránya a tejtermékek, sajt, tojás fogyasztásának?
Általában a laktózt és a zsírtartalmat szokták hátrányként emlegetni, amikor a tejtermékek szóba kerülnek. A laktózmentes verziók megjelenésével viszont már azok is hozzáférhetnek ezekhez a tejből készített finomságokhoz, akik emiatt nem fogyaszthattak tejterméket. A zsírtartalomra pedig úgy figyelhetünk, hogy igyekszünk csökkentett zsírtartalmú változatokat vásárolni.
Márkáink: Mizo, Cserpes, Completa, Meggle, Jásztej, Kinder, Zöldfarm, Gyermelyi, Pöttyös, Zott, Karaván, Alpro, Milram, Nádudvari, Maresi, Maasdamer, Milli, Medve, Danone, Delma, Kerrygold, Mesés, Lurpak, Boards Eve, Hajdu