Kávétejszín (13)
Még nem választottál címet
TERMÉKEK

A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Ár

159 Ft
159 Ft
1199 Ft
1199 Ft

Szűrések
Completa kávétejszín 10x10 ml
239 Ft / db
2 390 Ft / liter
1 karton = 20 db
Meggle kávétejszín 10x10 g leveles
259 Ft / db
2 590 Ft / kg
1 karton = 20 db
Meggle kávétej 10x7,5 g leveles
159 Ft / db
2 120 Ft / kg
1 karton = 25 db
Maresi Alpenmilch kávétej 250 g
699 Ft / db
2 796 Ft / kg
1 karton = 24 db
Hochwald kávétejszín 200 g 12% kancsós
399 Ft / db
1 995 Ft / liter
1 karton = 20 db
Melange sűrített tej 150 g
599 Ft / db
3 993 Ft / kg
1 karton = 20 db
Milram kávétejszín 10x14 g Irish cream
399 Ft / db
2 850 Ft / kg
1 karton = 20 db
Président tejszínhab spray 250 g cukrozott
1 199 Ft / db
4 796 Ft / kg
1 karton = 12 db
06. 30-ig
Maresi Alpenmilch kávétej 250 g light
699 Ft / db
2 796 Ft / kg
1 karton = 24 db
Meggle Creme Patisserie spray 250 ml 19%
899 Ft / db
3 596 Ft / liter
1 karton = 12 db

A kávé sokaknak kedvence, ráadásul sokféle módon fogyasztható. Van, aki kifejezetten espresso rajongó, de vannak, akik a hosszabb változatokat kedvelik és inkább americanot, cappuccinot, lattét fogyasztanak. A tej és növényi változatai így fontos szerepet játszhatnak a kávékészítés során. Sok szó is esik a tejhab készítéséről, arról, hogy melyik növényi italból lehet a legjobb habot készíteni. A kávétejszín szinte sosem kerül napirendre, pedig kávézókban még mindig fontos kelléke és kiegészítője a kávézás rituáléjának. Pedig a kávétejszín egy különleges tejtermék (vagy lehet növényi eredetű pótlék is), amely elsősorban a kávé ízének és textúrájának finomítására szolgál. Bár elsőre egyszerű kiegészítőnek tűnik, mögötte érdekes történet, technológia és gasztronómiai megfontolás húzódik meg.

A kávétejszín története

A kávétejszín történetét a kávéfogyasztás kezdeteivel érdemes elemezni. A kávé nagyjából a 15-17. században kezdett elterjedni, először a Közel-Keleten, majd Európában. Először feketén itták, de viszonylag hamar megjelent az igény arra, hogy ízét lágyítsák. A tejeskávé – azaz melange – már a 18. századi Bécsben is divatos volt, de magának Bécsnek is sokat köszönhetünk a kávéházi kultúrában játszott szerepéért. A kávézás igazi kulturális, szociális eseménynek számított a korabeli időkben. A kávéházak rendszeres látogatása az írók, költők, művészek törzshelyei Európa szerte virágoztak és élénk életet éltek a korszakban. Ez a 19. században csúcsosodott ki és bár a kávézás kultúrája nagyban átalakult, azért a kávézók a mai napig fontos szerepet játszanak az életünkben. Visszatérve a történetre: az első kávétejszín-szerű termékek a 20. század elején jelentek meg. Ugyanis a tejipar ekkor lett képes stabil, hőkezelt, kis adagokban csomagolt termékeket gyártani.

A modern kávétejszín megjelenése

Az 1950-es évektől kezdve az USA-ban és Európában is elterjedtek az ultrapasztőrözött (UHT) és a növényi alapú változatok is. Ma már kis kapszulákban, nagyobb flakonokban, de por formájában és habzó változatban is kapható kávétejszín.

Miben különbözik a kávétejszín a többi tejszíntől?

A kávétejszín zsírtartalma a főzőtejszínhez hasonló, a habtejszín jóval zsírosabb náluk. A kávétejszín kifejezetten a kávé ízét, színét, állagát hivatott javítani, míg a főzőtejszín mártásokhoz, a habtejszín inkább sütemények, desszertek készítéséhez való. Ha alaposan megnézzük a kínálatot, láthatjuk, hogy sok „kávétejszín” valójában nem is tejtermék, hanem növényi olaj alapú keverék (pl. kókuszolaj, szója, mandula), emulgeálószerekkel és aromákkal. Ezeket gyakran „creamer” néven árulják.

Miért teszünk tejszínt a kávéba?

Jó kérdés, hiszen erre ott van elvileg a tej vagy a növényi alapú italok! Mégis a kávétejszín valahogy más ízt és állagot kölcsönöz a kávénak. Az íz lágyítása lehet az egyik ok, ami miatt használjuk, hiszen a tejszín semlegesíti a kávé keserűségét, és selymesebb ízérzetet eredményez. A tejszín javítja a kávé állagát, teltebbé teszi, ezért szokták eszpresszóba vagy hosszúkávéba tenni. Aki nem szereti a feketekávét, annak már csak a szín javítása miatt is érdemes tejszínt használnia. A világosbarna színű kávé sokaknak kellemesebb vizuális élményt nyújt. Praktikus, ám fontos szempont lehet, hogy a hideg tejszín lehűti a forró kávét, emiatt pedig hamarabb fogyaszthatjuk.

A kávétejszín régiónként

Az Egyesült Államok a már említett creamer hazája, itt sokféle formában: folyékony, por, ízesített változatban kapható. Amerikában a „coffee creamer” gyakran nem is tejtermék, hanem növényi alapú keverék (pl. kókusz- vagy szójaolaj, cukor, aroma). A creamer választék óriási: vanília, mogyoró, karamell, sütőtök, cukormentes, vegán stb. Köztudott, hogy itt a kávét inkább ízesítve fogyasztják, azaz inkább krémes ital, semmint eszpresszó.

Kanadában az USA-hoz hasonlóan, kedvelik az ízesített tejszínpótlókat. A hideg időszakokban különösen népszerűek a krémes, lágyabb kávékülönlegességek.

Németország és Ausztria területén már inkább a tej alapú kávétejszín terjedt el. Gyakoriak az UHT tejszín kapszulák, amelyeket kávézókban, szállodákban kínálnak a kávé mellé.

Magyarországon szintén gyakran fogyasztunk tejszínnel vagy tejjel készült kávét. Nálunk szintén kapható a kapszulás és a flakonos változat is. A por alapú kiszerelést többnyire irodákban, munkahelyeken használják.

A kávétejszín kapszula (pl. kis UHT krémpohárkák) Japánban is ismert és nagyon gyakori a használata. Itt növényi alapú változatokat is sokan választanak az egészségtudatosság miatt. Dél-Koreában például a 3 az 1-ben instant kávék a legnépszerűbbek. Ahol kevésbé népszerű a kávétejszín Az olaszok szerint a kávé szinte szent ital, amit „tönkretenne” bármiféle tejszín. Maximum meleg tej kerülhet bele (pl. cappuccino), de tejszín ritkán. A franciák szintén tejjel vagy tejhabbal isszák (café au lait, café crème), de a kávétejszín kevésbé elterjedt.

Melyek a kávétejszín előnyei?

Egyértelmű, hogy krémes állaga és aromája kiegyensúlyozottabb ízt ad. Már kevés mennyiség is sokat javíthat a kávézás élményén azoknak, aki nem kedvelik a feketét. ma már kapható laktózmentes, vegán és cukormentes változatban is.

Melyek a kávétejszín fogyasztásának hátrányai?

A kávétejszínek közül a növényi krémek gyakran tartalmazhatnak adalékanyagokat (pl. hidrogénezett zsírok, emulgeálószerek). Az igazán klasszikus, hagyományos kávétejszín zsíros lehet, így kalóriatartalma nem elhanyagolható. Fogyasszuk mértékkel vagy válasszunk zsírcsökkentett változatot!

Kávétejszínek és -tejek többféle kiszerelésben, állati és növényi alapanyagból készült flakonos tejszínhabok, és igen, itt találod az örök klasszikus sűrített tejet is! Főbb márkáink: Hochwald, Maresi, Meggle, Completa.

Tudtad? A kávétejszín a főzőtejszínnél alacsonyabb, 10% körüli, a kávétej ennél is alacsonyabb, 8% alatti zsírtartalommal rendelkezik.