A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a champignon gombáról?
A gomba különleges – és biológiai szempontból izgalmas - helyet foglal el a természetben; nem növény, de nem is állat, így fogyasztása ellen alapvetően senkinek sem lehet kifogása. A champignon gomba másnéven csiperke gomba a kiskereskedelemben az egyik leggyakoribb és legkönnyebben elérhető gombaféle. A termesztett gomba kifejezett előnye, hogy egész évben kapható. A hófehér csiperkegomba az egyik legkedveltebb húspótló alapanyag, valamin a low carb és diabetikus diéták egyik fő összetevője is.
Hogyan használhatjuk a champignon gombát?
Az emberi természet minden gombafélét gyanakvással kezel, és bár a champignon gomba nyersen is fogyasztható, kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, pedig enyhén csípős, fanyar, kissé földes ízű ételként kiválóan érvényesül szendvicsek feltéteként és vegyessalátá, paradicsom mellett. A legtöbb zöldfűszerrel jól párosítható, valamint “kedveli” a hagymaféléket is. A gombák gazdagok az emberi szervezet számára létfontosságú tápanyagokban, értékes összetevői azonban szívós és emészthetetlen sejtfalak között találhatók. Az aprítás, darálás, áttörés, alapos hőkezelés jobban feltárja a gombasejteket, így több tápanyag hasznosulhat a szervezetben. Természetes folsav-forrásként a csiperke gomba a várandós asszonyok étrendjébe – is – kívánkozik. A champignon gomba leginkább vajban párolva, töltve, grillezve, főzve – levesnek, pörköltnek, ragunak – és természetesen rántva ismert, ugyanakkor savanyítható is, valamint sütőben alacsony hőfokon aszalható. A szárított gombaszeleteket önmagukban, vagy porrá őrölve télen levesek, raguk ízesítésére használhatjuk. A gomba gyakori összetevője különféle tojásételeknek – rántotta, omlett - és egyéb villásreggeliknek. Kiváló tejszínes mártást készíthetünk belőle.
A champignon gomba egészségtámogató tulajdonságai
A champignon gomba egyik legfontosabb tápértékét a magas fehérjetartalma adja. 10 dkg csiperke átlagosan közel 6 g fehérjét és 3,3 g szénhidrátot tartalmaz, alig található benne zsír (mindössze 0,2 g), ez pedig igencsak jó hír a diétázóknak, sportolóknak. A 90% víztartalmú nyers gomba energiatartalma mindössze 40 Kcal. Létfontosságú vitaminokban - B2-, C-, D-, valamint E-vitamin – igen gazdag, továbbá fontos ásványianyag-forrás is.
Nagyobb mennyiségben található benne:
kalcium, kálium, cink, réz, niacin, szelén, vas.
Hogyan tároljuk a champignon gombát?
A champignon gomba hűtőben maximum 2 napig tárolható, mégpedig papírzacskóban. A műanyagdobozból, fóliából azonnal ki kell venni, ahogy hazavittük.
Származási ország: Magyarország
Osztály: I.