A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Mit kell tudni a padlizsánról?
A jellegzetes, hosszúkás formájú, sötétlila, vagy cirmos színű padlizsán botanikai szempontból gyümölcsnek számít, de a konyhában inkább zöldségként bánunk vele. Sokan a tökfélék közé sorolájk, pedig közelebb áll a burgonyához.
Hogyan használhatjuk a padlizsánt?
Magas víztartalma, főleg nyáron, a szervezet számára leginkább nyers formában őrizhető meg. A padlizsán gyakori összetevője a balkáni konyhának, ahol a muszaka formájában a legismertebb, de fogyaszthatjuk sütve, töltve, vagy akár rántva is, és a padlizsánpörkölt is rendkívül ízletes egy forró nyári délután. Könnyű, nem telíti el a gyomrot, mégis laktató. A padlizsánkrém, vagy ahogy Erdélyben hívják, vinetta, az egyik legkedveltebb feldolgozási módja a padlizsánnak, amit szendvicsekhez, mártogatósként és pirítósra kenve is fogyaszthatunk.
A padlizsán egészségtámogató tulajdonságai
A rostokban gazdag padlizsán igen kevés szénhidrátot tartalmaz, ennek köszönhetően a vércukorszint szabályozásában kiemelkedő szerephez jut pl. a diabetikus és a low carb, valamint a testsúlycsökkentést célzó étrendben. A vérnyomás és koleszterint-szint stabilizáló hatásának köszönhetően a szív- és érrendszeri betegségekkel együtt élők számára kiváló alapanyag. A bőr és a kötőszövetek hidratáltságát segíti elő, közvetve a haj regenerációját is támogatja. Vegyületei a memóriát javítják, és segíti a felesleges vas kiürülését. Antioxidánsai a szabad gyökök sejtkárosító hatásait ellensúlyozzák.
Hogyan tároljuk a padlizsánt?
A padlizsán nem tárolható sokáig sem szobahőmérsékleten, sem a hűtőben. Hamar megpuhul, vékony, szint e bőrszerű héja kifejezetten sérülékeny, ami a gyümölcs megrothadását vonja magával. Célszerű a beszerzés után minél hamarabb, 1-2 napon belül felhasználni.
Származási hely: Spanyolország
Osztály: II.