A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Átmeneti készlethiány
Többféle cukor, só és édesítőszer közül választhatsz a GRoby online kínálatában. Ízesítsd ételeidet a legalapvetőbb élelmiszerekkel, szerezd be a minőséget mindegyikből! A sóból, cukorból és az édesítőszerekből is többféle változatot találhatsz kínálatunkban. Köztudott, hogy a sót – a fűszerekhez hasonlóan – egykor az arannyal tartották egyenértékűnek. Ma már mindenki számára rendelkezésére áll. A sót bányásszák, vagy tengervízből nyerik ki. Ez az alapvető ízesítő a mai napig ellentmondásos, jótékony hatássáról és szükségességéről megoszlanak a vélemények. Tény, hogy rengeteg változatból válogathatunk és többnyire mindegyik sófajtának megvan a maga előnye. A sóra egyértelműen szükségünk van, hiszen szervezetünk fontos alkotóeleme, lényeges anyagcsere szabályozó.
A normál, hagyományos konyhasó finomított, azaz egy olyan tisztítási folyamaton megy keresztül, amely aktívan beleavatkozik a szerkezetébe. Az ennek során kialakult nátrium-kloridot nemritkán még fehérítik is, hogy hófehér legyen. A konyhasó tehát egyáltalán nem az a tiszta só, mert további tartósítószer és segédanyag is található benne. Például alumínium-hidroxid, amely a só megfelelő halmazállapotának megmaradásához kell.
A hagyományos konyhasóval szemben a kősó megőrizte természetes eredetét. Ez a föld mélyéből kinyert só finomítatlan és tisztítatlan is, szóval a maga eredeti formájában. Ez az összetételben gazdag ősi só még tartalmaz bizonyos mennyiségű (nagyjából 3-4 százaléknyi) ásványi anyagot, így például magnéziumot, illetve számos nyomelemet, például jódot is. Ebben pont az a nagyszerű, hogy a jód természetesen van jelen a sóban, így a szervezet jobban is hasznosítja, mint a jódozott változatokat.
A kristályos só tulajdonképpen durva kristályokból álló kősó. Ahol természetesen van jelen ott szabad szemmel is láthatóak a rózsaszín, vöröses csillogó kristályok. A kiszáradt őstengerek helyén található maximálisan tiszta só és minden olyan ásványi anyaggal rendelkezik, amely jótékony hatással van egészségünkre.
A tengeri só szintén reneszánszát éli manapság. Ebben a sófajtában szintén találhatók ásványi anyagok. Értelemszerűen a tengerből úgynevezett sószárítókból nyerik ki, ez a természetes változat, amelyet többnyire bioboltokban találhatunk meg. Az is előfordulhat, hogy ipari módon, közvetlenül a tengervízből kivonva történik a só kinyerése, akkor nagyjából ugyanolyan lesz, mint a finomított só, ami a hétköznapi só.
A Himalája-só szintén nagyon népszerű és már jó ideje intenzív az érdeklődés iránta. A világ legnagyobb sóbányájában, Pakisztánban még mindig kézzel fejtik ki és dolgozzák fel a kinyert sót. A kifejtett só 10%-a használható csak étkezési célokra. Gondosan, kézzel válogatják, majd a sótömböket megmossák, a napon megszárítják és morzsolják. Így egy teljesen természetes só keletkezik, amelyben ásványi anyagok is vannak és nem tartalmaz segédanyagot. Azokat a részeket, amelyek homokkal, agyaggal szennyezettek, tealámpásokhoz, sólámpákhoz használják fel.
A só fogyasztásának előnyei és hátrányai
A só megosztó mivolta mindig aktuális kérdéseket feszeget. A teljesen sómentes étkezés nem jó, de az sem, ha túl sokat eszünk belőle. Az is fontos, hogy lehetőleg minőségi terméket fogyasszunk, mert abban biztosan találhatók ásványi anyagok.
Ajánlások szerint napi 3-5 g sót célszerű fogyasztanunk, máskülönben komoly problémák alakulhatnak ki szervezetünkben. A sóban lévő nátrium ugyanis megköti a vizet, így ödémát okozhat testünk több területén is, valamint az erekben lévő vér térfogata is megnő, ami vérnyomás emelkedéshez vezet. Ennek következtében az artériákra is nagyobb terhelés nehezedik, idővel faluk megvastagodik és belső felszínükön is sérülések keletkezhetnek. Növekszik a stroke a szívinfarktus kockázata is. Cukorból is többféle kiszerelést találhat kínálatunkban. A porcukor inkább sütéshez, édességek készítéséhez, vagy díszítéséhez ideális. A kristálycukor főként italok készételek édesítésére szolgál. A kockacukor pedig kávéba, teába, kakaóba való. A cukor fogyasztására is érvényes a mértékletesség elve, túlzott cukorbevitel elhízáshoz, cukorbetegséghez vezethet és még számos egészségügyi kockázattal jár.
Édesítőszerek
Az édesítőszereket eredetileg cukorbetegek számára fejlesztették ki, mivel nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést. Az idők során a fogyókúrázók, diétázók kedvelt termékei lettek, hiszen ezeknek az édesítőknek szinte egyáltalán nincs energiatartalma. Akik szeretnék egészséges szinten tartani vércukor-szintjüket és óvják szervezetüket a hirtelen emelkedéstől, azoknak tökéletes megoldást nyújtanak az édesítőszerek. Elég egy-két csepp, vagy egy tabletta és máris kellően édes lesz ételünk, italunk.
Súlyos tévhit, hogy az édesítőszerek károsak az egészségre, a szokásos napi adagban fogyasztva nincsenek rossz hatással szervezetünkre. Aki mégis tartanak a mesterséges édesítőszerektől, azok választhatnak a természetes édesítők közül is, mint például a stevia, eritritol, agavé, nyírfacukor. A szirupos változatok is jól elkeverhetők bármilyen ételben és italban.
A cukor, só, édesítőszer kategóriában megtalálhatod a cukrokat, sókat, tengeri sókat, természetes édesítőszereket, mesterséges édesítőszereket.
Márkák tekintetében pedig a Koronás, Bipont, Biorganik, Naturmind, Süssina, Kalas, Ezerédes, Canderel, Kotányi. Gold Pack, Diamant, Bio Cubes, Horváth Rozi, Gemma Di Mare, Naturmind, Koch’s, Polisweet, Rio termékei közül választhatsz.