A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Átmeneti készlethiány
Átmeneti készlethiány
Milyen unalmas is lenne életünk fűszerek nélkül! Nem csak ételeinknek adnak különleges aromákat, ízeket, hanem még egészségesek is. Már őseink is használták a különféle fűszereket, ételekbe, de gyógyításra is. Tagadhatatlan, hogy a fűszereknek óriási hagyománya van, szárítva, vagy frissen is fogyaszthatjuk őket. Nézz körül a GRoby online ételízesítő és fűszer választékában! Az ismert és különlegesebb fűszerek hatalmas kínálatában minden ételhez megtalálod a megfelelőt.
Mit nevezünk fűszernek? A fűszereknek van egy tágabb és szűkebb értelmezése. Ha lazán értelmezzük, akkor minden olyan anyagról beszélhetünk, amely az élelmiszernek, ételnek finom ízt, színt, vagy illatot ad. Ide sorolható a konyhasó, mustár, ecet és még sok egyéb ételízesítő. Azonban a szűkebb értelemben vett fűszer egy olyan növényi rész, amely hatóanyag tartalma miatt ad ízt, illatot, aromát az ételeknek. Mi jellemzi a fűszereket?
Azt rögtön leszögezhetjük, hogy a fűszerek igen fontos szerepet töltenek be táplálkozásunkban. Élettani hatásuk igen sokrétű, ezt pedig változatos hatóanyagaiknak köszönhetjük. Ezek lehetnek illóolajok, észterek, balzsamok, gyanták, alkaloidok.
A fűszer fogyasztásának számos előnye van! Például gyorsítják az anyagcserét, serkentik a gyomor- és a bélrendszer emésztőmirigyeinek tevékenységét. Elősegítik a tápanyagok jobb hasznosulását, sőt antibakteriális hatással is bírnak. Mivel serkentik az anyagcserét, így a salakanyagok távozását is elősegítik.
A fűszerekhez hozzá kell szokni, de használatukat sem szabad túlzásba vinni, mert a jótékony hatás hamar károssá válhat, ha nem tartjuk meg az egyensúlyt. Bizonyos diéták, emésztőrendszeri problémák esetén sokszor tilos a fűszerfogyasztás, vagy csupán néhány fűszert lehet fogyasztani. A túlzott fűszer fogyasztás megterhelheti a májat a vesét és egyéb szerveinket is. A fűszerezésnek mindig igazodnia kell a fogyasztott étel mennyiségéhez, a helyi szokáshoz, hagyományhoz a diétás előírásokhoz. Éghajlatonként is változik a fűszerek típusa és használata. Alapvető szabály a fűszerezés esetén, hogy mértéktartó, túlzástól mentes legyen és az étel jellegéhez, ízéhez igazodjon.
A kisgyermekek és idősek kevesebb fűszert fogyasztanak, mint egy átlagos felnőtt. Sőt a kicsiknek eleinte semmilyen fűszert nem szabad adni, még sót sem. A gyerekeknél a fűszereket fokozatosan lehet bevezetni, nehogy emésztési, vagy allergiás probléma legyen belőle.
Fűszerek csoportosíthatjuk is. A termésekhez tartozik például az ánizs és a vanília. A mustármag és a szerecsendió a magvak csoportjába tartozik. A virágok a kapri, sáfrány, szegfűszeg. Levelek: babér, majoránna. A héjrészek csoportjának része a fahéj. A gyömbér és kurkuma pedig a gyökerekhez tartozik.
Nézzünk néhány tipikus fűszert, amelyet a magyar konyha előszeretettel használ!
A magyar konyha elképzelhetetlen a paprika nélkül. Mind a friss paprika, mind pedig az őrölt pirospaprika is alapvető fűszerünk. A vöröshagyma különlegesen kellemes aromája miatt - a parikához hasonlóan - az egész világon híressé vált. Leginkább nyersen használjuk, de szárított állapotban is kapható.
Igen gyakran használjuk ételeinkbe a fokhagymát is. Tápértéke jelentős, mert szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, illóolajat, C -vitamint tartalmaz. Ráadásul segítségével megelőzhetjük, vagy legyőzhetjük a különféle fertőzéseket.
Szinte mindenbe teszünk, pedig nem kéne….mert elég erős fűszer. A bors a legismertebb és legáltalánosabban használt fűszer az egész világon. A Szingapúr és Malabár vidékén őshonos cserje bogyója adja nekünk ezt az értékes fűszert. A feketebors és a fehérbors a növény különböző részeiből származik. A feketebors az erősebb csípős ízű, míg a fehérbors a kevésbé csípős, enyhébb aromákkal rendelkező borsfajta.
A babérlevél szintén népszerű a magyar konyhában. Illóolajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaz. Sokféle leveshez, főzelékhez, mártásokhoz, pácokhoz, párolt lila-és, fehérkáposztához is tökéletes fűszer. Egybesült húsok párolása során a lébe helyezve pár levél igen kellemes ízt ad az ételnek. Az eleve savanykás ízű ételekhez pedig egyenes kiváló.
A kömény kissé megosztó íze és formája, állaga miatt is. Általában körözöttek, puha sajtok, levesek, főzelékek, hús, burgonya, káposztaételek, kiváló ízesítője. Párolt és sült sertéshúsok készítéséhez is ideális.
A friss petrezselyem és kapor illata mámorító. Mindkét fűszert használhatjuk főzelékekhez, krémekhez, kencékhez. A petrezselyem levesekhez, a kapor lazacos ételekhez kiváló fűszer. A petrezselyem ugyancsak nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Levest főzni és az ételeket elkészíteni enélkül, úgyszólván nem is tudnánk. A petrezselyem zöldjét frissen és szárított állapotban használjuk.
A tárkony jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű, értékes konyhanövény. Erdélyből került hozzánk és friss zöld állapotban, valamint megszárítva egyaránt használják. A petrezselyemhez hasonlóan levesek, szárnyasok, hal, és vadas ételek, birka és báránysült, zöldbab, borsó, és burgonyafőzelék ízesítésére is használhatjuk.
A fahéj is gyakran használt fűszer, bár nem kifejezetten magyaros ételek ízesítésére használjuk. Édességekhez, pudingokhoz, joghurtokhoz, tejberizshez és még számos más finomsághoz ad különleges ízt.
Ha gyorsan szeretnénk ízletes húst készíteni, a legjobb, ha fűszersót használunk. A különféle összetételű fűszersókból kedvünkre válogathatunk ízlésünknek megfelelően.
Ebben a kategóriában megtalálod a különböző ételízesítőket, fűszerkeverékeket és fűszereket.
Márkák tekintetében pedig a Kotányi, Lucullus, Házi Arany, Horváth Rozi, Kalocsai, Knorr, Maggi, Reál, Vegeta, Naturmind.