A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Milyen unalmas is lenne életünk fűszerek nélkül! Nem csak ételeinknek adnak különleges aromákat, ízeket, hanem még egészségesek is. Már őseink is használták a különféle fűszereket, ételekbe, de gyógyításra is. Tagadhatatlan, hogy a fűszereknek óriási hagyománya van, szárítva, vagy frissen is fogyaszthatjuk őket. Nézz körül a GRoby online ételízesítő és fűszer választékában! Az ismert és különlegesebb fűszerek hatalmas kínálatában minden ételhez megtalálod a megfelelőt.
Mit nevezünk fűszernek? A fűszereknek van egy tágabb és szűkebb értelmezése. Ha lazán értelmezzük, akkor minden olyan anyagról beszélhetünk, amely az élelmiszernek, ételnek finom ízt, színt, vagy illatot ad. Ide sorolható a konyhasó, mustár, ecet és még sok egyéb ételízesítő. Azonban a szűkebb értelemben vett fűszer egy olyan növényi rész, amely hatóanyag tartalma miatt ad ízt, illatot, aromát az ételeknek. Mi jellemzi a fűszereket?
Azt rögtön leszögezhetjük, hogy a fűszerek igen fontos szerepet töltenek be táplálkozásunkban. Élettani hatásuk igen sokrétű, ezt pedig változatos hatóanyagaiknak köszönhetjük. Ezek lehetnek illóolajok, észterek, balzsamok, gyanták, alkaloidok.
A fűszer fogyasztásának számos előnye van! Például gyorsítják az anyagcserét, serkentik a gyomor- és a bélrendszer emésztőmirigyeinek tevékenységét. Elősegítik a tápanyagok jobb hasznosulását, sőt antibakteriális hatással is bírnak. Mivel serkentik az anyagcserét, így a salakanyagok távozását is elősegítik.
A fűszerekhez hozzá kell szokni, de használatukat sem szabad túlzásba vinni, mert a jótékony hatás hamar károssá válhat, ha nem tartjuk meg az egyensúlyt. Bizonyos diéták, emésztőrendszeri problémák esetén sokszor tilos a fűszerfogyasztás, vagy csupán néhány fűszert lehet fogyasztani. A túlzott fűszer fogyasztás megterhelheti a májat a vesét és egyéb szerveinket is. A fűszerezésnek mindig igazodnia kell a fogyasztott étel mennyiségéhez, a helyi szokáshoz, hagyományhoz a diétás előírásokhoz. Éghajlatonként is változik a fűszerek típusa és használata. Alapvető szabály a fűszerezés esetén, hogy mértéktartó, túlzástól mentes legyen és az étel jellegéhez, ízéhez igazodjon.
A kisgyermekek és idősek kevesebb fűszert fogyasztanak, mint egy átlagos felnőtt. Sőt a kicsiknek eleinte semmilyen fűszert nem szabad adni, még sót sem. A gyerekeknél a fűszereket fokozatosan lehet bevezetni, nehogy emésztési, vagy allergiás probléma legyen belőle.
Fűszerek csoportosíthatjuk is. A termésekhez tartozik például az ánizs és a vanília. A mustármag és a szerecsendió a magvak csoportjába tartozik. A virágok a kapri, sáfrány, szegfűszeg. Levelek: babér, majoránna. A héjrészek csoportjának része a fahéj. A gyömbér és kurkuma pedig a gyökerekhez tartozik.
Nézzünk néhány tipikus fűszert, amelyet a magyar konyha előszeretettel használ!
A magyar konyha elképzelhetetlen a paprika nélkül. Mind a friss paprika, mind pedig az őrölt pirospaprika is alapvető fűszerünk. A vöröshagyma különlegesen kellemes aromája miatt - a parikához hasonlóan - az egész világon híressé vált. Leginkább nyersen használjuk, de szárított állapotban is kapható.
Igen gyakran használjuk ételeinkbe a fokhagymát is. Tápértéke jelentős, mert szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, illóolajat, C -vitamint tartalmaz. Ráadásul segítségével megelőzhetjük, vagy legyőzhetjük a különféle fertőzéseket.
Szinte mindenbe teszünk, pedig nem kéne….mert elég erős fűszer. A bors a legismertebb és legáltalánosabban használt fűszer az egész világon. A Szingapúr és Malabár vidékén őshonos cserje bogyója adja nekünk ezt az értékes fűszert. A feketebors és a fehérbors a növény különböző részeiből származik. A feketebors az erősebb csípős ízű, míg a fehérbors a kevésbé csípős, enyhébb aromákkal rendelkező borsfajta.
A babérlevél szintén népszerű a magyar konyhában. Illóolajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaz. Sokféle leveshez, főzelékhez, mártásokhoz, pácokhoz, párolt lila-és, fehérkáposztához is tökéletes fűszer. Egybesült húsok párolása során a lébe helyezve pár levél igen kellemes ízt ad az ételnek. Az eleve savanykás ízű ételekhez pedig egyenes kiváló.
A kömény kissé megosztó íze és formája, állaga miatt is. Általában körözöttek, puha sajtok, levesek, főzelékek, hús, burgonya, káposztaételek, kiváló ízesítője. Párolt és sült sertéshúsok készítéséhez is ideális.
A friss petrezselyem és kapor illata mámorító. Mindkét fűszert használhatjuk főzelékekhez, krémekhez, kencékhez. A petrezselyem levesekhez, a kapor lazacos ételekhez kiváló fűszer. A petrezselyem ugyancsak nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Levest főzni és az ételeket elkészíteni enélkül, úgyszólván nem is tudnánk. A petrezselyem zöldjét frissen és szárított állapotban használjuk.
A tárkony jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű, értékes konyhanövény. Erdélyből került hozzánk és friss zöld állapotban, valamint megszárítva egyaránt használják. A petrezselyemhez hasonlóan levesek, szárnyasok, hal, és vadas ételek, birka és báránysült, zöldbab, borsó, és burgonyafőzelék ízesítésére is használhatjuk.
A fahéj is gyakran használt fűszer, bár nem kifejezetten magyaros ételek ízesítésére használjuk. Édességekhez, pudingokhoz, joghurtokhoz, tejberizshez és még számos más finomsághoz ad különleges ízt.
Ha gyorsan szeretnénk ízletes húst készíteni, a legjobb, ha fűszersót használunk. A különféle összetételű fűszersókból kedvünkre válogathatunk ízlésünknek megfelelően.
Ebben a kategóriában megtalálod a különböző ételízesítőket, fűszerkeverékeket és fűszereket.
Márkák tekintetében pedig a Kotányi, Lucullus, Házi Arany, Horváth Rozi, Kalocsai, Knorr, Maggi, Reál, Vegeta, Naturmind.