A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Ár

69 Ft
69 Ft
2299 Ft
2299 Ft

Szűrések
Lucullus fahéj 20 g őrölt
149 Ft / db
7 450 Ft / kg
1 karton = 20 db
HA. fokhagyma granulátum 20 g
159 Ft / db
7 950 Ft / kg
1 karton = 20 db
Lucullus feketebors 20 g őrölt
239 Ft / db
11 950 Ft / kg
1 karton = 20 db
HA. feketebors 20 g őrölt
209 Ft / db
10 450 Ft / kg
1 karton = 20 db
Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény 75 g hagyományos
899 Ft / db
11 987 Ft / kg
1 karton = 20 db
Kotányi fokhagyma granulátum 28 g
439 Ft / db
15 679 Ft / kg
1 karton = 25 db
Lucullus fűszerkömény 20 g egész
149 Ft / db
7 450 Ft / kg
1 karton = 20 db
Kotányi Fűszermalom 24 g birdseye chili
1 599 Ft / db
66 625 Ft / kg
1 karton = 4 db
Kotányi petrezselyem 7 g szeletelt
409 Ft / db
58 429 Ft / kg
1 karton = 25 db
HA. majoranna morzsolt 8 g
129 Ft / db
16 125 Ft / kg
1 karton = 20 db
Lucullus babérlevél 5 g egész
169 Ft / db
33 800 Ft / kg
1 karton = 20 db
Kotányi Fűszermalom 35 g tarkabors
1 299 Ft / db
37 114 Ft / kg
1 karton = 4 db
Horváth Rozi kömény 17 g őrölt
169 Ft / db
9 941 Ft / kg
1 karton = 30 db
Horváth Rozi majoranna 6 g morzsolt
109 Ft / db
18 167 Ft / kg
1 karton = 30 db
Horváth Rozi kurkuma 15 g őrölt
299 Ft / db
19 933 Ft / kg
1 karton = 35 db
Kotányi kömény 28 g őrölt
289 Ft / db
10 321 Ft / kg
1 karton = 25 db
Horváth Rozi feketebors 32 g őrölt
599 Ft / db
18 719 Ft / kg
1 karton = 20 db
HA. fahéj 20 g őrölt
169 Ft / db
8 450 Ft / kg
1 karton = 20 db
HA. feketebors 20 g egész
249 Ft / db
12 450 Ft / kg
1 karton = 20 db
Kotányi Orient fokhagyma-granulátum 15 g
129 Ft / db
8 600 Ft / kg
1 karton = 25 db
HA. szárított petrezselyemlevél 8 g morzsolt
129 Ft / db
16 125 Ft / kg
1 karton = 15 db
Lucullus bazsalikom 5 g morzsolt
189 Ft / db
37 800 Ft / kg
1 karton = 20 db

Hagyományos vagy egzotikus fűszert keresel? Esetleg igazi fűszerkülönlegességet? Tekintsd meg a GRoby online választékát és rendeld meg kedvenc fűszerkészleted! A legjobb, ha sokféle fűszer található az otthoni éléskamrában vagy konyhai fiókokban, így bármikor használhatod kreativitásodat, ha egyedi ízeket szeretnél létrehozni. Ne csak a hagyományos fűszerekben gondolkodj, próbálj ki új változatokat!

Mikortól és honnan ismerjük a fűszereket?

Szinte elképzelhetetlen, de volt idő, amikor Európában nem is ismerték a fűszereket. A ma általunk használt bors, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, de a szerecsendió is kereskedők útján került a kontinensre. Az arab kereskedők és a velencei kalmárok közvetítésével ismerte meg Európa ezeket az ételízesítőket.

A középkorban valódi kincsnek számítottak a fűszerek ellentétben azzal, hogy ma szinte minden konyhában, háztartásban megtalálhatók és hozzáférhetők a boltokban. Könnyen megehetjük, megrendelhetjük és rengeteg recept alapján variálhatjuk őket. Akár saját fűszerkertet is gondozhatunk otthonunkban, ami a régi időkben teljesen elképzelhetetlen volt. Akár a nemzetek konyhájához tartozó fűszereket is egyszerűen beszerezhetjük az ázsiai ízek kedvelői, mexikói, indiai konyha kedvelői is könnyen beszerezhetik az ételek ízesítőit.

Anno a fűszereket szó szerint aranyárban mérték és csakis a gazdag néprétegek engedhették meg maguknak. Köztudott, hogy akik fűszerkereskedésre adták fejüket azok is rendkívüli módon meggazdagodtak, sőt egész országok, régiók prosperáltak ennek a különlegességnek köszönhetően.

A fahéj, bors és gyömbér Kínából származik és hosszú kereskedelmi útvonalon jutották el Görögországba, majd Itáliába. Korabeli leírások bizonyítják, hogy a fűszerek valóban sokat értek. A görögök a korabeli írások szerint hét darab juhot adtak fél font (ez nagyjából 220 grammnak felel meg), a rómaiak pedig arannyal fizettek ezért az egzotikumért. A középkor vége felé már ismert volt a szegfűszeg, ánizs, koriander is, amelyek Indiából érkeztek.
Persze a magas ár nem volt akadálya a fűszerek egyre növekvő népszerűségének, sőt minél drágábbak voltak, annál jobban vágytak rájuk az emberek. A fűszerek tagadhatatlanul főszerepet játszottak a középkor kereskedelmében. Még Marco Polo is említést tesz róluk, hiszen kínai tartózkodása során megismerkedett a fahéjjal, borssal, gyömbérrel és a kámforral is.

Amerikában a spanyol hódítók leltek különleges fűszerekre. A vanília, kakaó, szegfűbors például innen, pontosabban Közép-és Dél-Amerikából származik. A vanília és a kakaó a mai napi népszerű és kedvelt alapanyag édességekhez, péksüteményekhez is. Fontos kérdés lehet, hol és hogyan tároljuk a fűszereket? A fűszerek minőségét három tényező, behatás befolyásolhatja. Hamar elvesztik aromájukat, ha nem légmentesen záródó edényben tartjuk őket, a fény szintén nem tesz jót nekik és a túl meleg hőmérséklet sem. Ezek rossz hatással lehetnek a bennük található illóolajokra, ez pedig a minőség romlásához vezethet.

A legegyszerűbb, ha a saját tasakjukban tartjuk az ételízesítőket, ha már felbontottuk többszörösen hajtsuk vissza és zárjuk le műanyag csipesszel és mehet is a fűszertároló fiókba vagy dobozba. Így védve maradnak a fénytől, levegőtől. Az átlátszó, légmentesen záródó üvegek is jók lehetnek, ám arra figyeljünk, hogy sötét, fénytől védett helyen legyenek. Az üvegeket felcímkézhetjük, sőt még a fűszer lejáratát is feltüntethetjük rajtuk.

Ha már a lejárat szóba került, az csupán egy városi legenda, hogy a fűszereknek nincs lejárati ideje. Konkrétan nem romlanak meg, viszont idővel elvesztik intenzitásukat, ezért nem érezhető hatásuk az ételekben sem. Érdemes a fűszereket megszagolni használat előtt, mert ezzel könnyen megállapíthatjuk frissességüket. Amelyiknek már nincs illata vagy a színe megfakult, az biztosan nem hozza már azt az intenzív ízt amire vágyunk.

Melyek a fűszerek jótékony hatásai?

A fűszerek nemcsak ételeinket ízesítik, hanem nagy részük gyógyhatással is bír. Vannak, amelyek erősítik az immunrendszert, betegségmegelőző hatásuk van. Egyes fűszerek javítják az étvágyat, serkentik az emésztést, gyorsítják az anyagcserét, emelik vagy mérséklik a vérnyomást. Bizonyos fűszerek élénkítenek, mások viszont nyugtatnak. Fontos, hogy a fűszerek egy része antiszeptikus, antibakteriális, azaz fertőtlenítő, fertőzéseket megelőző tulajdonságokkal is rendelkezik.

A fűszerek sokszor támogatják főbb szerveink munkáját, a máj méregtelenítését, az epe működését vagy a szív, tüdő, gyomor funkcióit. Fűszerek, amelyeknek gyógyhatást tulajdonítanak: rozmaring, babérlevél, kurkuma, bazsalikom, fokhagyma, bors és Cayenne-bors, kömény/édeskömény, chili, paprika, sáfrány, petrezselyem, zsálya, koriander, tárkony, majoranna, szegfűszeg, gyömbér, fahéj, kapor, kakukkfű, citromfű, ánizs, curry, mustármag, lestyán.

A fűszerfogyasztás esetleges hátrányai

A szervezetünkre gyakorolt hatás miatt, lehetőleg bánjunk óvatosan a fűszerekkel. Ha magas vérnyomásban szenvedünk, akkor semmiképpen sem javasolt olyan fűszerek fogyasztása, amelyek magas vérnyomást okoznak. Főleg a csípős, erősebb fűszerek lehetnek rossz hatással az emésztőrendszerünkre, okozhatnak irritációt és hosszú távon gyulladást. Persze az is előfordulhat, hogy valaki allergiás bizonyos fűszerekre, ebben az esetben a szóban forgó ételízesítőket el kell hagyni. De lehet fűszerérzékenységünk a génjeink miatt is. A koriandert például az emberek egy része szappanízűnek érzi egy recesszív génnek köszönhetően.

Márkáink: Lucullus, Kotányi, Kalocsai, Horváth Rozi, HA