A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Hagyományos vagy egzotikus fűszert keresel? Esetleg igazi fűszerkülönlegességet? Tekintsd meg a GRoby online választékát és rendeld meg kedvenc fűszerkészleted! A legjobb, ha sokféle fűszer található az otthoni éléskamrában vagy konyhai fiókokban, így bármikor használhatod kreativitásodat, ha egyedi ízeket szeretnél létrehozni. Ne csak a hagyományos fűszerekben gondolkodj, próbálj ki új változatokat!
Mikortól és honnan ismerjük a fűszereket?
Szinte elképzelhetetlen, de volt idő, amikor Európában nem is ismerték a fűszereket. A ma általunk használt bors, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, de a szerecsendió is kereskedők útján került a kontinensre. Az arab kereskedők és a velencei kalmárok közvetítésével ismerte meg Európa ezeket az ételízesítőket.
A középkorban valódi kincsnek számítottak a fűszerek ellentétben azzal, hogy ma szinte minden konyhában, háztartásban megtalálhatók és hozzáférhetők a boltokban. Könnyen megehetjük, megrendelhetjük és rengeteg recept alapján variálhatjuk őket. Akár saját fűszerkertet is gondozhatunk otthonunkban, ami a régi időkben teljesen elképzelhetetlen volt. Akár a nemzetek konyhájához tartozó fűszereket is egyszerűen beszerezhetjük az ázsiai ízek kedvelői, mexikói, indiai konyha kedvelői is könnyen beszerezhetik az ételek ízesítőit.
Anno a fűszereket szó szerint aranyárban mérték és csakis a gazdag néprétegek engedhették meg maguknak. Köztudott, hogy akik fűszerkereskedésre adták fejüket azok is rendkívüli módon meggazdagodtak, sőt egész országok, régiók prosperáltak ennek a különlegességnek köszönhetően.
A fahéj, bors és gyömbér Kínából származik és hosszú kereskedelmi útvonalon jutották el Görögországba, majd Itáliába. Korabeli leírások bizonyítják, hogy a fűszerek valóban sokat értek. A görögök a korabeli írások szerint hét darab juhot adtak fél font (ez nagyjából 220 grammnak felel meg), a rómaiak pedig arannyal fizettek ezért az egzotikumért. A középkor vége felé már ismert volt a szegfűszeg, ánizs, koriander is, amelyek Indiából érkeztek.
Persze a magas ár nem volt akadálya a fűszerek egyre növekvő népszerűségének, sőt minél drágábbak voltak, annál jobban vágytak rájuk az emberek. A fűszerek tagadhatatlanul főszerepet játszottak a középkor kereskedelmében. Még Marco Polo is említést tesz róluk, hiszen kínai tartózkodása során megismerkedett a fahéjjal, borssal, gyömbérrel és a kámforral is.
Amerikában a spanyol hódítók leltek különleges fűszerekre. A vanília, kakaó, szegfűbors például innen, pontosabban Közép-és Dél-Amerikából származik. A vanília és a kakaó a mai napi népszerű és kedvelt alapanyag édességekhez, péksüteményekhez is. Fontos kérdés lehet, hol és hogyan tároljuk a fűszereket? A fűszerek minőségét három tényező, behatás befolyásolhatja. Hamar elvesztik aromájukat, ha nem légmentesen záródó edényben tartjuk őket, a fény szintén nem tesz jót nekik és a túl meleg hőmérséklet sem. Ezek rossz hatással lehetnek a bennük található illóolajokra, ez pedig a minőség romlásához vezethet.
A legegyszerűbb, ha a saját tasakjukban tartjuk az ételízesítőket, ha már felbontottuk többszörösen hajtsuk vissza és zárjuk le műanyag csipesszel és mehet is a fűszertároló fiókba vagy dobozba. Így védve maradnak a fénytől, levegőtől. Az átlátszó, légmentesen záródó üvegek is jók lehetnek, ám arra figyeljünk, hogy sötét, fénytől védett helyen legyenek. Az üvegeket felcímkézhetjük, sőt még a fűszer lejáratát is feltüntethetjük rajtuk.
Ha már a lejárat szóba került, az csupán egy városi legenda, hogy a fűszereknek nincs lejárati ideje. Konkrétan nem romlanak meg, viszont idővel elvesztik intenzitásukat, ezért nem érezhető hatásuk az ételekben sem. Érdemes a fűszereket megszagolni használat előtt, mert ezzel könnyen megállapíthatjuk frissességüket. Amelyiknek már nincs illata vagy a színe megfakult, az biztosan nem hozza már azt az intenzív ízt amire vágyunk.
Melyek a fűszerek jótékony hatásai?
A fűszerek nemcsak ételeinket ízesítik, hanem nagy részük gyógyhatással is bír. Vannak, amelyek erősítik az immunrendszert, betegségmegelőző hatásuk van. Egyes fűszerek javítják az étvágyat, serkentik az emésztést, gyorsítják az anyagcserét, emelik vagy mérséklik a vérnyomást. Bizonyos fűszerek élénkítenek, mások viszont nyugtatnak. Fontos, hogy a fűszerek egy része antiszeptikus, antibakteriális, azaz fertőtlenítő, fertőzéseket megelőző tulajdonságokkal is rendelkezik.
A fűszerek sokszor támogatják főbb szerveink munkáját, a máj méregtelenítését, az epe működését vagy a szív, tüdő, gyomor funkcióit. Fűszerek, amelyeknek gyógyhatást tulajdonítanak: rozmaring, babérlevél, kurkuma, bazsalikom, fokhagyma, bors és Cayenne-bors, kömény/édeskömény, chili, paprika, sáfrány, petrezselyem, zsálya, koriander, tárkony, majoranna, szegfűszeg, gyömbér, fahéj, kapor, kakukkfű, citromfű, ánizs, curry, mustármag, lestyán.
A fűszerfogyasztás esetleges hátrányai
A szervezetünkre gyakorolt hatás miatt, lehetőleg bánjunk óvatosan a fűszerekkel. Ha magas vérnyomásban szenvedünk, akkor semmiképpen sem javasolt olyan fűszerek fogyasztása, amelyek magas vérnyomást okoznak. Főleg a csípős, erősebb fűszerek lehetnek rossz hatással az emésztőrendszerünkre, okozhatnak irritációt és hosszú távon gyulladást. Persze az is előfordulhat, hogy valaki allergiás bizonyos fűszerekre, ebben az esetben a szóban forgó ételízesítőket el kell hagyni. De lehet fűszerérzékenységünk a génjeink miatt is. A koriandert például az emberek egy része szappanízűnek érzi egy recesszív génnek köszönhetően.
Márkáink: Lucullus, Kotányi, Kalocsai, Horváth Rozi, HA