A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Pikáns, lágy édes, sósabb, csípős vagy savanykásabb íz? A mustár mindenhogyan finom és remek kiegészítője ételeinknek. Szószokhoz, pácokhoz, grillhúsokhoz, mártogatósokhoz tökéletes, de egy jó virsli vagy sültkolbász mellé is passzol. Válogass választékunkból és kerüljön minőségi mustár asztalodra!
A mustárt mindenki ismeri, de honnan és mióta ismerjük a mustármagot?
Ezt a csodás magot állítólag a sumérok és az indiánok évezredek óta ismerik és használják. Az ókori görögök gyógyításra is alkalmazták, a mustármagból készített gyógyhatású kenőcsök ma is kaphatók a patikákban. A németekhez és franciákhoz valószínűleg a rómaiak juttatták el nagyjából a X. század környékén. Ezeken a területeken igen hamar népszerűvé vált, ez ma is tetten érhető mind a német, mind pedig a francia ételekben. Nem sokkal ezt követően a britekhez is eljutott. A XVII. században a francia Dijon városa pedig népszerű mustárkészítő nevezetességgé vált. A dijoni mustár a mai napig az egyik legnépszerűbb és legismertebb a mustár-variációk közül
A mustármag elterjedése a szerencsének is köszönhető, pontosabban annak, hogy a növény igénytelensége miatt a mérséklet övön könnyen termeszthető. A történelem során számos magtípus eltűnt, míg vannak olyanok, amelyek manapság ismét divatba jöttek. Mindenhol van helyi specialitás, szinte minden európai nemzet rendelkezik saját termesztésű mustármaggal.
Hogyan készül a mustár?
A mustármagok ledarálásához présgépet használnak, ekkor felpattan a magok héja. Eközben keletkezik a mustárolaj, a maradék „pogácsát” pedig finom porrá őrlik. A cefrés hordóban érlelt mustárdarát ecettel és sóval ízesítik. A mustár ízét a különféle ecetfajták befolyásolják. Az almaecet, malátaecet, borecetet és még sokféle ecet kerülhet a mustárba. Az alapmasszába pedig a gyártási helytől függően tesznek még fűszereket, aromaanyagokat, mézet vagy különféle alkoholokat.
A klasszikus, hagyományos gyártási eljárás során a mustár eredeti aromája jobban érvényesül, és a hozzá tartozó olajok nagyobb mennyiségben jelen vannak. Nagyjából háromféle típust különböztetünk meg, egyébként ezt a három típust keverik általában a mustármasszába: a fehér, avagy angol mustár (enyhébb ízű), a fekete, avagy francia mustár (csípősebb), barna mustár (ezt nevezik többnyire csemege mustárnak).
Milyen ételekhez használjuk?
A mustár remek hozzávaló a főzés során, hiszen fűszeres, savanykás, enyhén csípős ízvilág minden ételt feldob. Hideg és meleg ételekhez, salátákhoz öntetként is használható. A legegyszerűbben kenyérre kenve fogyaszthatjuk. Tegyünk mustárt a pirítósra, barna kenyérre vaj helyett! Az alapra mehet még sonka, sajt is, így egyszerű, de annál finomabb vacsorát, uzsonnát készíthetünk. Ha darabos, magos mustárváltozatot használunk, akkor még komplexebb ízeket kapunk.
Tudtad, hogy a mustárból remek salátaöntet készíthető? Általában az alap dresszing, amit salátákhoz készítünk az olívaolaj, ecet és némi fűszer. Persze vannak, akik csak simán olívaolajat használnak. Az olaj ecet keveréket feldobhatjuk némi mustárral, ráadásul a mustár állaga segít abban, hogy az olaj és az ecet jobban elkeveredjen, így homogén öntetet kapunk. Ehhez még tehetünk mézet, sót, borsot is. Ez az egyszerű salátaöntet nagyon jól illik leveles zöldekhez, krumplihoz, de tojáshoz is.
Pácok, mázas húsok ízesítése
A mustárból remek pác készíthető, amely ízletes bármilyen húshoz használjuk is. A ragacsos máznak az alapja méz vagy barna cukor és ezt ízesíthetjük kedvünk szerint. A cukortartalom miatta a máz karamellizálódik sütés közben, ez ad egy különleges zamatot az ételnek. Sört vagy bármilyen alkoholt is tehetünk a pácba, ettől is különleges ízeket kaphatunk.
Serpenyős szószokba
A serpenyőben sütött húsok esetében is ízletes szósz készíthető mustárból. A hús szaftját és az edényre letapadt darabjait felhasználva csodás szószt kreálhatunk, amelyet persze tetszés szerint fűszerezhetünk.
Zöldség mártogatósokhoz
Előételnek egyre gyakrabban használunk különféle mártogatósokat. Ezeket többnyire túróval, joghurttal készítjük, ám a mustár is ízletessé tehet egy ilyen mártogatóst! Jól megy hozzá a tejföl, a fokhagymás ízek, a karamellizált hagyma is, fűszerezhetjük borssal, köménnyel és a kakukkfűvel is jól harmonizál.
Melyek a mustár egészségügyi előnyei?
Azt már említettük, hogy már az ókorban is gyógyításra használták, sőt a mai napi kenőcsök alapanyaga lehet. Nézzük még mi mindenre jó ez az ízletes fűszer! Jól illik a kiegyensúlyozott étrendbe, mert alacsony a kalóriatartalma, diéta esetén is ízesíthetjük vele ételeinket. Antioxidánsokban gazdag, tehát felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, gyulladáscsökkentő hatású. Támogatja az emésztésünket és az epe termelődését a benne található különféle enzimeknek köszönhetően. Ásványi anyagokban is bővelkedik.
Vannak a mustár fogyasztásának egészségügyi kockázatai?
A nagykereskedelemben forgalmazott mustárok nátriumtartalma magas lehet, ezért gyakori fogyasztásuk magas vérnyomást okozhat vagy szív- és érrendszeri problémákat. Egyesek allergiásak lehetnek a mustármagra, ezekben az esetekben okozhat bőrviszketést, duzzanatot, légzési nehézséget okozhat. Emésztési irritáció lehetősége különösen érzékeny gyomrú egyéneknél vagy azoknál, akik hajlamosak a gyomorégésre, mivel a mustár elég savas és csípős lehet. A mesterséges adalékanyagok szintén negatívan befolyásolhatják a mustár jótékony hatásait, ezért mindig érdemes alaposan tanulmányozni a termék csomagolásán található összetevőket.
Márkáink: Univer, Kühne, Globus, Reine de Dijon, Kochs, Maille, Heinz