Fagyasztott tésztafélék
Még nem választottál címet
TERMÉKEK

A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Szűrések

Közismert és népszerű desszertek fagyasztott formában. Szilvásgombóc, túrógombóc, császármorzsa, szilvalekváros derelye, mogyorókrémes gombóc, amelyek gyorsan és könnyedén elkészíthetőek. Ebédre, vacsorára, akár fő fogásként egy jó, kiadós levest követve fogyaszthatjuk, ízlés szerint. A gombócokat általában pirított prézliben forgatva tálaljuk, de választhatunk kukoricapelyhet, vagy fahéjas cukrot is. Csupán az a kérdés, hogy mennyire vagyunk édesszájúak?

Egy biztos: mindegyik desszert rendkívül ismert és a felnőttek, gyerekek körében egyaránt népszerű. A fagyasztott változatok pedig megkönnyítik az elkészítést, hiszen az előkészítésről már nem kell gondoskodnunk, elég csak a használati útmutatót követnünk és már kész is a finomság!

A túrógombóc osztrák közvetítéssel érkezett hozzánk és a korabeli szakácskönyvek szerint, a 19. század második felétől, végétől lett igazán népszerű. Ekkor kezdett a hazai tejipar is erősödni és a városokban a tejtermékek már könnyebben elérhetők voltak. Amellett, hogy az osztrák eredetet tekintjük biztosabbnak továbbra is él a cseh származás legendája is. Hiszen a knédli és a különféle gombócok a cseheknél is igen elterjedtek, gyakorlatilag a gasztronómiai kultúra szerves részei. Mivel az Osztrák-Magyar Monarchia idején számos keveredés történt a gasztro területen is, ezért nem csoda, hogy a mi konyhánkra és egymásra is nagy hatással volt szomszédaink szakács tudománya.

A gombócok eredete viszont úgy tűnik, hogy jóval régebbre nyúlik vissza, ugyanis már évezredek óta szerves részét képezik az alpesi népek étkezési kultúrájának. Bármily meglepő, már a kőkorszakban is készítettek gombócot, ennek bizonyítéka egy Mondsee környéki lelet, amely egy ásatáson került elő. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy már gyümölcsöket és húst is tettek a gombócokba a kőkorszaki emberek. Ezek a gombócok többnyire liszt és kenyérgombócok, amelyek persze régiónként különféle változatokban léteztek és mindenhol más-más összetevővel gazdagodtak. Egy ilyen korai gombóckülönlegesség például a tiroli szalonnás gombóc. Viszont a középkorban már a kolostorokban kialakult írásbeliség is számot ad az alpesi országokban, vagy tartományokban található hús-és halgombócokról. Ahol pedig sok gesztenye termett, ott a gombócok készítéséhez gesztenyelisztet használtak alapanyagként. Különféle belsőségeket is tettek a gombócokba, nem számított ritkaságnak a máj, a tüdő, vagy szív töltelék sem.

A burgonya alapú gombócok, a krumpli késői elterjedése miatt kezdett csak ismertté válni. Édes változataikban a krumplival készült gombócok a városi polgárság kedvelt ételeinek számítottak. A falvakban csak ezt követően váltak népszerűvé. Az édes verziók elterjedése a cseh konyha hatásának köszönhető, mivel számos cseh szakácsnő szolgált akkoriban a bécsi polgárság otthonaiban. Ezért valószínűleg nekik tulajdonítható a gyümölccsel töltött édes gombóc elterjedése. Majd lassan hozzánk is megérkeztek a különféle gombóc különlegességek.

A szilvásgombóc például klasszikus étele a magyar konyhának. A töltött tészták közé tartozik, amelyeket meleg éttermi tésztának is hívnak. Volt egy időszak, amikor az éttermek lesajnálták, túl egyszerűnek tekintették ezeket az ételeket. Mostanában viszont újra szerepelnek az étlapokon, persze mindenféle újításon átment változatban. Sokan ódzkodnak a házi készítéstől, de azért a szilvásgombóc készítése nem olyan bonyolult. Azért nem árt, ha tudjuk a tésztakészítés fortélyait! Legyen a mérete megfelelő, valamint fontos, hogy a tészta befedje a szilvát, mert ha főzés közben kifolyik belőle a töltelék, akkor bizony üres gombócokat tudunk csak tálalni! Szóval, ha biztosra akarunk menni, akkor válasszuk a fagyasztott megoldást, mert jóval gyorsabb és a töltelék megmaradása is garantált. Ettől függetlenül még ízesíthetjük kreatívan és ízlésünknek megfelelően.

A császármorzsa születését számos mendemonda övezi. Valószínűleg Ferenc József császárhoz köthető ennek a finom desszertnek a népszerűsége. Egy elrontott palacsinta miatt „készült” véletlenül ez az osztrák különlegesség, amelyet többnyire lekvárral és porcukorral megszórva tálalnak. Készülhet mazsolával és a leggyakrabban valóban barack, vagy szilvalekvárt teszünk rá, vagy mellé. Aki egy kis különlegességre vágyik kipróbálhatja a különféle gyümölcsszószokat, chutney-kat, de tehetünk hozzá kakaót, nutellát is. Fogyaszthatjuk sokféle pudinggal, főzött krémmel, főleg, ha ünnepi desszertet szeretnénk belőle készíteni.

Számos előnye lehet a különféle ízletes gombócok és a császármorzsa fogyasztásának. A gyorsaság és az egyszerűség mindenképpen az. Egy kiadós leves után akár főételként is fogyaszthatjuk, ráadásul a fagyasztott változatok pedig rendkívül hamar elkészülnek. Szóval, ha nincs konkrét ebéd tervünk, akár ad hoc is előkaphatjuk a fagyasztóból ezeket a finomságokat. Vendégvárónak is tökéletesek lehetnek, hiszen elkészítésük nem igényel sok időt.

Lehetnek esetleges hátrányai, ha szilvásgombócot, vagy túrógombócot fogyasztunk? Vagy bármilyen meleg tésztafélét? A cukortartalomra mindenképpen figyeljünk, de mindenképpen érdemes elolvasni a termékek összetevőit, ha hajlamosak vagyunk bármilyen ételallergiára.

A fagyasztott tésztafélék kategóriában találod azokat a termékeket, amelyek gyorsan elkészülnek akár főfogásnak is kiválóak.

Ezek a termékek a túrófánk, gombóc, nudli, császármorzsa, derelye.

Márkák tekintetében pedig az Aviko, Gergely, Nádudvari termékei közül válogathatsz.