Szénsavas üdítők
Még nem választottál címet
TERMÉKEK

A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Szűrések

Népszerű és kevésbé ismert, újdonságnak számító szénsavas üdítőitalok várnak a GRoby online termékválasztékában. Ha már unod a vízfogyasztást és némi ízre vágysz válaszd kedvenc üdítődet, vagy próbáj ki egy újdonságot! A szénsavas üdítők jólesnek a nyári melegben, egy-egy keményebb edzés után, de akár hétköznapi frissítőként is, vendégség, vagy házibuli alkalmával is kitűnő italnak számítanak.

A szénsavas üdítőitalok fogyasztását folyamatos ellentmondás övezi. Felfedezésük idején töretlenül ívelt felfelé népszerűségük, manapság viszont a kutatások mértékletes fogyasztásra intenek. Tény, hogy a szénsavas üdítők káros hatásairól elég sok elrettentő tanulmány született, ám lehet mégsem olyan ártalmasak, mint azt korábban hittük? A kulcs itt is mérték!

A cukros üdítőket gyakran hibáztatják, az elhízás, a szívbetegségek, a májzsírosodás, a vesekő kialakulásában betöltött szerepükért. Akik naponta isznak szénsavas üdítőket, valóban számolhatnak ezekkel a veszélyekkel. De mi történik a szervezetünkkel, ha a szénsavas italokat mértékkel fogyasztjuk? A legutóbb végzett kutatások azt bizonyítják, hogy a mértékletes üdítőital fogyasztás nem káros az egészségre, az viszont már nem egészséges, ha egy héten többször is, vagy még gyakrabban iszunk szénsavas üdítőitalt. De nemcsak a fogyasztás gyakorisága számít szempontnak, hanem lényeges a különbség cukros és a cukormentes változatok között is.

De hogyan lett ilyen népszerű a szénsavas üdítő? Íme egy kis buborék történet!

Persze az emberek nagy többsége azt gondolja, hogy a Coca-Cola volt a legelső szénsavas üdítőital. Sajnos őket ki kell ábrándítanunk, hiszen az első üdítőital megjelenése nem is Amerikához hanem Írországhoz köthető. 1851-ben Írországban megjelent az ún. „gyömbérsör” – amelyben nevével ellentétben nem volt alkohol –, majd ezt követően 1858-ban az első tonikszabadalmat Erasmus Bond jegyeztette be Londonban. Ennek gyártási jogát vette meg később a Jacob Schweppe által alapított gyár, a Schweppes az 1870-es években. Az ír gyömbérsörből pedig 1907-ben egy kanadai gyógyszerész, John MacLaughlin fejlesztett ízletes és népszerű italt Canada Dry néven. Így a gyömbér és a tonik lettek az első szénsavas üdítőitalok.

A világ máig legnépszerűbb üdítőitala a Coca-Cola, amelynek története egészen pontosan 1886. május 8-án kezdődött. Az Atlantában élő dr. John S. Pemberton gyógyszerész kínálta a helyi patika számára legújabb gyógyszerét, amely egy kokalevelet és kóladió kivonatot tartalmazó szirup volt. Az első „Coca-Colát” minden kínzó betegségre, krónikus nyavalyára hatásos gyógyszerként kezdték árusítani ebben a patikában. A kóla lett az univerzális gyógyír: bátran adták különféle fájdalmak és gyomorpanaszok enyhítésére, lelki bajokra, melankóliára, hisztériára. Idővel a sziruphoz szódavizet adagoltak így alkották meg a ma ismert üdítőital alapját. Az üdítő elnevezése és írott formája, ikonikus „logója”, amely egyben a márka elnevezése is Pemberton üzlettársának és egyben könyvelőjének ötlete volt, aki a két fő alapanyag (kokalevél és a koffeindús kóladió) nevét használta fel. Az amerikaiak már ekkor is kiválóan értettek a marketinghez, így a Coca Cola a fogyasztókra gyakorolt energizáló hatásának és a profi marketing gépezetnek köszönhetően óriási népszerűségre tett szert. 1895-ben már Amerika-szerte forgalmazták, az évtized végére az ország legnépszerűbb itala lett. 1901-től már Európába is exportáltak, de igazi ismertségét a klasszikus üvegforma megtervezése után érte el, amely 1915-ben született meg Earl R. Dean üvegtervezőnek köszönhetően.

Keserű, mégis üdítő. Megosztó ízvilága miatt a tonik igazi különlegesség! Az eredetileg malária ellen szánt gyógytinktúra története régre nyúlik vissza. A lázrohamokkal és görcsökkel járó betegséget a spanyol hódítók vitték Amerikába, ám az influenzával ellentétben ez nem tizedelte meg olyan gyorsasággal és mértékben az őslakosokat mint az influenza. Ugyanis az inkák által mindenféle lázas betegségre használt növény, a cinchona fa kivonata segített legyőzni a betegséget. (pontosabban az azt okozó Plasmodium nevű egysejtű élősködőt) Később a jezsuiták hozták vissza az őshazába ezt a hatásos kivonatot. Ez volt a tonik őse, amely pár száz évig kizárólagos gyógyszere volt a maláriának. Magát a hatóanyagot, a kinint csak jóval később, 1817-ben sikerült azonosítani. Az igazi, gyógyhatással bíró tonik eredetileg csak szódavizet és nagy mennyiségű kinint tartalmazott. Ez az ital valóban iszonyatosan keserű volt, persze ez orvosságként abszolút elfogadható. A britek persze csavartak egyet a hagyományos recepten és megspékelték némi alkohollal. Az általunk ismert gin-tonik az indiai brit gyarmatokról (ahol abban az időben még igen elterjedt és veszélyes volt a malária) származik, ahol az eredeti, különösen keserű, azaz magas kinintartalmú tonikot ginnel keverték, hogy ízletesebb legyen. A mai tonik változatok már jóval kevesebb kinint tartalmaznak, hiszen a korszerű malária gyógyszerek felfedezésével a gyógyító hatásra már nincs szükség, csak az ízre. Manapság igen sokféle tonikot kínálnak a gyártók, ezért érdemes minőségi tonikot választani, hogy a tökéletes ízélmény meglegyen! A GRoby online kínálatában található a már ismert Kinley, mellett Fever Tree ízesített, kiváló minőségű tonikjai is kaphatók.

A nálunk is igen népszerű üdítőital az Almdudlerben szintén gyógynövények vannak. Méghozzá természetes alpesi gyógynövények adják különleges, frissítő ízét. Az Almdudler gyakorlatilag 1957 óta Ausztria nemzeti itala. Ízében számos gyógynövény keveredik citromfű, zsálya, tárnics, bodzavirág és csutkakúp. Ehhez a kivonathoz természetes forrásvizet adnak, majd répacukorral, citromsavval ízesítik. Majd némi szénsav hozzáadásával készül el ez az egyedi, kissé savanykás ugyanakkor rendkívül frissítő, ízű üdítőital. Az Almdudler tartósítószerek és mesterséges aromák nélkül készül!

A mindenki számára ismert és nagyon népszerű üdítők, mint a Fanta, vagy a Sprite is megtalálhatók a GRoby online szénsavas üdítőital kínálatában. A kólán kívül ezek az üdítők a házibuli, partik állandó „vendégei”.

A Márka az egyik legismertebb és talán a legrégebbi magyar üdítő, amely igazi magyar szabadalom. A tradíció és innováció keveredik ebben az üdítőital márkában. Hiszen az elmúlt 45 év tradícióihoz nyúlik vissza, valamint az innovációknak köszönhetően gyakorlatilag az elsőszámú üdítőital gyártó. Klasszikus és talán legismertebb a meggy íz, de van szőlő, narancs, kóla ízű változat is. Fontos megemlíteni, hogy ma már az ismert ásványvíz gyártók is készítenek üdítőitalokat: az Apenta, a San Pellegrino és a San Benedetto üdítőitalai is frissítő hatással bírnak, sőt szuper ízekben kaphatók!

Ebben a kategóriában szénsavas üdítőket találsz. Márkák: Almdudler, Coca-Cola, Dr.Pepper, Canada Dry, Kinley, Apenta, Pepsi, Sprite, San Benedetto

Tudtad? A szénsavas üdítőitalokat gyakran emésztést elősegítő anyagként emlegetik, mivel a benne lévő CO2-gáz képes kitágítani a gyomrot és a béltraktust, ezt érzékelve a belek perisztaltikus mozgása fokozódik, ami azt jelenti hogy a bevitt táplálék gyorsabb ütemben halad át rajta.