Szörpök, italporok
Még nem választottál címet
TERMÉKEK

A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Szűrések

Különféle ízű szörpök és italporok közül válogathatsz a GRoby online választékában. Miért szeretjük még mindig a szörpöt? Biztosan van ebben némi nosztalgia, valamint az a hagyomány iránti igény, hogy ezt az érzést gyermekeinkkel is szeretnénk megosztani.

Nem is kétség, hogy a szörp maga a nosztalgia, amely visszaidézi gyermekkorunk felejthetetlen időszakait és élményeit. A főzelékhez hasonlóan a szörp is magyar kulináris sajátosság. Bátran állíthatjuk, hogy nálunk a szörp szinte alapélelmiszer. Sőt az utóbbi időben ismét nagy népszerűségnek örvend a szörp házilag történő elkészítése, hiszen tele az internet és a közösségi média különféle szörp receptekkel. Talán a legnépszerűbb ezek közül a bodza. De ne szaladjunk ennyire előre! Nézzük, hogy miért is szeretjük annyira a szörpöt és mihez, hogyan használhatjuk még fel? Őszintén bevallhatjuk, hogy imádjuk a szörpöt: a legextrémebb színű bolti változatoktól kezdve, a nagymamánk által készített szörpök nosztalgikus receptjein át, egészen a termelői szörpökig. A szörp fogyasztása italként, higítva, szintén hazánkra jellemző. Ugyanis a legtöbb országban ezeket az ízletes szirupokat süteményekre öntik, vagy koktélok ízesítésére használják.

Ami az ízeket illeti, talán minden idők legnagyobb kedvence a málnaszörp, ez az a klasszikus íz, amellyel a szörpöt azonosítani szoktuk. Manapság igencsak széles a választék az alapanyagok ízek tekintetében: szinte felsorolni is nehéz azokat a gyümölcsöket és aromás növényeket, amikből kedvenc italunk készül. Nem beszélve a különleges alapanyagok izgalmas kombinálásáról. A szörp szinte bármilyen nem alkoholos, vagy alkoholos itallal jól harmonizál. Például a fröccsöknek, vagy egyéb italoknak is különleges ízt adhatnak a szörpök. A málna ízű szörp például biztosan jól passzol egy rosé fröccshöz! Aromás és illatos rózsa, nyugtató levendula, vagy élénkítő, frissítő citromfű: az alapanyagok variációja szinte végtelen. Képtelenség felsorolni, mi mindenből készülhet ez a tökéletes frissítő. Nyugodtan kísérletezhetünk otthon, házilag is az ízekkel, alapanyagokkal. Az általános aranyszabály az, hogy ami egyszerre érik, azaz egy szezonban, annak ízei biztosan jól harmonizálnak egymással.

De mikor és hogyan is készültek az első szörpök?

Magyarországon már az 1900-as évek kezdetétől több konzervgyár is épült, ahol savanyúságokat, gyümölcslevet, szörpöt készítettek. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a szörp a régi idők itala, hiszen az üdítőitalok ipari mennyiségű, nagyüzemi gyártása csak a második világháború után kezdődött el. A szörpök változatlan népszerűsége annak is köszönhető, hogy nálunk sokféle, ráadásul minőségi ízzel megáldott gyümölcs terem, amelyeket egyrészt szörpként tartósítottunk. A ’70-es, ’80-as években külföldön az üdítőitalokat élvezték, mi pedig a szörpöket. Olyan hazai gyártók termékeit élvezhettük, mint az Ági, a Piroska, a Pölöskei vagy a Szobi Szörp. Bár mindegyik eredeti magyar márka, sok változáson mentek át elmúlt időszakban. Egyrészt lépést tartottak a 21. század kihívásaival, másrészt igazodtak a fogyasztói igényekhez is, ám ízükben, esszenciájukban mégis megmaradt a nosztalgia. A szörp tulajdonképpen kedvenc retro termékünk! A szörp (vagyis lényegében gyümölcsszirup) sem élvezeti cikként kezdte pályafutását. Eredetileg gyógyszernek készült, pontosabban gyógyszerekhez ízesítőként adagolták. De hogyan lett ennyire népszerű? Az köztudott, hogy a gyógyszeripar már sokkal korábban készített szirupokat, azért, hogy elfedjék a hatóanyagokban található keserű ízeket. A nagyon korai ám jó megoldásnak tűnő cukorból készült oldatok mellett elég hamar, már az 1800-as években megjelentek az ízesített szirupok is, amelyek a patikákba is bekerültek. Így fokozatosan magukban is egyre népszerűbbek lettek. A szörp szót pedig a nyelvújításnak köszönhetjük: Bugát Pál nyelvészt zavarta, hogy nincs megfelelő neve ennek a finom italnak. Végül a „szörpöl” igéből alkotta meg a ma ismert szörp kifejezést. A szó kezdetben csupán gyümölcsös szirupra vonatkozott, később viszont már a higított változatra is alkalmazták ezt a nevet.

A szörpök ráadásul az elmúlt években, ahogy egyre népszerűbb lett a kézműves italok, ételek elkészítése egyre nagyobb szerepet kaptak a gasztronómiában. Nem is kétség, hogy sok munka és kísérletezés, valamint ebből következően számtalan sikertörténet áll egy-egy üveg szörp mögött. Egyre népszerűbbek a családi manufaktúrák, akik valóban a hagyományos szörpkészítés receptjei, módszerei alapján gyártják ezt az ízletes nedűt. Az ízélmény mellett a gyártók egyre inkább szem előtt tartják az egészséget és a természetességet. Ezért rendszeresen előveszik, kutatják nagyszüleink klasszikus receptjeit, tippjeit, trükkjeit, amelyektől bekerül az az esszencia a palackba, amitől valóban különleges lesz a szörp íze, aromája.

Milyen előnyei vannak a szörp fogyasztásnak? Üdítő, frissítő ital, amely többféle módon variálható, gyakorlatilag megunhatatlan. Megfelelő gyümölcstartalommal rendelkező, minőségi szörpök fogyasztása nem lehet rossz hatással egészségünkre, azért figyeljünk a higításra, mert a túl tömény, túl édes szörp nem éppen ideális szomjoltó!

Vannak esetleges hátrányai a szörp ivásnak? A magas cukortartalommal rendelkező szörpöket mértékkel fogyasszuk, vagy jobban higítsuk fel. Akinek cukorproblémái vannak, vagy aki szénhidrát csökkentett életmódot folytat válasszon inkább édesítővel készített szörpöket.

A szörpök, italporok nagy népszerűségnek örvendenek, mivel nagyon könnyű elkészíteni ezeket az italokat, egy-egy jeles alkalomra vagy családi eseményre, de a mindennapokban is tökéletes választás egy ízletes szörp. A kínálatunkban kaphatóak ezek a márkák: Piroska, Méhes-mézes, Frutta Max, Kutyori szörp, Herbária, Ezerédes, Pölöskei, Szobi, Mautner Markhof. Ízesítés szerint pedig: málna, citrus-mix, citrom-menta, bodzavirág, narancs, szamóca, vadmálna, áfonya, meggy, csipkeszörp, jaffa, eper, bodza-lime-menta, kiwi.