A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Átmeneti készlethiány
Átmeneti készlethiány
07. 31-igÁtmeneti készlethiány
A pultban található szeletelésre szánt sajtokból is választhatsz a GRoby online kínálatában. Sokféle típusból és fajtából válogathatsz, a már ismert és kevésbé ismert, különlegesebb sajtok közül. Melyik a kedvenced? Trappista, edamer, ementáli vagy a klasszikus gauda? Esetleg választanál valami különlegesebbet? Kóstold meg a brie vagy a kéksajt ízvilágát!
A trappista populáris sajtféleségünk, amely a félkemény sajtok közé tartozik. Tehéntejből készül, a zsíros trappista 56%-os szárazanyag-tartalommal bír. Anno, az eredeti francia trappistát nyers tejből készítették és nem pasztőrizálták. A szerzetesek natúr kéregben, szabadlevegőn érlelték akár hónapokig. Íze enyhén sós, kissé savanykás. Jól vágható, reszelhető egyszóval minden szempontból ideális sajtféle. A mai trappista már nagyrészt eltér az ősi, eredeti verziótól. Ma már nincs idő hónapokig érlelni, nincs kérge és más a kezelése is.
A trappista igazi multifunkcionális sajt, hideg-, és meleg ételekhez egyaránt használható. Sütéshez is kiváló, rántani is alkalmas. Rakott ételekhez, húsokhoz, zöldségekhez is kiváló, finom, ropogós sajtréteg készíthető belőle. Szendvicsekbe, de salátákhoz is tökéletes, a gyerekek igazi kedvence.
Az edámer és az ementáli kissé édesebb sajtok, nagyon finom ízvilággal rendelkeznek. Lereszelve bármilyen tepsis, rakott ételhez kiválóak, szeletelve pedig szendvicsekre, melegszendvicsekre is ideálisak. A klasszikus gaudából rendkívül finom pogácsa készíthető, ami tökéletes vendégváró falat.
Az ízletes brie
A Rhône-Alpes svájci-olasz határon található vidéke a Beaufort különféle verzióinak ad otthont (pl.: ementáli). Az Ile-de-France régiójából származik a már ismertebb brie, amely egy úgynevezett krétafehér sajt, kemény külsővel és krémesebb, lágy belsővel. Szóval textúrája és külseje egyaránt jellegzetes. A karakterisztikája elsősorban a baktériumok mennyiségétől és az érlelési időtől függ. Íze, illata enyhén mogyorós, vajas és krémes jellegű. Az érlelt típusok illata erőteljes és sokféle aromát tartalmaz, amely emlékeztethet diófélékre és gombákra.
Mivel a brie íze nem olyan intenzív, ideális lehet azoknak, akik épp csak elkezdtek ismerkedni a különleges sajtokkal. A brie mondhatni öregebb ismert társánál a camembert-nél. Már a 8. században Brie területén készültek ezek a finomságok, azonban ekkor még nem nevezték brie-nek. Az írásos emlékek szerint Meaux kolostorában, a 12. század környékén készített először ezt a sajtot. A brie-t nemcsak előételként, hanem főételként is előszeretettel fogyasztják. Kedvelt alapanyaga szendvicseknek, quiche-nek, salátáknak, remek íze miatt tökéletes különféle gyümölcsökkel, dzsemmel, lekvárral is. Datolya vagy fügelekvárral kifejezetten ízletes kiegészítője lehet egy-egy jó vacsorának, ebédnek.
Kékpenészes sajtok
Márványsajt vagy kéksajt is igen népszerű, bár jóval erőteljesebb ízzel és aromával rendelkezik, mint a többi sajtkülönlegesség. A textúrájában márványos jelleget öltő kékes sajtkülönlegesség számos felhasználási módja ismert. Rendkívül karakteres (bár mint minden sajt esetében a márványsajtnál is lehetnek különféle érlelési fokozatok), erős ízű sajtkülönlegesség, amely kékpenésszel készül. Ezek a sajtok különleges helyet foglalnak el a sajtvilágban, mert a bennük található penészfoltok adják jellegzetes ízüket. Számos típusuk létezik a lágyabb ízvilágtól egészen a jóval karakteresebb aromákig, amelyek már a tapasztaltabb kóstolóknak és valódi megszállottaknak való.
A kecskesajt is egy kedvelt különlegesség, ráadásul a tehéntejből készített sajthoz képest egy egészségesebb alternatíva. A kecske tejének összetétele eltér a hagyományos és ismertebb tehéntejtől. A kecskesajtnak magasabb a fehérjetartalma, kalciumban és ásványi anyagban is gazdagabb. Az emésztés szempontjából is jobb alternatíva azoknak, akik a hagyományos sajtokkal nincsenek jóban. A gyomor könnyebben dolgozza fel a fehérjék molekuláris szerkezete miatt.
A sajtfogyasztás előnyei
A pultos sajtok fogyasztásának előnye, hogy számtalan ízt, aromát kipróbálhatunk, színesíthetjük kulináris élményeinket és igazi gasztrokalandban lehet részünk, ha ezekkel a prémium sajtokkal kísérletezünk. A minőségi tejből és alapanyagokból készült sajtkülönlegességeknek számos jótékony hatása is ismert.
Akik viszont laktózérzékenyek, vagy diétás étrendet folytatnak mindenképpen figyeljenek az összetevőkre. Nagy mennyiségű sajt fogyasztása kockázatos lehet, mivel a benne található nátrium és telített zsírsavak megnövelhetik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, sőt a szív- és érrendszeri megbetegedésekét is.
A sajtfogyasztás jótékonyan hat egészségünkre, hiszen a sajt az egyik legjobb kalciumforrás, jót tesz a fogaknak, csontozatnak. Sőt segít a normál vérnyomás fenntartásában. A legjobb, ha rendszeresen beépítjük étrendünkbe a minőségi sajtokat és néhányszor egy-egy különlegesebb sajtot is. A laktózérzékenyek is választhatnak már maguknak laktózmentes sajtféleségeket, így nem kell lemondaniuk a sajt nyújtotta kulináris élményekről.
A sajtfogyasztás esetleges hátrányai
Azért ne essünk túlzásba sajtfogyasztás terén sem, ugyanis nagy mennyiség esetén a benne található nátrium és telített zsírsavak növelhetik a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát és a szív- és érrendszeri betegségek esélyét. A szakmai ajánlások szerint a vesebetegeknek sem szabad túlzásba esniük (a foszfortartalom miatt) és jó, ha mértékkel hódolnak a sajtok adta finom ízeknek.
Kimérve vásárolható kemény, félkemény és lágy sajtok számos ízvilágban és zsírtartalommal. Natúr, füstölt, érlelt, nemespenészes és más finomságok széles választéka. Sajtok szendvicshez, sütéshez, főzéshez, rántani, hétköznapra és ínyenc fogásokhoz. Főbb márkáink: Magyar, Maasdamer, Kaarván, Milram, Président, Edamer, Paladin
Tudtad? Egyes sajtok természetes módon, már a gyártás során laktózmentessé válnak.