Tejfölök, élesztő
Még nem választottál címet
TERMÉKEK

A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Szűrések

Hatalmas tejföl választék a GRoby online kínálatában. Ha a tejföl szerelmese vagy, akkor itt a helyed, válogass termékein közül és rendeld meg kedvenc tejfölödet!

A tejföl a magyar konyha ikonikus alapanyaga, szinte nincs is olyan magyaros étel, amelybe ne tennénk tejfölt. Valószínűleg nem tudunk elképzelni egy jó paprikás csirkét vagy a töltött káposztát tejföl nélkül. De a lángoshoz is tökéletes és persze levesekbe vagy éppen főzelékekbe is teszünk belőle. Gondoljunk csak a babgulyásra, vagy a tökfőzelékre. Rakott ételekhez, szószokhoz, mártásokhoz is kiváló, sőt süteményekbe is ideális alapanyag lehet.

Szinte nincs is másik olyan alapanyagunk, amely ennyire népszerű lenne hazánkban, mint a tejföl! Kétségtelen, hogy nagy rajongói vagyunk ennek a tejszínből, tejsavas erjesztéssel készülő tejterméknek!

A tejföl fogyasztásának egészségügyi előnyei is jelentősek!

A tejföl egészségügyi előnye, hogy sok vitamint és szerves savat, biotint és béta-karotint tartalmaz. Ebben a tejtermékben sok nyomelem van, például magnéziumot, foszfort, cinket és káliumot tartalmaz. A tejföl igen magas kalóriatartalommal rendelkezik, mivel magas a zsírtartalma, de ma már számtalan csökkentett zsírtartalmú termék kapható, sőt akik laktózérzékenyek, választhatnak laktózmentes tejfölt is! Mivel a tejföl kalciumot is tartalmaz, hasznos a csontok, fogak növekedéséhez, állapotuk fenntartásához.

A tejföl fogyasztás hátrányai

A számtalan jótékony hatása mellett, azért arra is figyeljünk, a magas zsírtartalomra is. Ha tehetjük ritkábban fogyasszunk a magas zsírtartalmú változatokból, vagy válasszuk a zsírcsökkentett termékeket, így megelőzhetjük a kardiovaszkuláris betegségeket. Már dédszüleink is használtak, fogyasztottak élesztőt különféle egészségügyi okokból, tehát nemcsak ételek sütéséhez, elkészítéséhez. Régóta köztudott, hogy az élesztő fogyasztása az egészségünknek is nagyon jót tesz. Az élesztő sok vitamint (elsősorban B-vitaminok), ásványi anyagot és aminosavakat tartalmaz. Összetételéből következően vegetáriánusoknak is remek étrendkiegészítő lehet.

Az élesztő tulajdonképpen a gombák egy csoportjára vonatkozó elnevezés. Az élesztőgombák keményítővel, illetve cukorral táplálkoznak. Az élesztő gyártási folyamatának során cukormelaszon szaporítják az élesztőgomba sejtjeit. Egy adott idő után az élesztőt leválasztják a táptalajról, majd megfelelően formázzák és csomagolják.

Az élesztő egyik előnyös tulajdonsága, hogy segíti az emésztést! Kifejezetten jó a bakteriális bélfertőzések esetén, hasfogó hatású. Vegánok is fogyaszthatják, például fehérjepótlás céljából.

Összetételének köszönhetően fogyasztása jó hatással van az immunrendszerre, fokozza az állóképességet. Az élesztőben található B-vitaminok segítik a sebgyógyulást (akár műtétek után is). Akinek zsíros, problémás a bőre, annak megszépítheti a bőrét, de ugyanígy a körmöket és a hajat. Csökkenteni a koleszterinszintet. Vannak-e mellékhatásai, hátrányai az élesztő fogyasztásának?

Bár az élesztő fogyasztása rengeteg előnnyel jár, azért nem árt odafigyelni, mert néhány ember érzékeny lehet rá. Ők, ha élesztőt esznek különféle mellékhatásokat tapasztalhatnak, mint például a puffadás vagy a hasmenés. Az ilyen és ehhez hasonló tünetek megjelenése esetén azonnal abba kell hagyni az élesztő fogyasztását.

Tejföl kínálatunkban a legnépszerűbb márkák - többek között a Mizo, a Cserpes, a Jásztej, az Alföldi, a Nádudvari – termékei találhatók meg: 12-20%-os zsírtartalommal, a kis poharastól a vödrös kiszerelésig, bio és laktózmentes változatokban.

A tejföl igen értékes és gyakran használjuk a hazai gasztronómiában! Mihez használunk tejfölt?

Kár lenne tagadni, hogy a tejföl szinte nélkülözhetetlen élelmiszernek számít hazánkban. Nem csoda, hiszen nagyon ízletes, ízesíthető és rendkívül sok ételhez kiváló kiegészítő. A tejföl, ha nem is alapélelmiszer, de rendkívül fontos szerepet tölt be a haza étkezési kultúrában. Vannak magyaros fogások, melyek teljesen elképzelhetetlenek tejföl nélkül, ilyen például a: csirkepaprikás, gombapaprikás, betyárosan vagy bakonyi módra készített ételek.

Ezeken kívül a hazai és mediterrán jellegű rakott hús-zöldség (pl. rakott kel, muszaka) és a hús-tészta (pl. hortobágyi palacsinta, lasange) alapú ételek és sokak számára a töltött káposzta sem nélkülözheti a tejfölt. A főzelékek tekintetében már kicsit engedékenyebbek a receptek, itt a tejföl helyettesíthető joghurttal, de tény, hogy tejföllel gazdagabb, krémesebb állagot és ízt hozhatunk létre. A burgonyás vagy túrós/juhtúrós alaptésztából készült gombócból és nudli, valamint a sztrapacska szintén tejföl feltéttel kerül az asztalra. A tejföl számos sütemény alapösszetevője, lásd például a linzerfélék, vagy a csörögefánk, és sok pogácsaféle tésztája is igényli a tejföl hozzáadását. Az élesztő mellett tejföl is szükséges számos kelt tésztából készült süteményhez, vannak vidékek, ahol a bejgli, a fonott kalács, a zserbó alapreceptje is tartalmazza ezt a fontos összetevőt, melynek köszönhetően a sütemény tésztája puhább, de nem lágyabb, és egyúttal könnyebben gyúrható, formázható, a kész sütemény pedig tovább eltartható lesz. (A tejfölös alapú sütemények nem szikkadnak ki olyan gyorsan.) Tudtad? A tejföl eredetileg Oroszországból származott, majd Európában, végül világszerte elterjedt. További érdekesség, hogy például a kínai konyha egyáltalán nem használja a tejfölt, romlott tejnek tekinti azt.