A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
A termék jelenleg nem elérhető
Mit kell tudni az eperről?
Az eper a tavaszi bogyós gyümölcsök közé tartozik, földieper vagy szamóca néven is ismerjük. Jellegzetes édes íze, formája és élénk színe miatt igazi “közönségkedvenc”.
Hogyan használhatjuk az epret?
Az eper nyersen a legizgalmasabb. Attól függően, hogy mennyi cukrot gyűjtött magába az érési folyamat alatt lehet édesebb, vagy savanykásabb, ám érdekes módon, mint a bogyós gyümölcsöknek általában, meglepően alacsony a szénhidráttartalma. Ha nem nyersen önmagában, vagy turmixban, shake-ben fogyasztjuk, akkor készíthetünk belőle lekvárt, dzsemet, gyümölcslevest, befőttet, sőt, fagylaltot is. Az eper díszítőértéke igen magas, bármilyen gyümölcstorta, vagy krémes, puding tetején jól mutat önmagában, vagy édes krémvirágok csúcsán pihenve. Nyers, krémes túróval kombinálva kitűnő uzsonna fogás, vagy délutáni csemegézéshez sajttal, szőlővel együtt is fogyasztható. Gyümölcskoktélokban, Sangría-alapú alkoholos italokban is helyet kaphat, klasszikus italpárosítása a fehér, száraz pezsgő.
Az eper egészségtámogató tulajdonságai
Az eper nemcsak finom, de nagyon egészséges is, antioxidánsként a szabad gyökök megkötésében, az úgynevezett oxidatív stressz megelőzésében támogatja a DNS-lánc és a vérkeringés épségét, valamint az immunrendszert a járványos megbetegedések leküzdésében. C-vitamin tartalma magasabb, mint a citromé, nyomelemforrásként – mangán – pedig kiemelkedik a gyümölcsök közül. Tartalmaz még káliumot és a vas, foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, fluort, valamint nyomokban cinket és rezet is. Mivel nagyon alacsony a kalória és szénhidráttartalma, nemcsak illik a diabetikus diétába, de kifejezetten javasolt is a fogyasztása, jellemzően délután, amikor a szervezet inzulinreceptorai érzékenyebbek. A “rossz” koleszterinszint csökkentésével az érfalak állapotmegőrzésében is támogatást nyújt.
Hogyan tároljuk az epret?
Az epret hűvös, magas páratartalmú, világos, de nem hideg helyen érdemes tárolni. Ha lehetőség van rá, kerüljük a hűtőt, mert könnyen átveszi a vele egy tárolótérben tartott ételek ízét, illetve a túl hideg környezetben elveszíti rostos, harsogó állagát. Az eper lefagyasztható, de ez esetben inkább turmixokhoz, gyümölcslevesekhez használjuk, hiszen az állagvesztés miatt díszítőértéke is elvész. Ha hosszú időre szeretnék megtartani ízét és illatát, főzzünk belőle lekvárt, befőttet.
Származási hely: Magyarország
Osztály: I.