
A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Banán (kg)
Narancs (kg)
Alma Gála (kg)
Alma Golden (kg)
Alma Idared (kg)
Citrom (kg)
Körte Conference (kg)
Körte vilmos (kg)
Alma Red Jonaprince (kg)
Alma Mutsu (kg)
Sárgadinnye (kg)
Alma Red Chief
Grapefruit piros (kg)A GRoby kínálatában minden kedvenc gyümölcsödet megtalálhatod! Ismerjük jótékony hatásukat, tudjuk, hogy vitaminbombának számítanak, de mégis mennyit, hogyan fogyasszunk belőlük? Milyen élettani hatással bírnak és mi a fontossága a szezonalitásnak a gyümölcsfogyasztás tekintetében?
Azt valóban mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcsök rendkívül fontosak az egészségünk szempontjából, és a rendszeres fogyasztásuk számos jótékony hatással jár. Azonban gyakran elhanyagoljuk fogyasztásukat, amikor étrendünkről van szó. Ezért érdemes közelebbről megvizsgálni, miért érdemes beépíteni a napi gyümölcsfogyasztást az életmódunkba, és hogy számtalan előnnyel járhat, ha így teszünk.
A friss gyümölcsök a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok mellett rostokat is tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az egészséges emésztéshez és a jó közérzethez. A gyümölcsökben található vitaminok között kiemelkedik a C-vitamin, amely erősíti az immunrendszert, vagy az A-vitamin, amely az egészséges látásért felelős. Emellett ásványi anyag forrásként, például káliumban és magnéziumban is gazdagok, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.
A gyümölcsök fogyasztása és a bennük található anyagok jótékony élettani hatással bírnak. Csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Például a rendszeres gyümölcsfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, például a szívbetegség és a stroke kockázatát. Segítenek fenntartani az egészséges testsúlyt és elősegítik a fogyást: A gyümölcsök alacsony kalóriatartalmúak, ugyanakkor magas rosttartalommal rendelkeznek, amely hosszú ideig teltségérzetet nyújt. A gyümölcsökben található rostok javítják az emésztést és csökkentik a székrekedés kockázatát: a gyümölcsök segítenek fenntartani a rendszeres bélműködést, valamint táplálják és tisztítják a beleket. A gyümölcsök magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát. Számos gyümölcs, például a sárgadinnye, a narancs és a bogyós gyümölcsök, magas A-vitamin tartalommal rendelkeznek, amely fontos a jó látás és a bőr egészségének szempontjából. Az A-vitamin hozzájárul a szemek egészségéhez és a bőr hidratálásához, valamint a ráncok megelőzéséhez, csökkentéséhez és egyéb bőrproblémák orvoslásában is segíthetnek. A gyümölcsök számos antioxidánst tartalmaznak, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a káros szabadgyökök ellen. Az antioxidánsoknak fontos szerepük van az immunrendszer erősítésében, továbbá fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében.
Valószínűleg kevés olyan ember van, aki ne szeretne legalább egy bizonyos gyümölcsfajtát. Mindenkinek vannak kedvencei, akár szezonális, vagy déli, egzotikusabb gyümölcsökről van szó. A gyümölcsök hazánkban is minden évszakban elérhető zamatos élelmiszerek. A tudatos táplálkozás egyik alappillérét képezi a minden napi, ha lehet szezonális gyümölcs fogyasztása. A szezonális gyümölcsök ugyanis frissebbek és ízletesebbek, mivel helyi termelőktől származnak és nem kell több ezer kilométert utazniuk, hogy eljussanak a fogyasztókhoz. Nem kezelik őket kemikáliákkal, hogy kibírják a szállítást. Ha lehetséges válasszunk mindig szezonális és friss gyümölcsöt, és érdemes kerülni őket cukrozott, hőkezelt, tartósított befőtt formájában. Ezek helyett még mindig jobb megoldás a fagyasztás.
Persze nem nehéz kitalálni, hogy a legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcsfajtánk az alma, melyet a citrusfélék és a banán követ, de kiemelkedik még a görögdinnye és a szőlő is. Mikor ideális gyümölcsöt fogyasztanunk? A gyümölcsöket ajánlott önmagukban fogyasztani (nem mézzel, vagy cukorral) két főétkezés között. A főételek emésztése jóval lassabb, mint a gyümölcsöké, ezért főétkezés után közvetlenül ne fogyasszunk gyümölcsöt, mert emésztési problémákat, puffadást okozhat. Nassolás, édességek helyett is célszerű inkább gyümölcsöt fogyasztani, ez a gyermekek esetében különösen hasznos lehet. Érdemes már kora gyermekkorban rászoktatni őket a rendszeres gyümölcsfogyasztásra. Léteznek óriás vitaminbombák, amelyek kiemelkednek a többi gyümölcs közül. A ribizlinek Hazánkban az üzemileg termesztett gyümölcsfajok közül legnagyobb a C-vitamin tartalma, nagy előnye, hogy a feldolgozás során a C-vitamin tartalom nagy része megmarad a gyümölcsben. A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan kitűnő vértisztító hatással rendelkezik. Magas vastartalma miatt vérszegénység esetén is javasolt a fogyasztása. Az áfonya a ribizlihez hasonlóan igazi szupergyümölcs hihetetlenül magas antioxidáns-tartalommal. Az áfonya bizonyítottan csökkenti az Alzheimer-kór esélyét is, emellett bőrszépítő tulajdonságokkal is rendelkezik, és az emésztésre is jótékony hatással bír. Sokak számára meglepő lehet, de a sárgabarack is kiemelkedő C-vitamin-tartalommal rendelkezik, amely fontos az immunrendszer támogatásában. A-vitaminban is nagyon gazdag a sárgabarack, már napi 3-4 darab fedezi a napi szükségletünket. A gyümölcsben bőven található A-vitamin lassítja az időskori látásromlást, serkenti a máj méregtelenítését, és rákmegelőző hatással is bír. A sárgabarack kiváló vírusölő, valamint a bakteriális fertőzések ellen is felveszi a harcot. Válassz változatosan gyümölcsöket, hogy különféle vitaminokat, tápanyagokat juttass a szervezetedbe! A GRoby-nál gyümölcsök széles választéka áll rendelkezésedre, így érdemes kipróbálni és többfélét fogyasztani. Választhatod például a citrusféléket, bogyós gyümölcsöket, almaféléket, szőlőt, kiwit és még sok más ízletes gyümölcsöt. Ha mégsem szeretnéd magában fogyasztani, készíts gyümölcsből friss salátákat, smoothie-kat, vagy gyümölcsszószokat! A gyümölcsszószok tökéletesek húsokhoz, de palacsintába, vagy más édességekhez öntetként is passzolnak. Desszertek és sütemények készítéséhez összetevőként is kiválóak a gyümölcsök. Készíthetsz gyümölcskenyeret, gyümölcsös muffint vagy akár egy gyümölcsös krémet is. Ezek az édességek nemcsak finomak, hanem táplálóak is, mivel a gyümölcsök természetes édesítőként funkcionálnak bennük.
A gyümölcs kategóriában többek között találsz almát, ananászt, grapefruit, gránátalma, nektarin, mangó, narancs, vilmoskörte, banán, citrom, avokádó, görögdinnye.