A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Európában főleg a dél-keleti, Földközi-tenger partján fekvő országokban jellemző a lencsetermesztés. A lencse a zöldségfélék közé tartozik, azokat a növényi részeket soroljuk a zöldségfélék közé, melyek nyersen vagy konyhatechnológiai feldolgozást követően emberi fogyasztásra alkalmasak. A lencse növénynemzetség a hüvelyesek rendjébe tartozik, pillangósvirágúak családjának egyik nemzetsége, többnyire egyéves lágyszárúakról van szó.
Magyarországon a lencsére leginkább úgy gondolunk, mint újévi ünnepi fogás alapanyaga. Hazánkban jellemzően évente egyszer fogyasztják főzelékként vagy leves formájában. A vörös lencsét pedig legtöbben még nem is ismerik, pedig főzési ideje lényegesen rövidebb. A vöröslencse pár perc alatt fogyasztásra kész, ezért azok számára is megfelelő választás, akiknek nincs túl sok idejük vagy kedvük a konyhában vesződni.
A zöldségfélékre általánosságban jellemző a magas (80-95% közötti) víztartalom, ez alól a hüvelyesek képeznek kivételt, melyek csupán 10- 15%-os víztartalommal rendelkeznek. A hüvelyesek a fehérjetartalmukban is eltérnek más zöldségféléktől, ugyanis a zöldségfélék fehérjetartalma jellemzően csekély 1-5% közé esik, viszont a hüvelyeseké 20-40% között mozog. Bár ahogy más növényi eredetű fehérjeforrások, a hüvelyesek sem számítanak teljes értékűnek, komplét tálasra szorulnak.
A hüvelyesek tartalmaznak nehezebben emészthető szénhidrátokat, bizonyos oligoszacharidokat, raffinóz, sztachióz, verbaszkóz, viszont a vöröslencsét a legkönnyebben emészthet hüvelyesként tartják számon. A hüvelyeseket a rosttartalmuk miatt is érdemes fogyasztani. A többi zöldségfélével ellentétben a hüvelyesek energiatartalma magas, emellett mivel fehérjedúsak és rostdúsak is a telítő értékük kiváló. A vitaminok közül a B1 és a B2 tartalmuk emelkedik ki. Az ásványi anyagok közül főleg a kálium tartalmuk az említésre méltó.
A vöröslencse azért tűnik ki a többi hüvelyes közül, mert rendelkezik a hüvelyesek minden kedvező tulajdonságával, mégis könnyen emészthető, és gyorsan elkészíthető.
Felhasználási javaslat: főzeléknek, levesnek, salátának, fasírtnak, szendvicskrémnek. Ajánlott fűszerek: római kömény, koriander, kurkuma, gyömbér, cayenne-bors, chili.
Elkészítéséi javaslat: főzés előtt bő vízzel öblítsd át. Háromszoros mennyiségű, forrásban lévő vízbe tedd bele és közepes lángon 9 percig főzd fedő alatt. Közben sózd, fűszerezd.
Tárolási információ: száraz, hűvös helyen tárolandó!
Származási hely: Ukrajna (U), Kazahsztán (K) vagy Törökország (T) ( a dátumnál kóddal jelölve).