A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
A virágmézet a fajtamézzel ellentétben a méhek a számukra elérhető virágokról – mezőkről és fákról is - gyűjtik, ez a leggyakoribb mézféle. Értékét a begyűjtött virágpor változatossága és egyedi tulajdonságainak kombinációja, valamint a belőlük “készülő” méz ásványianyag, vitamin, cukor és flavonoid tartalma adja.
A méz önmagában kiváló antioxidáns, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, az immunrendszer kiemelt támogatója, ennek ellenére – a nyilvánvaló allergiás eseteken túl - mégsem fogyaszthatja mindenki. Mivel cukortartalma igen magas, ráadásul gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek tanácsos vagy teljesen elkerülni, vagy diabetológussal, dietetikussal egyeztetve minimális mértékben fogyasztani. A napi szénhidrátbevitelbe szigorúan beleszámít a méz cukortartalma, akkor is, ha csak egyetlen kiskanálnyi mézről beszélünk. A méz klasszikus sütemények – pl. mézeskalács, puszedli, mézes-grízes – alapanyaga. Számos meleg italt – kávé, tea, forralt bor – ízesíthetünk vele, de hűsítő, frissítő, hideg/jeges nyári italokhoz is keverhetjük, hiszen pótolja az elvesztett ásványi anyagokat és energiát. Nemcsak a távol-keleti konyha egyik kedvelt összetevője, világszerte gyakran használják sült húsok, pecsenyelevek, pácok ízesítésére is. Reggeliként zabpehelybe, müzlibe keverve is fogyaszthatjuk. Befőzéshez is hasznosítható mint természetes édesítőszer, de tisztában kell lennünk azzal, hogy hevítésre, forralásra a méz természetes vitamintartalma károsodik. Természetes tartósítószerként korlátozott ideig fogyasztható, immunrendszert támogató üveges finomságokat készíthetünk belőle. A mézben eltett zöldségek és gyümölcsök különleges zamatot kapnak, illetve az összetevőknek a mézbe kerül tápanyagai egyedi ízvilágot és plusz egészségügyi előnyöket adnak. Gyakori, mézben eltett klasszikus háziorvosság: a zöld dió, a fokhagyma, a gyömbér, a chili paprika, és a fekete retek.
Míg a fajtamézek bizonyos állapotváltozások esetén előnyösek, addig a virágméz általános egészségmegőrző hatása mellett immunerősítőként, méregtelenítő kúra részeként is fogyasztható. A virágméz 36%-ban tartalmaz szőlőcukrot (glükózt) és 39,7%-ban gyümölcscukrot (fruktózt). Változatos mennyiségű és összetételű a vitamintartalma; a B vitaminok mindegyikét, elegendő K vitamint, valamivel kevesebb C vitamint tartalmaz. A cukor közül a szőlőcukor a legértékesebb, mert a szervezetben közvetlenül gyorsan felszívódik. Nagyon jó hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati eredetű keményítő (glükogének) formájában rakódik le és serkenti az ellen- mérgek termelését. Fogyasztása kiemelten javasolt: megfázáskor, köhögéskor, a felső légutak megbetegedéseire. Kozmetikai alapanyagként otthon arc- és hajpakolást készíthetünk belőle.
A felnőtt ember számára a legmegfelelőbb napi adag 100 g, de maximum 200 g arányosan elosztva, két órával étkezés előtt, vagy három órával étkezés után: reggel 30-60 g, a nap folyamán 40-80 g, este 30-60 g A gyerekek napi adagja kb. 30 g.
Több nem ajánlatos, mert a szénhidrátok felhalmozásához vezetne, aminek káros következményei lehetnek.
A mézet sötét, száraz, hűvös, de nem hideg, maximum szobahőmérsékletű helyen tároljuk lezárt üveg vagy kerámia edényben. Gyakorlatilag korlátlan ideig eláll romlás nélkül. Tudni kell, hogy minden jó méz - tehát a hamisíthatatlan méz - megikrásodik. A laikusok ezt gyakran hibának tartják, holott az így “fémjelzett” mézet csak időnként fel kell melegíteni vízfürdőben (40-50°C-ra), hogy ismét cseppfolyós legyen. Az időben, jól megérlelt méz soha nem romlik meg.
A termék töltőtömege: 850 g.
Tárolási információ: száraz, hűvös helyen tárolandó!
Származási hely: Magyarország