A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Szűrések

Ismert, népszerű, de különleges mézek is kaphatók a GRoby online termékválasztékában! Gyógyhatása közismert, süteményekbe, vagy bármilyen ételbe, italba tökéletes édesítő lehet, egészséges, jótékony hatását évezredek óta ismerjük. Az „istenek eledeleként” is emlegetett táplálékunk már az ősi időkben is ismert volt és számos célra használták.

A méz története valóban messzire nyúlik vissza. Ez a méhek által készített csodaszer gyakorlatilag minden kultúrában jelen volt, élelmiszerként és gyógyírként, sőt szertartások kiegészítőjeként is funkcionált. Az északi vikingek általános egészségjavítóként (roborálóként) használták hosszabb hajóutakon, a görög-római kultúrában pedig szintén számos és fontos szerepet játszott a méz, akár rituálékban, de misztikus eledelként is. A méhviaszt pedig tartósításra is alkalmazták. Az ókori Egyiptomban elterjedt és igen népszerű volt a mézkenyér, vagy a mézsör, illetve a mézbor. A mézsört a germánok is ismerték és előszeretettel fogyasztották. Kevesen tudják, hogy a középkorban a méz fontos kereskedelmi cikknek számított, ára a sóéval volt azonos, vagy olykor vetekedett is vele.

A legfontosabb szerepet a méz mégis a népi gyógyászatban, gyógyításban játszotta, de játssza a mai napig is. Már több ezer évvel ezelőtt használták ezt az anyagot a sebek gyógyításában. De fennmaradtak olyan ókori egyiptomi források, amelyekben mézes receptek találhatók: epebántalmak, testi erőtlenségre. Hippokratész is mézet ajánlja a lázas betegeknek, és a sebek kezelésére is javasolja.

Mondhatnánk, hogy a mézben tulajdonképpen minden benne van! A méz ezeknek az anyagoknak köszönheti ismert gyógyhatását. Ugyanis a szénhidrátok, cukrok, fehérjék, szerves savak, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és természetes antibiotikumok „lelőhelye”. A szénhidráttartalma (80-85%) szőlőcukor és gyümölcscukor keveréke. A szőlőcukor gyorsan felszívódó szénhidrát és ennek az anyagnak köszönheti a méz a kikristályosodását is. Tudtad, hogy a méz ásványi anyag tartalma határozza meg a színét? Minél sötétebb a méz, annál több ásványianyag van benne. Az is elmondható, hogy a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagok nagy százaléka megtalálható a mézben. Külön érdekesség, hogy noha a méz B1, B2, B5, B6, C, vitamin tartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké, gyümölcsöké, a hosszabb tárolás alatt azonban ez nem csökken, ellentétben a zöldségekkel és gyümölcsökkel, ahol már pár nap tárolás is komoly vitaminveszteséget okoz. A méz a többi cukorfajtával szemben nem irritálja a beleket, éppen ezért a különféle bélgyulladásban szenvedők is fogyaszthatják. Tehát a legtöbb mézfajta könnyen emészthető, ráadásul adott mennyiségben fedezi a szükséges napi vitamin- és energiaszükségletünket. Persze a mézet többnyire inkább téli időszakban fogyasztjuk. Mivel antibiotikus, antivirális hatása közismert, a megfázásos, torokfájós szezonban, főleg teába keverve isszuk. Ugyanakkor ideálisabb lenne cukor helyett rendszeresen fogyasztani, azaz naponta legalább 2-3 teáskanálnyit a kávénkba, teánkba, reggeli joghurtos müzlinkbe tenni. Mivel évezredekre nyúlik vissza rendszeres használata, egyértelmű, hogy a méz jótékony hatását tapasztalati úton fedezték fel az emberek. A modern tudomány korszakában, azaz manapság már a szakemberek pontosan tudják, hogy melyek azok az anyagok és összetevők, amelyek miatt a például a szépségápolásban is használható a méz. Különféle hatóanyagainak köszönhetően (kb. 180 különféle szubsztancia található benne) tehát nemcsak közvetlenül elfogyasztva hasznos. A kozmetikumokban hatóanyagként alkalmazhatók az összetevői, de például a mézes masszázs is frissítő szépítő hatású.

A kifejezetten mézzel, úgynevezett méhtermékekkel folytatott terápia neve: apiterápia. Maga a szó, méhterápiát, azaz méhészeti termékekkel való egészségmegőrzést és gyógyítást jelent. Méhtermékeknek azokat a méhek által előállított anyagokat hívjuk, melyek használatával különböző egészségügyi tüneteket enyhíthetünk, betegségek, sőt krónikus megbetegedések kiegészítő terápiájaként is alkalmazhatók. A méz az egyik ilyen termék, de ide tartozik a mézből származó méhpempő, vagy a propolisz is, illetve a méhviasz.

A különféle méztípusoknak más-más gyógyhatást tulajdonítanak. A hársméz például görcsoldó, rendkívül hatásos hörghurutra, valamint gátolja az érelmeszesedést. Egyesek szerint álmatlanság ellen is jó. Főleg emésztési zavarokra használják az akácmézet, de erős köhögés ellen is jó, hiszen a hársmézhez hasonlóan hurutoldó hatású. A levendulából készült méz főként veseproblémákra jó, sőt álmatlanság, fejfájás esetén hatásos. A levendulaméz, nyílt sebekre is alkalmazható, mivel gyorsítja a sebgyógyulást. A gesztenyeméz étvágytalansága esetén használható, ezen kívül vérszegénység ellen is be lehet vetni, mivel magas vastartalommal bír. Talán kevesebben ismerik a mentaméz hatását, amely fájdalomcsillapító és emésztésjavító hatású. Az itt felsoroltakon kívül még rendkívül sokféle méztípus létezik, amelyeknek szintén gyógyhatást tulajdonítanak.

Nem kérdés, hogy a méz egészséges, mértékkel fogyasztva sokféle és tápláló vitaminhoz és tápanyaghoz juthatunk általa. Ha tehetjük fogyasszuk rendszeresen, mert kedvező hatása rendkívül jót tesz egészségünk megőrzésének. Létező egészségügyi problémák esetén természetesen konzultáljunk orvosunkkal, dietetikusunkkal, mielőtt a rendszeres fogyasztás mellett döntünk!

Ebben a kategóriában mézeket találsz, akácmézet, hársmézet, virágmézet, gesztenyemézet.

Márkák tekintetében pedig a Csodarét, Natur-Sz, Reál, Váraljai közül válogathatsz.