Mesterséges édesítőszerek (15)
Még nem választottál címet
TERMÉKEK

A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Ár

279 Ft
279 Ft
2490 Ft
2490 Ft

Szűrések
Süssina Édesítő tabletta 1200 db
999 Ft / db
13 875 Ft / kg
1 karton = 30 db
Süssina Édesítő tabletta 650 db
779 Ft / db
19 974 Ft / kg
1 karton = 60 db
Polisett édesítő tabletta 140 db
279 Ft / db
14 034 Ft / kg
1 karton = 30 db
Canderel szukralóz alapú édesítőpor 40 g
990 Ft / db
24 750 Ft / kg
1 karton = 12 db
Süssina folyékony édesítőszer 220 ml
899 Ft / db
4 086 Ft / liter
1 karton = 18 db
Ezerédes folyékony édesítő 210 ml
449 Ft / db
2 138 Ft / liter
1 karton = 20 db
Ezerédes édesítő tabletta 79 g 1200 db +10%
799 Ft / db
1 Ft / 1db
1 karton = 20 db
Canderel édesítő tabletta 80 db
699 Ft / db
9 Ft / 1db
1 karton = 12 db
Polisweet folyékony édesítőszer 250 ml
749 Ft / db
2 996 Ft / liter
1 karton = 20 db
Rio édesítő tabletta 1200 db
849 Ft / db
11 792 Ft / kg
1 karton = 24 db
Rio folyékony édesítőszer 300 ml
869 Ft / db
2 897 Ft / liter
1 karton = 10 db

Egyre többen használnak mesterséges édesítőszereket a hagyományos cukrok helyett. Ha te is ezt az opciód választod, akkor nézz körül a GRoby online kínálatában, ahol sokféle márkát és terméket találsz! A mesterséges édesítőszerek már jó ideje velünk vannak, de még mindig sokan tartanak a használatuktól. Ezek persze inkább előítéletek, ezért érdemes jobban beleásnunk magunkat az édesítőszerek eme fajtájának történetébe.

A modern élelmiszer számos hasznos és előnyös találmánnyal büszkélkedhet, ám ezek közül kétségkívül az egyik legnagyobb a mesterséges édesítőszer. A cukorbetegek által is fogyasztható vegyületek szinte semennyi kalóriát nem tartalmaznak, ráadásul fogyasztásuk nem jár hirtelen vércukor-szint emelkedéssel. Ennek ellenére ezek az anyagok már jó ideje viták tárgyát képezik. Egyesek szerint használatuk nem biztonságos és hosszú távú fogyasztásuk is járhat némi veszéllyel. Mások biztonságosnak és praktikusnak találják a hagyományos cukor helyett.

Nézzük mi hívta életre a mesterséges édesítőszereket, miből állnak, melyek a legismertebbek, és hogy milyen előnyöket vagy hátrányokat jelenthet a fogyasztásuk?

Hogyan és miért találták fel a mesterséges édesítőszereket?

Kevesen gondolnák, de a mesterséges édesítőszerek története véletlen felfedezésekkel kezdődött. Az első ismert anyag a Szacharin volt, a tudós, aki felfedezte észrevette, hogy a keze édeskés ízű lett, ha egy bizonyos laboratóriumi vegyülettel dolgozott. Ekkor, illetve a kezdetekben a használat célja sem az egészségmegőrzés volt, hanem az édes íz pótlása.

Mivel a háborús, gazdasági válságokkal tarkított időkben a cukor nagyon drága volt. Később persze a metabolikus egyensúlyt érintő megbetegedések elterjedésével (elhízás, cukorbetegség) megnőtt az igény a kalóriamentes és a vércukorszintet nem befolyásoló édesítőkre.

Miből készülnek a mesterséges édesítők?

Azt mindannyian tudjuk, hogy a mesterséges édesítőszerek szintetikusan előállított vegyületek. Tehát ezeket az édesítőket nem a természetből nyerik ki, hanem laboratóriumokban állítják elő. Általános jellemzőjük, hogy több százszor édesebbek a cukornál, ezért nagyon kis mennyiség is elég belőlük.

Az is mindegyikre jellemző, hogy zéró kalóriával vagy csak minimális kalóriatartalommal rendelkeznek. Ízük eléggé intenzív, valamint nem vagy alig emelik meg a vércukorszintet. Többségük hőálló így sütéshez, főzéshez is ideálisak.

A legismertebb mesterséges édesítőszerek

Szacharin

Édesítő ereje 300–400-szor édesebb a hagyományos cukornál, élelmiszerek, italok, gyógyszerek kedvelt édesítőszere. Nagy előnye, hogy stabil, viszonylag olcsó és tartós. Hátránya lehet a fémes, kesernyés mellékíz.

Aszpartám

Édesítő ereje körülbelül 200-szor erősebb, mint a hagyományos cukoré. Többnyire diétás italokba, rágókba, joghurtokba használják. Az aszpartám íze áll legközelebb a cukorhoz. Hátránya, hogy nem hőálló, így főzéshez, sütéshez nem ideális.

Aceszulfám-K

A cukornál 200- szor erősebb édesítő erővel bír. Hőálló, ezért sütéshez és főzéshez is megfelelő. Hátrányaként említhető, hogy egy időben komoly tudományos viták folytak rákkeltő hatásáról, de az embereken végzett tesztek ezt nem bizonyították.

Szukralóz

A szukralóz szintén ismert édesítőszer, amely 600-szor édesebb a cukornál. Érdekessége, hogy cukorból állítják elő, de módosítva. Előnye, hogy nincs utóíze és mellékíze sem, hőálló és kalóriamentes. Hátránya lehet, hogy egyes tanulmányok szerint negatívan befolyásolhatja a bélflórát.

Miért annyira vitatottak a mesterséges édesítőszerek?

Egészségügyi kérdések

Gyakran felmerül a kérdés a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban, hogy rákkeltők-e? A jelenlegi tudományos kutatások alapján erre nincs meggyőző bizonyíték. A legtöbb szer biztonságos minősítést kapott.

Bélflórára gyakorolt hatás

A legfrissebb kutatások szerint bizonyos mesterséges édesítők megzavarhatják a mikrobiomot, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer és az anyagcsere egészséges működésében.

Anyagcsere-zavarok?

Egyes tanulmányok érdekes és egyben paradox módon azt mutatták ki, hogy a mesterséges édesítők növelhetik az inzulinrezisztencia vagy a hízás kockázatát. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a mesterséges édesítők használata mellett az emberek „megengedőbbek” más ételek esetében.

A mesterséges édesítőszerek előnyei

A kalóriamentesség vagy a nagyon alacsony kalóriatartalom miatt segíthetnek a testsúlycsökkentésben. Mivel nem emelik meg a vércukorszintet, cukorbetegek számára is jók.

Nagyon kis mennyiség is elég belőlük, ezért kiszerelésük gazdaságos. Többnyire hőállók, tehát sütéshez, főzéshez is használhatók. Nagy előnyük, hogy nem okoznak fogszuvasodást.

A mesterséges édesítőszerek hátrányai

Észrevehető egyfajta bizalmatlanság a hosszú távú hatások miatt. Egyeseknél okozhatnak fejfájást, puffadást vagy allergiát. Fogyasztásuk során észlelhetünk sajátos mellékízt vagy fémes utóízt.

Édes jövő vagy keserű valóság?

A sok szkepticizmus ellenére a mesterséges édesítőszerek kétségtelenül forradalmasították az élelmiszeripart. Valós segítséget nyújthatnak a fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek vagy azoknak, akik csökkenteni szeretnék cukorbevitelüket. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és más szakhatóságok általában biztonságosnak tartják őket az engedélyezett mennyiségben.

Mégis, ha valaki egészségtudatosan étkezik, érdemes a mértékletességre törekedni, és nem csupán „nulla kalóriában” gondolkodni, hanem az élelmiszerek minőségét is figyelembe venni. Tehát a legjobb, ha mértékkel fogyasztunk ezekből az édesítőkből, mint ahogy bármelyik már természetes vagy hagyományos édesítő esetében a megadott fogyasztási mennyiségeket ne lépjük túl!

Főbb márkáink: Canderel, Süssina, Polisweet, Rio