A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Ár

259 Ft
259 Ft
1799 Ft
1799 Ft

Szűrések
Cerbona Protein rizskása 45 g pisztáciás
349 Ft / db
7 756 Ft / kg
1 karton = 20 db
Új
Cerbona rizskása collagénnel 45 g mogyoróvajas-banános
349 Ft / db
7 756 Ft / kg
1 karton = 20 db
Új
Cerbona rizskása collagénnel 45 g málnás-citromos
349 Ft / db
7 756 Ft / kg
1 karton = 20 db
Új
Dr. Oetker Vitalis zabkása 52 g vaníliás
299 Ft / db
5 750 Ft / kg
1 karton = 22 db
Dr. Oetker Vitalis zabkása 55 g banános
299 Ft / db
5 436 Ft / kg
1 karton = 22 db
Dr. Oetker Vitalis zabkása 53 g málnás
299 Ft / db
5 642 Ft / kg
1 karton = 22 db
Dr. Oetker Vitalis zabkása 55 g meggyes
299 Ft / db
5 436 Ft / kg
1 karton = 22 db
Dr. Oetker Vitalis zabkása 61 g csokoládés
299 Ft / db
4 902 Ft / kg
1 karton = 22 db
Kellogg's Corn Flakes gabonapehely 250 g
999 Ft / db
3 996 Ft / kg
1 karton = 10 db
Dr. Oetker Vitalis zabkása 48 g almás-fahéjas
299 Ft / db
6 229 Ft / kg
1 karton = 22 db
Fit zabkása 65 g étcsokoládéval
269 Ft / db
4 138 Ft / kg
1 karton = 20 db
Fit reggeli zabkása 65 g almával és fahéjjal
269 Ft / db
4 138 Ft / kg
1 karton = 20 db

A gabonapehely egy igazi reggeli klasszikus, azaz évtizedek óta a reggelizőasztalok főszereplője. Gyors, kényelmes, finom. Válogass a GRoby online kínálatában található gabonapelyhek közül és legyen energikus a napod!

Miből készül, honnan ered, milyen hatással van az egészségünkre? Számos ellentmondásos vélemény kering a köztudatban ezzel a reggeli kedvenccel is. Lássuk mi az igazság!

Mi az a gabonapehely?

A gabonapehely valamilyen gabonaféléből (leggyakrabban búzából, kukoricából, zabból, rizsből vagy rozsból) készülő, hőkezelt, formázott és gyakran ízesített reggeli termék. Két fő típusa van:

• Natúr gabonapehely: például zabpehely, puffasztott köles, kukoricapehely – hozzáadott cukor nélkül.

• Ízesített gabonapehely: csokoládés, mézes, gyümölcsös, cukrozott változatok – gyakran magas cukor- és adalékanyag-tartalommal.

A gabonapehely eredete és története

A gabonapehely (angolul: cereal vagy breakfast cereal) története az 1800-as évek végéig nyúlik vissza, az Egyesült Államokba.

A kezdetek, azaz a Kellogg fivérek

A gabonapehely feltalálását általában John Harvey Kellogg nevéhez kötik, aki orvosként dolgozott egy egészségügyi intézetben (Battle Creek Sanitarium, Michigan). A 19. század végén tapasztalatai alapján úgy vélte, hogy a húsban gazdag, zsíros amerikai étrend felelős sok betegségért, ezért egy könnyen emészthető, növényi alapú reggelit keresett.

Testvérével, Will Keith Kellogg-gal kísérleteztek különféle gabonafélékkel. Egy alkalommal főtt búzát hagytak állni, majd sodrófával lapították ki, így pelyhek keletkeztek. A pelyhet megsütötték – és megszületett az első gabonapehely. Később kukoricával is kísérleteztek, így jött létre a híres és ismert Corn Flakes, amit 1906-tól már kereskedelmi forgalomban is árusítottak.

Az élelmiszeripari forradalom hatása is formálta a gabonapehely népszerűségét. A gabonapelyhek gyorsan népszerűvé váltak, főként az USA-ban, majd világszerte. A 20. század második felére a gabonapelyhek gyártása már ipari méreteket öltött, és megjelentek a különféle ízesített, cukrozott, csokoládés, gyümölcsös, dúsított és gyermekeknek szánt változatok is.

A gabonapelyhek előnyei

Gyors és kényelmes reggeli: A gabonapehely egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel főzést: csak tejjel, növényi itallal vagy joghurttal kell leönteni, és már fogyasztható is. Ideális választás rohanós reggeleken.

Tápanyagforrás lehet: Sok gabonapehelyet vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítanak (pl. B-vitaminok, vas, kalcium – ezt mindig feltüntetik a csomagoláson), így hozzájárulhatnak a napi szükséglet fedezéséhez.

Rosttartalom: A teljes kiőrlésű gabonákból készült pelyhek (pl. zabpehely, teljes kiőrlésű búzapehely) magas rosttartalmúak, ami jótékonyan hat az emésztésre és hosszabban biztosít teltségérzetet. Ráadásul manapság egyre gyakrabban esik szó a rostban gazdag étrendről, amely fontos emésztésünk és éltalános egészségünk szempontjából is.

Széles választékban kapható: A boltokban rengetegféle gabonapehely található, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van cukormentes, gluténmentes, magas fehérjetartalmú, vegán vagy gyerekeknek készült változat is.

A gabonapelyhek hátrányai

Magas cukortartalom: Sajnos a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható gabonapehely elégl sok hozzáadott cukrot tartalmaz, azaz gyakran több mint 20 grammot 100 grammonként. Ez napi szinten rendszeres fogyasztás mellett súlygyarapodáshoz, inzulinrezisztenciához, sőt cukorbetegséghez is vezethet. Ezért mindig ellenőrizzük a cukortartalmat a csomagoláson!

Finomított gabonák jelenléte: Sok népszerű gabonapehely nem teljes kiőrlésű, hanem finomított lisztből készül, így tápanyagtartalma alacsonyabb, glikémiás indexe viszont magasabb – vagyis gyors vércukorszint-emelkedést okoz.

Túl kevés fehérje és zsír: a legtöbb gabonapehely magas szénhidráttartalmú, de kevés benne a fehérje és az egészséges zsír. Így önmagában fogyasztva ezek a termékek gyors éhségérzethez vezethetnek.

Hamis egészségkép kérdése: a reklámok gyakran "egészségesként" mutatják be a pelyheket, de valójában sok közülük aligha jobb, mint egy szelet sütemény. A színes, kifejezetten gyerekeknek szánt gabonapelyhek különösen megtévesztőek lehetnek.

Az sem mindegy, hogy a gabonapelyhet mivel fogyasztjuk! Itt van néhány tipp, mi az, ami jól passzol ehhez a finomsághoz! Ezeket a termékeket szintén megrendelheted nálunk.

Tej vagy növényi ital: Ez a klasszikus: tejjel vagy például mandulatejjel, zabitallal, rizsitallal fogyasztva könnyű, gyors reggeli. Ha növényi italt választasz, figyelj, hogy ne legyen tele cukorral.

Joghurt vagy kefir: Magasabb fehérjetartalmú, laktatóbb kombináció. Javasolt natúr joghurtot választani, majd gyümölccsel vagy magvakkal ízesíteni.

Gyümölcsök: Friss banán, alma, bogyós gyümölcsök – nemcsak feldobják az ízt, de növelik a rost- és vitaminbevitelt is.

Magvak, diófélék: Mandula, dió, lenmag vagy napraforgómag hozzáadásával javítható a zsír- és fehérjetartalom.

Mikor fogyasszuk? Melyik az ideális napszak?

Reggelire: A legelterjedtebb időpont. Ideális, ha kevés időd van, de figyelj a kiegyensúlyozott összetételre (rost + fehérje + kevés cukor).

Tízóraira vagy uzsonnára: Egy kisebb adag jó lehet köztes étkezésként, különösen joghurttal, egy marék gyümölccsel vagy magokkal.

Este vagy vacsorára? Estére már nem ideális választás, mivel a gyors felszívódású szénhidrátok megemelik az inzulinszintet, ami zavarhatja az alvást és elősegítheti a zsírraktározást.

A gabonapehely egy népszerű, kényelmes és sokoldalú reggeli lehetőség, de nem mindegy, milyen típust választunk. A magas cukortartalmú, finomított gabonából készült pelyhek kevésbé egészségesek, mint a teljes kiőrlésű, cukormentes vagy rostban gazdag változatok.

A kulcs a tudatos választás: olvasd el az összetevőket, kerüld a rejtett cukrokat, és egészítsd ki a pelyhet fehérjével, jó zsírokkal és friss gyümölcsökkel, hogy valóban tápanyagban gazdag, hosszan jóllakottságot biztosító reggelit kapj. Ha így teszel, a gabonapehely nemcsak finom, hanem egészséges része is lehet a napi étrendednek!

Főbb márkáink: Biopont, Kellogg’s, DrOetker, Fit, Nestlé, Cerbona