A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Átmeneti készlethiány
Multifunkciós és kedvelt ételízesítő, rendkívül népszerű és felhasználása is sokoldalú. A gyerekek egyértelműen imádják, ám a felnőttek is nehezen állnak ellen ennek a finom és ízletes szósznak. Annyi bizonyos, mindenki tart valamilyen márkát az otthonában, hiszen egy egyszerű sültkrumplihoz, vagy virslihez, kolbászhoz is nagyon finom! A GRoby online választékában számos termék megtalálható, így akár többféle ketchup-ot is kipróbálhatsz.
A ketchupról is azt gondolnánk, hogy biztosan egyszerű története van és egyenesen Amerikából jött hozzánk. Ráadásul a fermentáláshoz is köze van! Azt tudjuk, hogy már az ókori időkben is főztek zöldségmártásokat, szóval a ketchup története igazán régre nyúlik vissza. Az első ketchup pedig meglepő módon Kínában készült. A fermentálást Kínában ősidőktől alkalmazták és főként különböző halak tartósítására használták. Csak ezt követően jöttek a zöldségek, hüvelyesek, mint például a bab. Az 1600-as években az angol és holland hajósok magukkal vittek a ketchup-okból (ke-tchup vagy ke-tchiap kínaiul) és meglepődve tapasztalták, hogy ezek az ételek nem romlanak meg. Ráadásul finom az ízük is. Ennek következtében a ketchup hamar népszerű lett Angliában, ahol gombából és osztrigából készítették el a hazai ketchupokat, ugyanis ekkor még nem terjedt el annyira a paradicsom.
Ma már alapvetőnek tekintjük, hogy a ketchup paradicsomból készül. Ám ez leginkább az 1800-as évekbeli amerikaiaknak köszönhető. Az első gyári körülmények között készített ketchup-ok „atyja” dr. John Cook Bennett gyógyszerként (elsősorban emésztési problémákra gyógyírként) hirdette és adta el a terméket. Ennek persze semmilyen tudományos alapja nem volt, de jól kihasználta a paradicsom körüli felhajtást. Méghozzá sikeresen, mert nagyon népszerű lett ez a sűrűre főzött fűszeres szósz, ami ekkor más édes volt. Ekkor már nem az iparosodásnak köszönhetően érlelés helyett más tartósítási eljárásokat alkalmaztak, így a ketchup visszakerült az élelmiszeriparba, persze kicsit másként. A Heinz gigamárka megjelenésével pedig a többi már történelem. Ha már a ketchup szóba került, különféle paradicsomszószok is találhatók a GRoby online kínálatában, amelyek olaszt tésztákhoz, pizzához tökéletes alapok lehetnek. A sűrűbb szószok jók lehetne egy finom chili con carne-hoz is! A ketchup sokoldalú szósz, amit számos ételhez lehet fogyasztani – különösen akkor, ha egy kis édes-savanyú, enyhén fűszeres paradicsomos ízre vágyunk. A klasszikus párosítások a sült krumpli, hamburger, hot dog, virsli, rántott húsok, sajtok, grillkolbász.
De melegszendvicsre is tehetjük. Grillezett ételekhez is kiváló, csirkéhez, pulykához remek párosítás, fasírthoz, húsgolyókhoz tökéletes mártogatós. Egyesek tojásos ételekhez is fogyasztják, rántottához, tükörtojáshoz is jól meg y a ketchup ízvilága. Tehetjük tojásos szendvicsre, sajttal, sonkával készített omletthez.
A különféle tésztákhoz is jól megy, aki nem szereti péládul a bolognai sósabb, paradicsomosabb ízvilágát, az nyugodtan megbolondíthatja egy kis ketchuppal. A gyerekek persze imádják, csak simán tésztán, rizsen is. Ízesíthetünk vele párolt zöldségeket
Gyorsételekhez, street foodhoz remekül passzol, a szárazabb, pizzatészta szélét is tunkolhatjuk benne, gyroshoz, kebabhoz is jól megy (ám ezeket inkább joghurttal kombinálják, ketchuppal is kérhetjük vagy kipróbálhatjuk otthon is ezt a verziót). Talán manapság leginkább a street food vonal miatt kedvelt és népszerű.
A ketchup mexikói ételekhez is jól megy: quesadilla, tortilla is jól ízesíthető vele. Felvágottas kenyérhez, szendvicsekhez, paninihez is jó választás. Különösen a húskrémes szendvicsekhez illik az ízvilága. Készíthetünk belőle házi szószokat, mártásokat, tehát alapanyagként is kiváló ízesítő. Hamburgerszósz koktélmártás, BBQ szósz tökéletes hozzávalója lehet. Kifejezetten gyerekbarát vagy gyerekek által kedvelt ételekhez is jól megy, ilyen például a ketchupos tészta vagy ketchupos rizs főtt tojással, rántott zöldségek, sajtrudak, virsli mellé tökéletes finomság a kicsiknek. Persze mértékkel!
A ketchup fogyasztásának előnyei
A ketchup tökéletes likopin forrás. A paradicsomban található likopin egy antioxidáns, amely gyulladáscsökkentő hatású és segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos daganatos betegségek megelőzésében. Ezért érdemes jó minőségű ketchupot választani, amelynek nagyon magas a paradicsomtartalma. Előnye még az alacsony, kalória-és zsírtartalom. Szuper ízfokozó, azaz kevésbé ízletes ételek elfogadásában is segíthet például gyereknek. Sokféle ételhez adhatjuk, mert ízvilága harmonizál a kevésbé fűszeres ételekkel. Kellemes aromái sosem hagynak cserben, szóval mindig jó, ha otthon mindig van belőle.
A ketchup fogyasztás hátrányai
A mértékletes fogyasztás mellet szól az esetleges magas cukor/fruktóztartalom. Ami fokozhatja a vércukorszint-ingadozását. Nagy mennyiségű fogyasztása hízást, inzulinrezisztenciát okozhat.
Talán kevesen tudják, de a magas nátriumtartalom sem biztos, hogy előnyös, mert emelheti a vérnyomást és növelheti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezen kívül feldolgozott élelmiszer, ezért tartósítószereket, adalékanyagokat is tartalmazhat. Persze nem minden termék egyforma: az olcsóbb termékek általában kevesebb paradicsomot és több adalékanyagot tartalmaznak. Éppen ezért, ha szeretnék egészségesebben étkezni válasszunk bioketchupot, amely nem tartalmaz mesterséges anyagokat és cukrot.
Főbb márkáink: Globus, Univer, Heinz, Felix, Hoch’s, Mutti