A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Többféle termékből választhatsz a GRoby online majonéz kínálatában. Szinte állandó része ételeinknek és nincs is olyan konyha, ahol ne lenne legalább egy doboz majonéz. Készíthetjük házilag is, de ma már olyan jó minőségű késztermékeket kaphatunk, hogy sokszor felesleges a konyhában tölteni az időt. Sőt még vegán majonézt is kaphatunk!
A majonéz egy alapvető ételízesítő, amely olajból, tojássárgájából és savas összetevőkből, például ecetből vagy citromléből készül. Ismerd meg a házi és bolti változatok közötti különbségeket, fedezd fel kulináris felhasználását öntetekben és szószokban, és tudd meg, hogyan választhatsz egészségesebb verziókat, amelyek minimalizálják az adalékanyagokat.
A majonéznek sűrűnek és krémesnek kell lennie, fényes fehér vagy világos sárga színnel. A textúrája sima és egységes, olajleválás vagy csomósodás nélkül. Ezért fontos, hogy kerüljük a savanyú szagot árasztó vagy zsírosabb állagú terméket, mert a felsorolt tulajdonságok arra utalhatnak, hogy a majonéz romlott vagy nem megfelelően készítették el. Az igazán jó majonéz kissé pikáns, ám gazdag ízű, tehát tökéletesen kiegészíti a szendvicseket, salátákat, szószokat, mártogatósokat.
A majonéz állagára talán a legjobb szó, hogy selymes, krémes állagú. Rendkívül sokoldalú, sokféleképp felhasználható – akár önmagában, akár más szószok, saláták alapjaként.
Nézzük, hogy mihez használhatjuk a majonézt!
A hidegkonyhai készítmények alapjakét szinte elengedhetetlen a majonéz. Szendvicsekhez, hideg ételekhez kiváló. De ugyanígy melegszendvicsekhez is nagyon finom. Az ízletes club szendvics tökéletes kiegészítője, de wrapekbe, tortilla tekercsekbe is remek kiegészítő. Krémek, mártogatósok alapja: tojáskrém, tonhalkrém, húskrém ízletes alapja. Salátákhoz: franciasalátához, tojásos burgonyasalátához, kukorica salátához, zellersalátához, orosz hússalátához vagy cloeslaw-hoz szuper alap. Öntetként is használhatjuk akár magában vagy tejföllel, joghurttal, mustárral keverve.
A ketchuphoz hasonlóan rántott húsok, rántott zöldségek, sajtok kiegészítője lehet. Ugyanígy grillezett csirke, pulyka, sültkrumpli mellé is nagyon finom. A majonéz kifejezetten jól megy a tojás ételekhez. Töltött tojás, casino tojás, tojáskrém alapanyaga.
A gyorsételek ízesítője szintén a ketchuphoz hasonlóan. Hamburgerekbe, hot dogba, paninibe, bagettbe téve szaftos ételt kaphatunk. Különösen jól megy a tenger gyümölcseihez, halakhoz. Legyen szó rákról garnéláról, rántott tenger gyümölcseiről, a majonéz mindig jó választás. Sőt ketchuppal is keverhetjük, amiből egy igen ízletes szószt kaphatunk! Gyerekeknek halrudacskákhoz finom mártogatós, de lazachoz, egyéb sült halakhoz is ízletes kiegészítő. Tehetünk hozzá citromot, lime-ot borsot is, ha még tovább szeretnénk ízesíteni.
Sokféle szósz alapja is lehet a majonéz. Ilyen például a tartármártás, az aioli (fokhagymás majonéz), vagy a már említett cocktail szósz (ketchup, majonéz, Worcestershire szósz) és a közkedvelt Cézár öntet. Sütéshez, főzéshez is használható, pácoláshoz is tökéletes, a grillezett csirke bőrét például ropogósabbá teheti. A majonéz fogyasztásának előnyei Természetesen a majonéz esetében is fontos a mérték. Ha helyesen használjuk ízletesebbé teheti ételeinket és beleilleszthető egy diétás étrendbe is, ha a megfelelő terméket választjuk. Elmondható, hogy gazdag egészséges zsírokban (főleg, ha olíva vagy repceolajjal készül), megfelelő energiát biztosít szervezetünknek és támogatja a sejtfunkciókat.
Szervezetünk számára fontos, esszenciális vitaminokat tartalmaz, mint például E-vitamint és K-vitamint. A benne található Omega-3 zsírsavaknak (ha bizonyos olajokból készül) köszönhetően támogathatja a szív egészségét és csökkentheti a különféle gyulladásokat. Nem utolsó sorban pedig fokozza az ételek ízét, javíthatja állagukat, így az étkezések még élvezetesebbé válnak.
A majonéz fogyasztásának egészségügyi kockázatai
Természetesen a majonéz fogyasztásának lehetséges kockázatai is vannak. Ilyen lehet például a magas zsírtartalom, különösen a telített zsírok veszélyesek, amelyek gyakori fogyasztás esetén megemelhetik a koleszterinszintet és növelhetik a szívbetegségek kockázatát.
Az összetételéből fakadóan magas kalóriatartalom is jellemezheti, amely hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. Ha nagy mennyiségben fogyasztják, különösen kalóriadús ételek, például szendvicsek, sült krumpli vagy zsírosabb húsok mellett. Előfordul, hogy magas a nátriumtartalom sok kereskedelmi majonéztermékben, ez pedig szintén hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz és a szív- és érrendszeri kockázatok növekedéséhez.
Meddig tartható el a majonéz?
A kereskedelmi forgalomban kapható majonéz 3-4 hónapig eltartható bontatlan állapotban, ha hűvös, sötét helyen tárolják. Felbontás után, hűtőben kell tartani, és 1-2 hónapon belül fel kell használni. A ház majonéz pár napig áll csak el, erre fokozottan oda kell figyelni!
Viszont fel is használhatjuk! A megmaradt majonéz számos sós ételben felhasználható. Felhasználhatjuk alapként salátaöntetekhez vagy mártogatós szószokhoz, fűszerekkel, fokhagymával vagy gyógynövényekkel keverve. Kenhetjük szendvicsekre és wrapekbe a krémes, ízletes állagért. A majonéz kiválóan alkalmas grillezett húsok vagy zöldségek bevonására is, mivel segít megőrizni az ételek nedvességét és az ízét. Hidegkonyhai készítményekhez, salátákhoz is kiváló. Alapja lehet burgonyasalátának vagy káposztasalátának, valamint krémessége jól illik a ropogós, sült zöldségekhez is. A majonéz keverhető ketchup-pal egy gyors ezer sziget öntethez, vagy használható pácnak csirkéhez vagy halhoz.
Főbb márkáink: Globus, Schedro, Heinz, Kochs, Kalocsai, VeganChef