A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Szűrések

Tölcséres, dobozos, pálcikás jégkrémek, jégkrémtorták várnak a GRoby online választékában! Főként nyáron esik jól ez a hűsítő finomság, de gyakorlatilag minden évszakban kellemes desszert lehet. Ízvilágban is nagyon széles a választék!

Jégkrém, fagylalt, sorbet: de mi a különbség közöttük? Jöjjön egy kis fagyitörténelem!

A hétköznapokban gyakran megesik, hogy a jégkrémet is fagyinak hívjuk, holott ez valójában nem pontos. Még abban az esetben sem, ha tulajdonképpen a fagylalt történetével kezdődik minden fagyos finomság, többek között a jégkrém története is. A fagylaltnak ugyanis többezer éves története van, jóval régebbi találmány, mint a papír, és már kvázi az ősidőkben is létezett. A történet kezdete egészen Kínáig nyúlik vissza, méghozzá, nagyjából 5000 évvel ezelőtt kezdődik. Ekkor is már ugyanazokból az összetevőkből készítették, mint a ma ismert verzióját, azaz tejből, vízből, jégből és különféle ízesítőkből. Az ókori Egyiptomban pedig forradalmasították, ugyanis megoldották a hűtés problémáját! A fagylaltot lyukas tetejű cserépedényekben tárolták, az edények tetejét legyezték, hogy nehogy felmelegedjenek. Az ötlet először a perzsáknak tetszett meg, akik átvitték a találmányt a Földközi-tengeren, míg végül a fagylalt eljutott az ókori Rómába is. Állítólag Nagy Sándor a nagyobb hadi ütközetek előtt mindig jégkását kortyolgatott katonáival, igaz, ők alkoholt, azaz bort is kevertek a hűsítő nedűbe. A nem túl pozitív emlékű Néró császár pedig rózsavízzel és mézzel fogyasztotta. azt mondják, hogy Marco Polo is rajongott a fagyiért és ő is előszeretettel népszerűsítette.

Mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között?

A fagylalt állagát tekintve is krémesebb, lágyabb, mint a jégkrém, vagy a sorbet. De a fagylalt és jégkrém közti legfontosabb különbség, hogy a fagylalt eredetileg vendéglátó-ipari termék, azaz a fogyasztás helyszínén készül. Fagyinak csakis cukrászati technológiával, speciális eljárással, speciális fagyasztással előállított terméket lehet nevezni.

A fagyi lehet klasszikus, kézműves, amelyet hagyományosan cukrászmester készít, de lehet porfagylalt (ipari körülmények között, nagy mennyiségben előállított porkeveréket vízzel hígítják, majd ezt követően fagyasztják) is. Kétféle eljárással készülhet: úgynevezett hideg eljárással vagy pasztőrözéssel. A fagyira vonatkozó szigorú szabályok értelmében a fagylalt hőmérséklete a fogyasztó részére történő átadásig nem emelkedhet -8°C fölé. Így az ipari mennyiségben előállított fagylaltot hűtőkamionokban, hűtőkocsikban szállítják. Egyértelmű, hogy a legjobb minőségű és legízletesebb a kézműves fagyi, de ma már az ipari gyártóknál is találunk minőségi összetevőkből készült fagylaltot. A jégkrém a fagyihoz képest szilárdabb vagy pépes szerkezetű készítmény. A jégkrémet fagyasztott állapotban (azaz legalább -18°C-on) kell tárolni, szállítani, és árusítani is. Hasonlóan, mint a fagyi esetében, a jégkrémhez különféle ízesítő anyagokat (pl. kókuszreszelék, dió, mogyoró) is adhatnak, illetve egyéb, élelmiszer ipari szempontokból megfelelő, engedélyezett adalékanyagokat, valamint gyümölcsöt, zöldséget is. A megfelelő hűtés, fagyasztás mind a fagylalt, mind pedig a jégkrém esetében rendkívül fontos!

Fagylalt vagy jégkrém választásakor mindenképpen figyeljünk a következőkre: a jó minőségű fagylaltban nem találhatók jégdarabok, ugyanis ez arra utalhat, hogy már megolvadt fagylaltot fagyasztottak vissza. A jégkrém esetében szintén fontos az állag (jégkristályosodás, deformálódás), mert ez alapján megállapítható, hogy újrafagyasztották-e a terméket.

A sorbet vagy sörbet egy perzsa szóból származik (sherbet). Nemcsak a sorbet neve, hanem az eredete is a perzsákhoz köthető, ugyanis egy hagyományos perzsa édességre vezethető vissza. Biztosan kevesen hallottak a faloodeh nevű, tradicionális perzsa édességről. Ez a rizstészta-sörbetként definiálható hűs finomság úgy készül, hogy félig megfagyasztott cukorszirupba rizstésztát kevernek, majd ezt valamilyen gyümölcs, általában lime vagy meggy levével nyakon öntve tálalják és fogyasztják. Egyes feljegyzések szerint ezt az ételt, valamint hozzá hasonló elődeit, már az ókortól készítik Perzsiában, ahol a forró napokon fogyasztották előszeretettel. Ezt a friss gyümölcsből készített jeges különlegességet nagy valószínűséggel a törökök hozták be Magyarországra. A sorbet alapvető jellemzője, hogy nem tejjel, vagy tojássárgájával készítik, hanem vízzel. Ebből következően kalóriatartalma is kevés és nincs benne zsír. Ezt a finomságot még tejallergiások is fogyaszthatják. Lehet, hogy sokak számára meglepő, de a sorbet-t nemcsak étkezések után, hanem étkezések közben is lehet fogyasztani, ugyanis segíti az emésztést. Ráadásul elkészítése is nagyon egyszerű, hiszen csak gyümölcs és jég kell hozzá. Sorbet-hez érdemes idénygyümölcsöket használni, de ha éppen nincs kéznél a fagyasztott gyümölcs is jó lehet.

Ugye nem kell hosszan ecsetelni a fagyievés előnyeit? Frissítő, kellemes édesség, sőt, ha magas a gyümölcstartalma és alacsony a kalóriatartalma, akkor még egészséges is. Eldönthetjük, hogy a tejjel készített verziót, vagy a gyümölcsösebb sorbet-et választjuk.

Mik a fagyievés, a jeges finomságok fogyasztásának esetleges hátrányai? A túlzásba vitt jeges édesség fogyasztása, azért nem tesz túl jót gyomrunknak, ezért jó, ha mértékkel esszük. Aki tejallergiás válasszon inkább sorbet jellegű változatot, amely csak simán vízzel készül.

A Groby online választékában minden típusú jeges édesség megtalálható, különlegesebb alkalmakra még krémes fagylalttortát is választhatsz! Ízben és elkészítési módban is rengeteg variáció áll rendelkezésre! Márkáink: Carte D’Or, Mövenpick, Gelatiamo, Cornetto, Magnum, Vienetta, Algida, Häagen-dazs

Ebben a kategóriában a jégkrémeket találod, amik a következő ízekben kaphatóak: vanília-pisztácia, brownie, eper-habcsók, sacher torta, sztracsatella, mangó&málna, eper, tripla csoki, vanília, somlói galuska, kókuszgolyó, chocolate cherry, dió, joghurt-erdei gyümölcs, karamell, citromtorta, tiramisu, madártej, fekete-erdő torta, mogyoró-csokoládé, csokoládé, sorbet citrom, eper, Rákóczi túrós, fehércsoki-maracuja, csokoládés-kekszes, sós karamell, belga csokoládé, mascarpone, fehércsokoládé-keksz, málnás isler, áfonyás sajttorta.