A kosarad jelenleg üres.

Adj hozzá termékeket!

ÖSSZESEN
0 Ft

A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ

  • Népszerűség szerint
  • Ár szerint növekvő
  • Ár szerint csökkenő
  • Egységár szerint növekvő
  • Egységár szerint csökkenő
  • Termék neve A-Z
  • Termék neve Z-A

Szűrések

Kávék széles választéka vár a GRoby online kínálatában! Bőséges termékpaletta, amely minden kávéimádónak tartogat meglepetést.

Arabica, robusta? Francia, bécsi, vagy olasz pörkölésű? Őrölt, vagy szemes esetleg kapszulás? A kávé mindennapjaink része, de keveset tudunk arról, hogyan fogyasszuk, készítsük el. Kávét szinte mindenki iszik, a különböző kávé típusokról is sokat hallunk. De vajon tudjuk, hogy milyen kávéfajták, elkészítési módok léteznek?

Tudtad, hogy több, mint 120 kávécserje fajta létezik és a coffea nemzetségen belül? Ebből négy fő kávébab fajtával találkozhatunk. A legelterjedtebb és a legjelentősebb az arabica és a robusta kávébab, amelyek a világ kávétermelésének több mint 90%-át teszik ki és ezekből értékesítik a legtöbbet. Kevésbé ismert babfajták a liberica és az excelsa. Az arabica kevesebb koffeint tartalmaz, mint a robusta és gazdagabb ízvilágú, aromásabb, ezért sokan kedvelik. A robusta, ahogy a neve is mutatja, robusztusabb, erősebb, ellenállóbb, mint az arabica növények. Az különféle típusú kávébabokból különféle kávéfajták készíthetők, ez függ erősségüktől, aromáikról és a pörköléstől is.

Lássuk melyek a legismertebb kávéfajták!

Az eszpresszó, vagy olaszos elnevezésben espresso talán az egyik legismertebb a kávéfajták közül. Általános tévhit, hogy minden erősebbre főzött kávét presszókávénak nevezünk. A közhiedelemmel ellentétben nem számít presszókávénak a kotyogós kávéfőzővel főzött úgynevezett mokka. A presszókávé ugyanis különleges eljárással készül, nagyon magas nyomáson. Így az elkészítéséhez speciális kávéfőzőre van szükség.

A kapucsínó (vagy olaszosan írva cappuccino) pedig presszókávé, meleg tejjel és tejhabbal dúsítva. Tehát nem hosszúkávé, hanem presszókávé az alapja és ideális esetben semmi más nem kerül bele a tejen, illetve tejhabon kívül. Az olaszok általában délelőtt fogyasztják, náluk ugyanis főbenjáró bűnnek számít, ha valaki nem espressot fogyaszt délután. Az elkészítés miatt a kapucsínó otthoni elkészítéséhez nem csak persszókávé-főző gépre, hanem tejhabosítóra is szükségünk lehet.

A ristretto az espresso-hoz hasonlóan egy intenzív, erős, fekete kávé shot. Az első, legszembetűnőbb különbség az elkészült ital mennyiségében látható, hiszen a kávéscsészébe még kevesebb folyadék kerül. Az espressonál megszokott 30-35 ml helyett a ristretto mindössze 20-25 ml. Ideális esetben lágyabb, gyümölcsösebb és édesebb ízű, mint az espresso.

A hosszú kávé elnevezést a magyar nyelvben többféle főzetre is használjuk. A lungo olaszul szó szerint azt jelenti, hogy hosszú, tehát ez speciálisan az olaszok hosszú kávéja. Két dolgot fontos róla tudni. Az egyik, hogy szintén eszpresszó géppel készül, nagy nyomáson, csak itt sokkal több vizet engednek át az őrleményen. A másik, hogy nem feltétlenül annyira „hosszú” (mint egy americano, vagy a filteres amerikai kávé), egy lungo ugyanis általában legfeljebb 1,5 dl, de gyakran még ennél is kevesebb.

A neve alapján nem gondolnánk, de az americano egy olasz kávéfajta, amely valahol félúton van az olasz eszpresszó, és a filteres, hosszú amerikai kávé között. Az americano elkészítése során először egy normál presszókávét főzünk, majd ezt felengedjük kb. 100-150 ml forró vízzel. Tehát nem összetévesztendő a lungoval, ahol a teljes vízmennyiséget a kávéőrleményen keresztül engedjük át. Az ízvilága is teljesen más, mint a lungo kávénak, hiszen itt csak az eszpresszó ízei jelennek meg, kicsit hígítva. Érdemes megkóstolni, – noha elsőre kicsit furcsán hangzik a forró vízzel felengedett kávé – rendkívül ízletes ugyanakkor lágyabb, mint a presszókávé. Filteres kávé (amerikai kávé): Amerikában ez a legelterjedtebb kávéfajta és persze az utóbbi években nálunk is egyre népszerűbb. Elkészítése és ebből következően ízvilága, aromái is alapvetően különböznek az eddigiekben felsorolt kávéfajtáktól. Nincs hozzá szükség bonyolult, nagynyomású kávégépre, elég egy filteres gép is az elkészítéséhez. Lényege, hogy a forró víz normál nyomáson, lassan csöpög keresztül a kávéőrleményen, tulajdonképpen a gravitáció hatására történik mindez. Így a komótosan áthaladó víz lassan oldja ki a kávéban lévő olajokat és savakat, majd az alul elhelyezett edényben vagy pohárban gyűlik össze az elkészült kávé. A kávéőrleményt egy szűrő – filter – tartja, innen származik a filteres kávé elnevezés. A filteres kávénak is létezik különleges változata. A forró vizet egész egyszerűen kézzel öntik a filterbe tett kávéra, és ily módon készítik el az italt.

Mokka, avagy a kotyogós kávé: Az olasz és nemzetközileg ismert neve moka (nekünk mokka). Azért mi is a mai napig ismerjük a mokkás pohár, mokkáskanál kifejezéseket, bár már egyre ritkábban használjuk a mindennapokban. A kotyogós kávéfőzőt tűzhelyen melegítjük, és így a benne lévő víz először gőzzé válik, majd magas nyomáson áthalad a kávéőrleményen. Ne feledjük, hogy ez sem presszókávé! A nyomás ugyanis a kotyogós kávéfőző esetében kisebb, mint a presszókávénál, a víz hőmérséklete pedig jóval magasabb, tehát a két főzet semmiképpen sem ugyanaz.

Dugattyús kávéfőző, avagy French press: a francia vagy dugattyús kávéfőző, illetve itthon is elterjedt angol nevén French press szintén népszerű hosszú kávék készítésére. Ez talán a legegyszerűbb kávékészítési mód, ráadásul nagyon finom kávé készülhet ebben a készülékben.

Caffè latte avagy tejeskávé: Az olaszok eredeti elnevezése caffè latte, ami szó szerint, tejeskávét, kávét tejjel jelent. A caffè latte egy nagyon jól meghatározott olasz kávéital, nagyon hasonló a kapucsínóhoz. Egy eszpresszóra nagyobb mennyiségű, gőzölt tejet öntünk, a tetejét pedig némi tejhabbal egészítjük ki.

A manapság oly divatos flat white: Talán a legjobban úgy tudnánk leírni, mint egy kis tejeskávét, ahol a tej egy részét egy extra „espresso shot” váltja fel. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy kb. 35-45 ml espresso (egy dupla shot) és 120 ml enyhén habos tej a tetején.

A GRoby online kávé kategóriánkban találhatsz őrölt kávét, szemes kávét, instant kávét, kávékapszulákat, kávépótlókat és kávéfiltereket.

Ebben a kategóriában a kávé szerelmesei megtalálhatják a szívükhöz közel állót!

A márkák tekintetében a Tchibo, Jacobs, Douwe Egberts, Lavazza, Segafredo, Eduscho, Costa Coffee, Dallmayr közül tudsz választani.