
A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Président Rondelé sajtkrém 100 g fokhagymás-zöldfűszeres
Président Camembert sajt 90 g natúr
Président Brie sajt 125 g natúr
Lazur kék márványsajt 100 g
Fitaki Original lágy sajt 500 g
Käserei Fitaki lágy sajt 200 g
Milsy cérnasajt füstölt 100 gÁtmeneti készlethiány
Hajdú krémfehér sajt 185 gIgazi sajtimádóknak különleges sajtokkal készülünk! Prémium minőségű, ízletes sajtválasztékunkból kedvedre válogathatsz. Különféle ízek, aromák várnak, felfedezheted az exkluzív sajtok világát. Ezeket a sajtokat is sokféle gyümölccsel, egyéb kiegészítővel párosíthatod, de mindenképpen impozáns részei lehetnek egy gusztusos sajttálnak. Nézz körül választékunkban!
Hazánkban az ismertebb sajtokon kívül sajnos még mindig keveset tudunk a francia és egyéb különlegesnek számító sajtokról. Talán sokan tartanak is kicsit ezektől a finomságoktól, mert némiképp furcsa illatuk nem túl bizalomgerjesztő. Pedig ezt a sajátos ízvilágot, a kellemes, néhol durvább aromákat mindenképpen érdemes kipróbálni!
Azért a viszonylag népszerűbb sajtokat mi is ismerjük és előszeretettel fogyasztjuk. Ilyen a brie és a camambert – ezeket a sajtokat hazánkban is készítik. Azért a francia sajtok ennél jóval sokszínűbbek és változatos, méghozzá régiók szerint is igen változatos a sajtkínálat. A franciák gasztronómiai kultúrájának szerves része a sajtkészítés, valamint ezen finomságok fogyasztása. Mindezt persze nagyon sokszínűen és szintén változatosan teszik, hiszen gyakorlatilag megunhatatlan a variációk száma és a lehetőségek tárháza, ha ezekről a tejtermékekről van szó.
Annak ellenére, hogy az emberek nagy része a fővárossal azonosítja Franciaországot, a különböző régióknak óriási szerepük van, nemcsak a kultúrát tekintve, hanem gasztronómiai szempontokból is. Aki járt már Franciaországban az pontosan tudja, hogy sajtüzletek sokasága várja a látogatókat és turistákat.
A camembert és többnyire a legkedveltebb penészes sajtok is Normandiából származnak, ahol már 10. századtól foglalkoznak sajtkészítéssel. Eredetileg egy kicsi normandiai faluban Camembert-ben készült el először ez a méltán híres és kultikus tejtermék. A történetek szerint először a 18. században állították elő. A sajtot ma is a hagyományos recept és eljárás szerint gyártják, ezzel biztosítják, hogy íze és állaga mindig ugyanolyan jó minőségű legyen. Általában friss kenyérrel, baguette-el, zöldségekkel vagy gyümölcsökkel fogyasztják.
A Rhône-Alpes svájci-olasz határon található vidéke a Beaufort különféle verzióinak ad otthont (pl.: ementáli). Az Ile-de-France régiójából származik a már ismertebb brie, amely egy úgynevezett krétafehér sajt, kemény külsővel és krémesebb, lágy belsővel. Szóval textúrája és külseje egyaránt jellegzetes. A karakterisztikája elsősorban a baktériumok mennyiségétől és az érlelési időtől függ. Íze, illata enyhén mogyorós, vajas és krémes jellegű. Az érlelt típusok illata erőteljes és sokféle aromát tartalmaz, amely emlékeztethet diófélékre és gombákra.
Mivel a brie íze nem olyan intenzív, ideális lehet azoknak, akik épp csak elkezdtek ismerkedni a különleges sajtokkal. A brie mondhatni öregebb ismert társánál a camembert-nél. Már a 8. században Brie területén készültek ezek a finomságok, azonban ekkor még nem nevezték brie-nek. Az írásos emlékek szerint Meaux kolostorában, a 12. század környékén készített először ezt a sajtot. A brie-t nemcsak előételként, hanem főételként is előszeretettel fogyasztják. Kedvelt alapanyaga szendvicseknek, quiche-nek, salátáknak, remek íze miatt tökéletes különféle gyümölcsökkel, dzsemmel, lekvárral is. Datolya vagy fügelekvárral kifejezetten ízletes kiegészítője lehet egy-egy jó vacsorának, ebédnek.
Márványsajt vagy kéksajt is igen népszerű, bár jóval erőteljesebb ízzel és aromával rendelkezik, mint a többi sajtkülönlegesség. A textúrájában márványos jelleget öltő kékes sajtkülönlegesség számos felhasználási módja ismert. Rendkívül karakteres (bár mint minden sajt esetében a márványsajtnál is lehetnek különféle érlelési fokozatok), erős ízű sajtkülönlegesség, amely kékpenésszel készül. Ezek a sajtok különleges helyet foglalnak el a sajtvilágban, mert a bennük található penészfoltok adják jellegzetes ízüket. Számos típusuk létezik a lágyabb ízvilágtól egészen a jóval karakteresebb aromákig, amelyek már a tapasztaltabb kóstolóknak és valódi megszállottaknak való. Az ismertebbek a roquefort, gorgonzola, és a brit stilton. Magunkban is ízletesek, de különféle szószokhoz is remek alapanyagnak számítanak. Olaszországban a gorgonzola kedvelt feltét a klasszikus négysajtos pizzához. A kéksajtokat általában édes borokhoz jó párosítani, de lekvárokhoz (főleg füge, de lehet birsalma is), aszalt gyümölcsökhöz is nagyon jól megy.
A kecskesajt is egy kedvelt különlegesség, ráadásul a tehéntejből készített sajthoz képest egy egészségesebb alternatíva. A kecske tejének összetétele eltér a hagyományos és ismertebb tehéntejtől. A kecskesajtnak magasabb a fehérjetartalma, kalciumban és ásványi anyagban is gazdagabb. Az emésztés szempontjából is jobb alternatíva azoknak, akik a hagyományos sajtokkal nincsenek jóban. A gyomor könnyebben dolgozza fel a fehérjék molekuláris szerkezete miatt.
Különleges sajtok fogyasztásának előnye, hogy számtalan ízt, aromát kipróbálhatunk, színesíthetjük kulináris élményeinket és igazi gasztrokalandban lehet részünk, ha ezekkel a prémium sajtokkal kísérletezünk. A minőségi tejből és alapanyagokból készült sajtkülönlegességeknek számos jótékony hatása is ismert. Akik viszont laktózérzékenyek, vagy diétás étrendet folytatnak mindenképpen figyeljenek az összetevőkre. Nagy mennyiségű sajt fogyasztása kockázatos lehet, mivel a benne található nátrium és telített zsírsavak megnövelhetik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, sőt a szív- és érrendszeri megbetegedésekét is.
Márkák: Tihany, Président, Apetina, Babybel
A Tihany Camembert sajt történetének kezdete Veszprémhez köthető, 1979-ben itt kezdtek először camembert sajtot gyártani. 1981-ben megszületett a Tihany Camembert, amely a natúr változat mellett különféle ízesített változatokban is elérhetővé vált. Az 1986-os design váltás során megjelent fő motívumként a dobozon a Tihanyi Apátság épülete. „Íze mindenhová elkísér”