A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Igazi sajtimádóknak különleges sajtokkal készülünk! Prémium minőségű, ízletes sajtválasztékunkból kedvedre válogathatsz. Különféle ízek, aromák várnak, felfedezheted az exkluzív sajtok világát. Ezeket a sajtokat is sokféle gyümölccsel, egyéb kiegészítővel párosíthatod, de mindenképpen impozáns részei lehetnek egy gusztusos sajttálnak. Nézz körül választékunkban!
Hazánkban az ismertebb sajtokon kívül sajnos még mindig keveset tudunk a francia és egyéb különlegesnek számító sajtokról. Talán sokan tartanak is kicsit ezektől a finomságoktól, mert némiképp furcsa illatuk nem túl bizalomgerjesztő. Pedig ezt a sajátos ízvilágot, a kellemes, néhol durvább aromákat mindenképpen érdemes kipróbálni!
Azért a viszonylag népszerűbb sajtokat mi is ismerjük és előszeretettel fogyasztjuk. Ilyen a brie és a camambert – ezeket a sajtokat hazánkban is készítik. Azért a francia sajtok ennél jóval sokszínűbbek és változatos, méghozzá régiók szerint is igen változatos a sajtkínálat. A franciák gasztronómiai kultúrájának szerves része a sajtkészítés, valamint ezen finomságok fogyasztása. Mindezt persze nagyon sokszínűen és szintén változatosan teszik, hiszen gyakorlatilag megunhatatlan a variációk száma és a lehetőségek tárháza, ha ezekről a tejtermékekről van szó.
Annak ellenére, hogy az emberek nagy része a fővárossal azonosítja Franciaországot, a különböző régióknak óriási szerepük van, nemcsak a kultúrát tekintve, hanem gasztronómiai szempontokból is. Aki járt már Franciaországban az pontosan tudja, hogy sajtüzletek sokasága várja a látogatókat és turistákat.
A camembert és többnyire a legkedveltebb penészes sajtok is Normandiából származnak, ahol már 10. századtól foglalkoznak sajtkészítéssel. Eredetileg egy kicsi normandiai faluban Camembert-ben készült el először ez a méltán híres és kultikus tejtermék. A történetek szerint először a 18. században állították elő. A sajtot ma is a hagyományos recept és eljárás szerint gyártják, ezzel biztosítják, hogy íze és állaga mindig ugyanolyan jó minőségű legyen. Általában friss kenyérrel, baguette-el, zöldségekkel vagy gyümölcsökkel fogyasztják.
A Rhône-Alpes svájci-olasz határon található vidéke a Beaufort különféle verzióinak ad otthont (pl.: ementáli). Az Ile-de-France régiójából származik a már ismertebb brie, amely egy úgynevezett krétafehér sajt, kemény külsővel és krémesebb, lágy belsővel. Szóval textúrája és külseje egyaránt jellegzetes. A karakterisztikája elsősorban a baktériumok mennyiségétől és az érlelési időtől függ. Íze, illata enyhén mogyorós, vajas és krémes jellegű. Az érlelt típusok illata erőteljes és sokféle aromát tartalmaz, amely emlékeztethet diófélékre és gombákra.
Mivel a brie íze nem olyan intenzív, ideális lehet azoknak, akik épp csak elkezdtek ismerkedni a különleges sajtokkal. A brie mondhatni öregebb ismert társánál a camembert-nél. Már a 8. században Brie területén készültek ezek a finomságok, azonban ekkor még nem nevezték brie-nek. Az írásos emlékek szerint Meaux kolostorában, a 12. század környékén készített először ezt a sajtot. A brie-t nemcsak előételként, hanem főételként is előszeretettel fogyasztják. Kedvelt alapanyaga szendvicseknek, quiche-nek, salátáknak, remek íze miatt tökéletes különféle gyümölcsökkel, dzsemmel, lekvárral is. Datolya vagy fügelekvárral kifejezetten ízletes kiegészítője lehet egy-egy jó vacsorának, ebédnek.
Márványsajt vagy kéksajt is igen népszerű, bár jóval erőteljesebb ízzel és aromával rendelkezik, mint a többi sajtkülönlegesség. A textúrájában márványos jelleget öltő kékes sajtkülönlegesség számos felhasználási módja ismert. Rendkívül karakteres (bár mint minden sajt esetében a márványsajtnál is lehetnek különféle érlelési fokozatok), erős ízű sajtkülönlegesség, amely kékpenésszel készül. Ezek a sajtok különleges helyet foglalnak el a sajtvilágban, mert a bennük található penészfoltok adják jellegzetes ízüket. Számos típusuk létezik a lágyabb ízvilágtól egészen a jóval karakteresebb aromákig, amelyek már a tapasztaltabb kóstolóknak és valódi megszállottaknak való. Az ismertebbek a roquefort, gorgonzola, és a brit stilton. Magunkban is ízletesek, de különféle szószokhoz is remek alapanyagnak számítanak. Olaszországban a gorgonzola kedvelt feltét a klasszikus négysajtos pizzához. A kéksajtokat általában édes borokhoz jó párosítani, de lekvárokhoz (főleg füge, de lehet birsalma is), aszalt gyümölcsökhöz is nagyon jól megy.
A kecskesajt is egy kedvelt különlegesség, ráadásul a tehéntejből készített sajthoz képest egy egészségesebb alternatíva. A kecske tejének összetétele eltér a hagyományos és ismertebb tehéntejtől. A kecskesajtnak magasabb a fehérjetartalma, kalciumban és ásványi anyagban is gazdagabb. Az emésztés szempontjából is jobb alternatíva azoknak, akik a hagyományos sajtokkal nincsenek jóban. A gyomor könnyebben dolgozza fel a fehérjék molekuláris szerkezete miatt.
Különleges sajtok fogyasztásának előnye, hogy számtalan ízt, aromát kipróbálhatunk, színesíthetjük kulináris élményeinket és igazi gasztrokalandban lehet részünk, ha ezekkel a prémium sajtokkal kísérletezünk. A minőségi tejből és alapanyagokból készült sajtkülönlegességeknek számos jótékony hatása is ismert. Akik viszont laktózérzékenyek, vagy diétás étrendet folytatnak mindenképpen figyeljenek az összetevőkre. Nagy mennyiségű sajt fogyasztása kockázatos lehet, mivel a benne található nátrium és telített zsírsavak megnövelhetik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, sőt a szív- és érrendszeri megbetegedésekét is.
Márkák: Tihany, Président, Apetina, Babybel
A Tihany Camembert sajt történetének kezdete Veszprémhez köthető, 1979-ben itt kezdtek először camembert sajtot gyártani. 1981-ben megszületett a Tihany Camembert, amely a natúr változat mellett különféle ízesített változatokban is elérhetővé vált. Az 1986-os design váltás során megjelent fő motívumként a dobozon a Tihanyi Apátság épülete. „Íze mindenhová elkísér”