A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Aszalt gyümölcsök, szárított termékek, különféle magvak a GRoby online kínálatában! Ha szereted az aszalványokat, a szárított gyümölcsöket, akkor nézz körül online termékeink között. Házibuliba, nassolnivalónak, de salátákba is remek lehet különféle magvakat, vagy aszalt gyümölcsöket tenni. Az aszalás egy ősi módszer a gyümölcsök tartósítására. Tény, hogy nyáron többféle friss gyümölcs közül választhatunk, télen viszont népszerű az aszalványok fogyasztása.
Mit jelent tulajdonképpen az aszalás és milyen típusai vanna? Az aszalás valóban az egyik legősibb tartósításra szolgáló technika, amely a vízelvonás elvén működik. Az aszalás során a gyümölcs nedvességtartalma drasztikusan megváltozik: 80 százalékról lecsökken egészen 20 százalék alá. Azon kívül, hogy az aszalás tartósít, azt is fontos kiemelni, hogy az aszalvány megtartja a gyümölcsben található összes hasznos vitamint, enzimet és ízt, méghozzá jóval koncentráltabban, mint a friss változatban. A különböző gyümölcsök más-más aszalási időt igényelnek, még akkor is, ha otthon van egy jó aszalógépünk, ki kell tapasztalni, hogy mennyi időbe telik az aszalás.
A napon történő aszalás
Az aszalást eredetileg a legkézenfekvőbb módon, a természet erejét használva, azaz a tűző napon, a magas hőmérsékleten végezték. Ma már tudjuk, hogy a magas hőmérséklet rontja a gyümölcsök és a zöldségek vitamintartalmát. A túlhevített aszalványokban ugyanis nem maradnak meg ezek a tápláló összetevők.
Újabb és modernebb módszerek
A napon szárítást később a tűzön szárításra cserélték le. Ennek egyik változata a tűzhelyben történő aszalás, ami persze hosszadalmas és energiaigényes, mert a tűzhely ajtaját nyitva kell hagyni, hogy szellőzzön a termény, azaz távozzon a felesleges pára. Ez egyébként akár 10-18 órát vesz igénybe és ez bizonyos gyümölcsök esetében még több idő is lehet.
Aszalás tekintetében a napsütéses országok előnyt élveznek. A mediterrán vidékeken a napra kihelyezett tálcákra terítve szárították és szárítják még a mai napig is a gyümölcsöket. Ahol hűvösebb, zordabb az időjárás ott a kályha vagy a tűz melege adta a lehetőséget a szilva, barack és alma aszalására. Az emberi találékonyságnak és kreativitásnak persze nehéz határt szabni, ezért az egyszerűbb módszereken kívül később egyre bonyolultabb szerkezeteket hoztak létre, hogy tökéletesítsék az aszalás módszerét. Ma már léteznek erre specializálódott gépek és különféle modern technikákkal történik a szárítás. A régi időkben különösen a meleg évszakokban vagy éghajlaton, fontos szerepe volt az aszalásnak, mert a szárítással tartósítva sokkal hosszabb időre tárolhatták a gyümölcsöket. Anno még nem tudhatták, hogy hogy az aszalt gyümölcsök is egészségesek, csupán a kellemes íz miatt „tartósították” őket hosszabb időre. Ma már azt is tudjuk, hogy az aszalt gyümölcsök nagy előnye, hogy jellegzetes aromájuk, intenzív ízük megmarad az aszalás során és ezzel együtt a legtöbb tápanyag is, ami a nyers változatban jelen van. Persze ehhez az is elengedhetetlen, hogy megfelelő hőmérsékleten történjen a szárítás.
Nézzünk néhány aszalt gyümölcsöt és a bennük található vitaminokat!
Az aszalt őszibarack nem olyan gyakori az üzletekben és nem is annyira ismert, mint a sárgabarack, viszont ugyanannyira tápláló. Tartalmaz A vitamint és mellette káliumot és niacint is. Az aszalt alma és különféle chips szerű változati egészséges nasinak számítanak. Noha nem annyira tápláló, mint más aszalt gyümölcs, de aki diétázik annak kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Mivel kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más szárított gyümölcs. A sok ismert aszalt gyümölcsön kívül létezik aszalt licsi is. A licsi többnyire frissen, vagy konzervben ismert, de van belőle aszalt változat is. Kiváló C vitamin, B2 vitamin, valamint fehérje forrás. Az aszalt körte szintén kevésbé ismert pedig C vitamin, vas, K vitamin és réz tartalmának köszönhetően nagyon egészséges.
Az aszalt füge, talán a legelső gyümölcs, ami eszünkbe jut, ha aszalványokról van szó. Jót tesz az emésztésnek ezen kívül kiváló ásványi anyag forrás. Az aszalt vörös áfonya nemcsak magában finom, hanem salátákra is tökéletes kiegészítő lehet. Sokféle vitamin található benne és ásványianyag tartalma is figyelemreméltó.
A mazsola a füge mellet szintén talán az egyik legismertebb aszalvány. Sokféle ételbe tehetjük, hagyományosan édességeinkbe szoktuk beleszórni a mazsolát. De reggeli zabkásánkba is tehetünk belőle, mivel ideális fehérje, kálium és mangán forrás.
Aki édesszájú, de szeretne egészségesebb életmódot folytatni, annak az aszalt gyümölcs nagyon jó édesség pótló, és persze emellett számos pozitív tulajdonsága is van. A szárított gyümölcs kiváló vitaminforrás lehet és rendszeres fogyasztásával megfelelő mennyiségű és minőségű ásványi anyaghoz (pl. kálium, réz, kalcium, vas) juthatunk. Az aszalás során antioxidáns hatásának jelentős mennyiségét is megőrzi, magas rosttartalmának köszönhetően reggelihez is tökéletes.
Azok, akik nem, szeretik a hozzáadott cukorral készült ételeket, vagy egészségügyi okok miatt nem fogyaszthatnak cukrot ajánlott az összetevők ellenőrzése az aszalt gyümölcsök esetében is. Az is jó, ha az aszalás módszerét is ellenőrizzük, nehogy bármilyen hozzáadott anyag allergiás reakciót váltson ki.
Érdemes aszalt gyümölcsöket fogyasztani? Van előnye az aszalt gyümölcsök fogyasztásának? Igen, de persze mértékkel. Hiszen az aszalt gyümölcsök valóban táplálóak, a rostok, vitaminok és ásványi anyagok miatt. Ezen kívül az aszalványok antioxidánsokban és polifenolokban is bővelkednek. Fogyasztásuk jót tesz az emésztésnek, a szervezetünkben lezajló káros oxidatív anyagok megkötésében és még számos jótékony hatással bírnak.
Van-e hátránya az aszalványok fogyasztásának? Elsősorban a cukortartalom miatt lehet káros az aszalványok fogyasztása. Figyeljünk a hozzáadott cukrokra és az egyéb adalékanyagokra egyes termékeknél.
Az aszalványok, szárított termékek, magok kategóriában megtalálod az aszalt szilvát, étcsokoládés almaszirmot, mazsolát, vörös áfonyát, aszalt feketecseresznyét, tarkababot, fehérbabot, lencsét, hántolt árpát, sárgaborsót, szezámmagot, chia magot, almakarikát, pattogtatni való kukoricát, lenmagot, zöld lencsét, fügét, datolyát, feketebabot, csicseriborsót, vöröslencsét, gyömbérkockát.