A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Igazán különleges íz és erős aroma jellemzi a tormát. persze nem mindegy, hogy frissen reszelt vagy csemege, esetleg krém állagú. Szerencsére ma már többféle verzióból választhatunk éppen ezért mindenki a saját szájíze szerint fogyaszthatja ezt az igazán unikális növényt. Szerepe a főzésben is fontos és számos egészségügyi előnnyel is bír. Válassz a GRoby torma kínálatából és ízesítsd ételeidet ezzel a finomsággal!
A torma legtöbbször húsvétkor kerül elő és a sonka, főtt tojás mellé fogyasztjuk. Viszont kevesen tudják róla, hogy gyógyhatása is van. Ez a csípős, erős ízű gyógynövény (amely egyben fűszer is) ismert a világ minden táján és főként szószokat, krémeket, savanyúságokat, köreteket készítenek belőle.
A torma eredete és jellemzői
A tormát elég régóta ismerjük, már a 12. században is említést tesznek erről a növényről. Hazánkban is nagy múltra tekint vissza és nagy előnye, hogy szinte bárhol megterem. Az életerő jelképeként számon tartott tormát állítólag őseink Belső-Ázsia területéről csempészték hazánkba, szerepe pedig azóta is meghatározó mind a gyógyításban, mind pedig a főzés során.
Annyi bizonyos, hogy a tormát valószínűleg már több ezer éve használják. A legkorábbi említések az ókori egyiptomiaktól származnak, Kr. e. 1500 körül, de az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták. Az egyiptomiaknál állítólag a fáraók sírjaiban is találtak torma maradványokat. A görögök afrodiziákumként tartották számon. A rómaiak pedig többnyire ételízesítőként és gyógynövényként is használták. A középkorban Európában főleg gyógynövényként volt ismert és a népi gyógyászatban gyomor- és emésztési panaszokra alkalmazták.
A torma csípős ízéért a benne található allil-izotiocianát nevű anyag a felelős, amely a gyökér reszelésekor szabadul fel. Nemcsak erős, de számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: kalcium, magnézium, mangán, cink, nátrium és C-vitamin is található benne. Nagy előnye, hogy kalóriatartalma rendkívül alacsony, ugyanakkor pedig rostokban igen gazdag. Közeli rokona a brokkoli, a káposzta vagy a mustár. Mindig a gyökerét használjuk fel. Ugyan hazánkban legtöbbször a húsvéti időszakban fogyasztjuk, a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt ajánlott lenne rendszeresebben tormát enni. Otthoni elkészítése ma már a benne rejlő erős, irritáló illatanyagai miatt nem túl népszerű, sokan inkább a boltokban kapható, különféle feldolgozott formában vásárolják meg. A torma jótékony hatásai Láthatjuk, hogy a torma kiváló fűszer és egyben sokféleképpen felhasználható gyógynövény is. Egyes kutatások kimutatták, hogy a benne található vegyületek képesek lehetnek a daganatos sejtek elterjedésének lassítására, ebből következően az áttétek kialakulásának megakadályozására is.
A tormában lévő mikrotápanyagok szinten tarthatják a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása megelőzheti a keringési és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát. Fontos a rosttartalma is, hiszen segíti és javítja az emésztést, vízhajtó hatással is rendelkezik.
Az őszi-téli időszakban is érdemes az étrendbe illeszteni, mert a felső légúti megbetegedések kezelésére vagy legalábbis kezelésének kiegészítésére és támogatására is megfelelő lehet. Egyrészt erősíti az immunrendszert, másrészt a benne lévő anyagok miatt száraz köhögésre hatékony gyógyír lehet.
Tapasztalatok mutatják, hogy a torma bizonyos baktériumokkal szemben is sikeresen működhet, itt szintén a felső légúti fertőzések kerülhetnek szóba vagy az arcüreggyulladás, illetve az emésztéshez köthető fertőzések esetén nyújthat segítséget. A vízhajtó hatás miatt a húgyúti fertőzések, gyulladások ellen is érdemes lehet bevetni. A hagyományos népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazták pakolásként is.
A torma fogyasztásának hátrányai
Jótékony hatásai ellenére a torma fogyasztásának lehetnek hátrányai is. Mivel erős illóolajokat tartalmaz, okozhat gyomor-és bélirritációt, túlzott fogyasztása gyomorégést, hasfájást eredményezhet. A vesékre is gyakorolhat negatív hatást, hiszen vízhajtó jellegéből fakadóan megterhelheti a veséket, főleg a már eleve veseproblémákkal küzdőknek kell erre odafigyelni. Fogyasztása a pajzsmirigy problémák esetén nem ajánlott, mert egyes összetevői gátolhatják a jód felszívódását és ez pajzsmirigy túlműködés esetén nem ideális. A torma kiválthat allergiás reakciókat, bár ez ritkán fordul elő, de vannak, akiknél bőrkiütést, viszketést okozhat.
Arra viszont figyeljünk, hogy a gyerekek nyálkahártyája jóval érzékenyebb a felnőttekénél, ezért náluk irritáció léphet fel.
A torma szerepe a főzésben
Ma már a tormát a legtöbben nem gyógyászati célokra, hanem a konyhában, főzéshez, hidegtálakhoz használják. A vidéki gasztronómiában a főtt- és sertéshúsok alapvető kiegészítője, de a legtöbb hidegkonyhai készítmény is elképzelhetetlen lenne nélküle. Egy ízletes tejszínes tormával töltött sonkatekercs például az otthoni és a rendezvényeken felfedezhető svédasztalok elmaradhatatlan része. Legyen akár krémes vagy natúr reszelt, majonézes, erős, csípős, ecetes, csemege, mindenféle változatban ízletes
A torma jól illik még a különféle kolbászokhoz, virslihez és főtt vagy sült húsokhoz is, de a savanyúságok tartósításában is nagy szerepe van. Gyenge levelei feldobják a különféle salátákat. A tormamártás népszerűsége különösen a zalai tájegységben kiemelkedő, de elmondható, hogy gyakorlatilag mindenhol használják. Ismert vasárnapi ételeinkhez kerül az asztalra, azaz a húsleves és a második fogás között a főtt zöldségek és a hús társaságában.
Főbb márkáink: Univer, Grande, Kalocsai, Kis-kun