A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Ismert és kevésbé ismert, klasszikus sajtok és sajt újdonságok várnak a GRoby online választékában. A tradicionálisan fogyasztott sajtok kultúránk részei, ikonikus jelképei lehetnek egy időszaknak és gyermekkorunknak is. Ki ne szeretné a Medve sajtot, amely szinte minden gyerek kedvence? De ott van a talán legnépszerűbb trappista is, amelyet rendkívül sok ételhez, hidegkonyhai készítményhez is használhatunk. Nálunk igen népszerű a parenyica is, amely kecske-vagy juhtejből készül.
Nézz körül kínálatunkban és válogass csomagolt és darabos sajttermékeink között! A Medve sajt az örök kedvenc és a Győri Kekszhez vagy a Pöttyöshöz hasonlóan óriási népszerűségnek örvend a mai napig. Ettől függetlenül ki gondolná, hogy már közel 100 éves múltra tekint vissza? Története az 1900-as évek elején kezdődik. A mackó képe a svájci Bern városának szimbólumára a barna medvére hasonlít. A svájci származású Stauffer Frigyes miután Magyarországra települt, ezt használta fel új sajtmárkájuk emblémájaként. Hogy mindezt honvágyból, vagy nosztalgiából tette-e, nem tudjuk kinyomozni. Egy biztos: 1930-tól a dobozsajtok már a maci képével kerültek ki a gyárból.
A mozzarella talán a legismertebb olasz sajt, könnyű, lágy, viszonylag semleges íz jellemzi. Hamar megromlik, de tejsavóban, hűtőben pár napi friss marad. Ma már a gyártók sólével töltött műanyag zacskóba teszik. Az eredeti mozzarella Campania régióból származik és a fekete vízibivaly tejéből készül. Ha az eredeti, autentikus ízt keressük, akkor válasszuk a Mozzarella di Bufala Campana termékeket. Ma már a mozzarellák többségét tehéntejből gyártják. A tehéntejből készült fior di latte változat is teljesen jó választás. Mozzarellából vehetünk lágyabb és keményebb változatot. A lágy, puha és rugalmas változat salátákhoz a legjobb. A keményebb verziót jól lehet reszelni, tökéletes pizzára, sütéshez.
A parenyica szintén kedvelt sajtunk és igen népszerű. Ez egy tradicionális balkáni sajttípus, amely ismert az egész régióban. Különleges ízét, jellegzetes megjelenését a több évszázados hagyományoknak köszönheti. Kecske-vagy juhtejből készül, a modern változatokat tehéntejből gyártják. A készítés során nem igényel hosszabb érlelést, tehát gyorsan előállítható. Állaga és textúrája puha, emiatt könnyen olvad, tehát ideális grillezéshez, sütéshez. Nagyon jól passzol grillzöldségekhez, paradicsomszószhoz, de előszeretettel fűszereik is sütés során. Önállóan is ízletes, a balkánon szerves része a hagyományos ételeknek. A nemzetközi gasztronómia is elkezdte felfedezni éppen ezért a régión kívül is egyre népszerűbb.
Populáris sajtféleségünk a trappista, amely a félkemény sajtok közé tartozik. Tehéntejből készül, a zsíros trappista 56%-os szárazanyag-tartalommal bír. Anno, az eredeti francia trappistát nyers tejből készítették és nem pasztőrizálták. A szerzetesek natúr kéregben, szabadlevegőn érlelték akár hónapokig. Íze enyhén sós, kissé savanykás. Jól vágható, reszelhető egyszóval minden szempontból ideális sajtféle. A mai trappista már nagyrészt eltér az ősi, eredeti verziótól. Ma már nincs idő hónapokig érlelni, nincs kérge és más a kezelése is.
A trappista igazi multifunkcionális sajt, hideg-, és meleg ételekhez egyaránt használható. Sütéshez is kiváló, rántani is alkalmas. Rakott ételekhez, húsokhoz, zöldségekhez is kiváló, finom, ropogós sajtréteg készíthető belőle. Szendvicsekbe, de salátákhoz is tökéletes, a gyerekek igazi kedvence. A kecskesajt is egy kedvelt különlegesség, ráadásul a tehéntejből készített sajthoz képest egy egészségesebb alternatíva. A kecske tejének összetétele eltér a hagyományos és ismertebb tehéntejtől. A kecskesajtnak magasabb a fehérjetartalma, kalciumban és ásványi anyagban is gazdagabb. Az emésztés szempontjából is jobb alternatíva azoknak, akik a hagyományos sajtokkal nincsenek jóban. A gyomor könnyebben dolgozza fel a fehérjék molekuláris szerkezete miatt.
A cottage cheese egy manapság igen közkedvelt zsírszegény, túrószerű sajtfajta. Mivel fehérjében gazdag, de kevés zsírt tartalmaz, ezért gyakran használják diétázók, fogyókúrázók, egészségtudatos táplálkozást folytatók. Ráadásul sokféle módon fogyasztható, pirítósra, felvágottra, rántottára is tehetjük, ugyanakkor lekvárral, mézzel is nagyon finom. Kenyér is süthető belőle!
A kenhető natúr sajtok előnye, hogy sokféleképpen ízesíthetjük őket, édes és sós étel is készíthető belőlük. Süteménykrémekhez, szószokhoz tökéletes alapanyag, szendvicsekre kiváló feltét friss zöldségekkel. Zöldségmártogatósnak is használhatjuk.
A sajtfogyasztás jótékonyan hat egészségünkre, hiszen a sajt az egyik legjobb kalciumforrás, jót tesz a fogaknak, csontozatnak. Sőt segít a normál vérnyomás fenntartásában. A legjobb, ha rendszeresen beépítjük étrendünkbe a minőségi sajtokat és néhányszor egy-egy különlegesebb sajtot is. A laktózérzékenyek is választhatnak már maguknak laktózmentes sajtféleségeket, így nem kell lemondaniuk a sajt nyújtotta kulináris élményekről.
Azért ne essünk túlzásba sajtfogyasztás terén sem, ugyanis nagy mennyiség esetén a benne található nátrium és telített zsírsavak növelhetik a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát és a szív- és érrendszeri betegségek esélyét. A szakmai ajánlások szerint a vesebetegeknek sem szabad túlzásba esniük (a foszfortartalom miatt) és jó, ha mértékkel hódolnak a sajtok adta finom ízeknek.
Ebben a kategóriában különféle csomagolt- és darabos sajttermékeket találsz. Például: Ömlesztett sajt, Trappista sajt, Grillsajt, Parenyica sajt, Mozzarella sajt. Márkák: Mizo, Medve, Hajdú, Karaván
Tudtad? A sajt savanyított vagy felfőzött tejből tejsavas erjesztéssel, alvasztással, a savó eltávolításával, préseléssel vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék.