A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Átmeneti készlethiány
Egyre gyakrabban használunk természetes édesítőszereket, de egyre többféle termék is áll rendelkezésre, nagyon széles a paletta. A GRoby online kínálatában is találsz sokféle opciót, így akár több édesítőszert is kipróbálhatsz!
Nézzük, mit tudunk a természetes édesítőszerekről!
A mai egészségtudatos világban egyre többen keresik a finomított cukrok megfelelő, egészségesebb és természetes alternatíváit. Mi tagadás a természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek, mivel az egészséges életmód igazi trend lett, de aki cukorbeteg vagy diétázik, annak is jó megoldás az édesebb ételek, italok fogyasztásához. De mit érdemes tudni ezekről a termékekről? Melyek a legismertebb fajták, és melyik mire való? Bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!
Mi jellemzi leginkább a természetes édesítőszereket?
A természetes édesítőszerek növényi eredetűek, és nem, vagy csak kis mértékben esnek át mesterséges feldolgozáson. Édes ízük miatt kiváló alternatívái lehetnek a finomított cukroknak, miközben általában kevesebb kalóriát tartalmaznak, ráadásul kevésbé emelik meg a vércukorszintet, mint a hagyományos cukrok.
A legismertebb természetes édesítőszerek
Stevia
A stevia Dél-Amerikából származik és a Stevia rebaudiana növény leveleiből készítik. Eszméletlen édesítő erővel rendelkezik, legalább 200-300-szor édesebb a cukroknál. Nagy előnye, hogy zéró kalória található benne és nem emeli meg a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Hátránya az íze, mert még kis mennyiségben is sajátosan kesernyés vagy fémes mellékíze van. Ezért sajnos nem minden recepthez illik ez az ízvilág.
Xilit (Nyírfacukor)
Talán ma a legismertebb természetes édesítőszer, amelyet kukoricacsutkából vagy nyírfából nyernek ki. Többnyire cukormentes édességekben, rágókban, fogkrémekben, diétás és diabetikus termékekben található meg. De otthon is használhatjuk sütéshez, édességek elkészítéséhez. Viszont nem karamellizálódik úgy, mint a cukor. Édesítő ereje gyakorlatilag azonos a kristálycukoréval, íze édes, hasonló a kristálycukorhoz (szacharózhoz), de enyhén hűsítő érzést kelt a szájban. Számos előnnyel rendelkezik, például 40%-kal kevesebb kalória, mint a cukorban. Glikémiás indexe alacsony, ráadásul cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel lassan szívódik fel, nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést. A xilit fogbarát, ezért gyakori összetevő fogkrémekben, rágógumikban, mert gátolja a fogszuvasodást. Prebiotikus hatással is bír, azaz egyes bélbaktériumok hasznosítani tudják A xilit hátránya, hogy nagyobb mennyiségben hashajtó hatású is lehet, kutyáknak ne adjuk, mert számukra pedig mérgező.
Eritrit
Az eritrit szintén az ismertebb édesítők közé tartozik. Gyümölcsökben természetes állapotban is jelen van, ipari előállítása pedig fermentációval történik. A steviánál alacsonyabb, de elég jó édesítő ereje van, amely körülbelül 70%-a a cukorénak. A xilithez hasonlóan szintén hűsítő mellékíze van. Előnye, hogy nincs kalóriatartalma és nem emeli meg a vércukorszintet és nem okoz fogszuvasodást, mert nem táplálja a szájüregben található káros baktériumokat.
Méz
A legősibb „édesítőszerünk”, amely a méhek által gyűjtött virágnektárból készül. Legalább 25%-al édesebb a cukornál. A méz rendkívül gazdag tápanyagokban: természetes antioxidánsokat, vitaminokat tartalmaz és antibakteriális hatású. Fogyasztásának hátránya lehet, hogy magas a kalóriatartalma és magas a glikémiás indexe is, tehát nem ideális cukorbetegeknek. Hő hatására sajnos hasznos anyagai elbomlanak.
Juharszirup
Bár Kanadában a legnépszerűbb, mégis Európában is elterjedt finom, érdekes íze miatt. A juharfák nedvéből nyerik ki. Ez a sajátos ízvilágú természetes édesítő körülbelül 70%-a a cukorénak. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban, mint például a mangán vagy a cink. Íze valóban kellemes, kissé karamellás jellegű. Legnagyobb hátránya, hogy főként szacharózból (kristálycukor) áll, tehát fogyasztása hirtelen vércukorszint-emelkedést okozhat. Ezért nem ajánlott cukorbetegeknek vagy inzulinrezisztenciában szenvedőknek. A magas kalóriatartalom miatt is érdemes mértékkel fogyasztani.
Kókuszvirágcukor
A kókuszvirágcukor édesítő ereje hasonló a kristálycukorhoz és a kókuszpálma virágjának nedvéből nyerik ki. Ezt a természetes édesítőszert valószínűleg kevesebben ismerik, holott számos előnye van. Alacsony a glikémiás indexe és nyomelemeket is tartalmaz (pl.: kálium, vas, cink). Hátránya, hogy kalóriák számában szinte megegyezik a hagyományos cukorral.
Agavé szirup A Mexikóban őshonos agavé növényből kinyert természetes édesítőszerről van szó. A kinyert koncentrátumból szirup készül, amely fruktózt és glükózt tartalmaz. Glikémiás indexe alacsonyabb a finomított cukrokénál. Édesítőértéke igen magas, ezért kis mennyiség is elegendő belőle. A finomított cukorral ellentétben számos értékes anyagot tartalmaz, mint például vasat, kalciumot, káliumot, foszfort és magnéziumot. Igen jól oldódik, ezért használhatja sütemények, édességek, kekszek vagy bármilyen sült és főtt étel, tea, kávé és más reggeli italok édesítésére is!
Melyik mire jó?
Amennyiben természetes édesítőszert vásárolunk, azért nem árt odafigyelni arra, hogy melyik termék mire jó, illetve mihez használhatjuk.
A főzéshez és sütéshez xilit, eritrit, kókuszvirágcukor ajánlott, hiszen mindhárom jól viselkedik hő hatására. Teába, kávéba, egyéb folyadékokba édesítőként a legjobb a stevia, méz, mert ízük természetes. Azért a stevia adagolására figyeljünk, mert nagyon kevés is elég belőle, ha túl sokat használunk, akkor túl sok mellékízt tapasztalhatunk.
A cukorbetegeknek főképp a stevia, eritrit, xilit ajánlott (persze csak akkor, ha nem áll fenn allergia vagy túlérzékenység). A gyerekeknek a méz nem ajánlott, várjunk a bevezetésével legalább míg egy éves korukat be nem töltik.
Főbb márkáink: Biopont, Canderel, Biorganik, Naturmind, Ezerédes